• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

Önce Madımak'ın yarası sarılacak

Önce Madımak'ın yarası sarılacak
Alevi çalıştayları sona erdi. Alevilerin yaşadıkları sorunları için yol haritası iki aya kadar hazır olacak.

Alevi çalıştayları sona erdi. Alevilerin yaşadıkları sorunları için yol haritası iki aya kadar hazır olacak. Sürecin başındaki Devlet Bakanı Faruk Çelik, Başbakan Erdoğan'ın ilk adımının Madımak konusunda atılmasını istediğini ifade ederek; "Çözüme Madımak'la başlayacağız ve önce Madımak'ın yarasını saracağız" dedi.

Türkiye'de en önemli toplumsal gruplardan birisi Aleviler. Sayıları konusunda rivayet muhtelif. 2007'den itibaren Alevilerin yaşadıkların sorunların çözülmesi için hükümet nezdinde önemli adımlar atıldı. 2008 ve 2009'da Başbakan Erdoğan'ın katıldığı iftarlar, Alevilerin önde gelen temsilcileri ile buluşma. Son olarak da sonuncusu 30 Ocak'ta sona eren 7 çalıştay. Alevilerin sorunlarının çözülmesi için yapılan çalışmalarda önemli bir aşama geride kaldı. Şimdi ana rapor hazırlanıp, yol haritasına dönüştürülecek. Ama ondan önce Başbakan ilk talimatı vermiş. Madımak tartışmalarının bitirilmesi, Madımak yarasının sarılması. Yani Alevilerin sorunlarının çözümü Madımak'la başlayacak onu Cemevleri'nin statüsü ile devam edecek. Bu hafta bu çalışmaların sorumluluğunu yürüten Devlet Bakanı Faruk Çelik ile konuştuk. Bakan Çelik ile sadece Alevileri değil Romanların sorunlarını da, hükümete yönelik eleştirileri de konuştuk. Çelik, "Biz ilk defa Türkiye'nin kronik hale gelmiş sorunlarını çözmeye soyunduk. Keşke seçimlerden önce sivil bir anayasa yapabilsek" diyor.

Bakanlığınızın yürüttüğü Alevi çalıştayları bitti, ön rapor hazırlandı. Hedeflediğiniz sonuca ulaştınız mı? Çalıştaylardan önce şunu ifade etmek gerekiyor. Hükümetimiz Türkiye'nin kronik sorunlarına ilk kez bu boyutta el atıyor. Güneydoğu ve terör meselesi ile ilgili olarak demokratik açılım devam ediyor. Alevi vatandaşlarımızın talepleri ilk defa bu boyutuyla ele alınmış ve masaya yatırılmıştır ve çözüm iradesi açık biçimde ortaya konmuştur.

Alevi çalıştayları bitti. Bundan sonra ne olacak?

Bu konuda başından bu yana açıkladığımız bir takvim vardı ve buna uyduk. Takvim 3 Haziran'da ilk çalıştay ile başladı 30 Ocak 2010'da 7. Çalıştay ile son buldu. Ancak çalışmalar bu çalıştaylarla sınırlı kalmadı. Her çalıştay arasında bu sorunun çözümü konusunda bilgisi, birikimi ve görüşü olan herkesle temas kurduk ve onlardan da katkı aldık. Son çalıştaydan sonra ön raporu hazırladık. Ana rapor ise 2 ay içinde tamamlanacak.

Ön rapor nedir ve neyi ifade ediyor?

Ön raporu biz hazırladık ama bu rapor 7 çalıştayda katılımcıların görüşlerini ve düşüncelerini yansıtıyor. Yani bu ön rapor hükümetimizin görüşleri değil, çalıştaya katılanların görüşleri. Bu raporu biz Cumhurbaşkanı'na, Başbakan'a, Bakanlar Kurulu'na, tüm katılımcılara ve medyaya sunduk. Devlet adına belki bir ilk oldu, bu işin sorumlusu olarak ben bütün çalıştayları başından sonuna kadar izledim, notlar aldım. Hep nötr durumda yer aldım. Ön raporda da bu duruşumuzu koruduk. Bu sürecin önemli bulduğum bir özelliği de medyaya dönük olmamasıdır. Gerekmedikçe konuşmadık, yüz yüze doğrudan konuşmayı tercih ettik. Çünkü bu konu hassas ve önemli ve biz de çözüm istiyoruz.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89