• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 15 °C

'Ölüm üçgeni' dosyası açılıyor!

'Ölüm üçgeni' dosyası açılıyor!
Çarkın'ın itiraflarından sonra Sapanca-Hendek-Bolu üçgeninde öldürülen Kürt işadamlarının dosyası özel yetkili savcılıkça alındı.

Eski Özel Harekât Polisi Ayhan Çarkın’ın yaptığı açıklamalar sonrası faili meçhul dosyaları yeniden soruşturan İstanbul Özel Yetkili Savcısı Hakan Karaali, ölüm üçgeninde öldürülen Kürt işadamlarıyla ilgili 4 dosyayı daha ilgili savcılıklardan aldı.

‘Bolu-Sapanca-Hendek üçgeni’nde öldürülen Kürt işadamlarının dosyaları Savcı Karaali’nin masasında. Savcı Karaali’ye kısa bir süre önce ulaşan dosyalar arasında Hacı Karay, Savaş Buldan, Fevzi Aslan, Behçet Cantürk gibi isimlerin cinayet dosyaları yer alıyor.

Ayhan Çarkın’ın mart ayında Radikal’e yaptığı açıklamalar üzerine İstanbul ve Ankara’da özel yetkili savcılar iki ayrı soruşturma başlattı. Bolu-Hendek-Sapanca bölgesindeki cinayetler ile ilgili soruşturmayı İstanbul Özel Yetkili Savcısı Karaali yürütürken, 90’lı yılların başında Ankara ve çevresindeki illerde işlenen cinayetler ile ilgili soruşturmayı ise Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel yürütüyor. Susurluk hükümlüleri Ayhan Çarkın ve Ercan Ersoy Savcı Yüksel’in yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.

Çiller: Hesap soracağız

Çarkın’ın ifadeleri sonrası yeniden açılan dosyaların önemli bir bölümü 90’lı yılların başında işlenen cinayetleri kapsıyor. 4 Kasım 1993’te Başbakan Tansu Çiller İstanbul’da Holiday Inn Oteli’nde ellerinde PKK’ya haraç veren işadamlarının ve sanatçıların listesi olduğunu açıkladı ve “Onlardan hesap soracağız” açıklamasından hemen sonra Kürt işadamları öldürülmeye başlandı. Bu süreçte dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, Kocaeli Jandarma Alay Komutanı ise şimdi Ergenekon davasının tutuklu sanığı olan Veli Küçük’tü. Savcı Hakan Karaali’nin yeniden inceleme aldığı cinayet dosyaları arasında şunlar yer alıyor:

29801

Şoförü ile birlikte öldürüldü: İşadamı Behçet Cantürk ve şoförü Recep Kuzu’nun cesedi 15 Ocak 1994’te Sapanca yakınlarında bulundu. Cantürk ismi öldürülecek 67 Kürt işadamı listesinin ilk sırasında yer alıyordu. Silah kaçakçılığı ve uyuşturucu işlerine de bulaştığı iddia edilen Cantürk, PKK’ya yardım ettiği iddiasıyla işkenceli sorgulamalara maruz kaldı. Cantürk dosyası Ocak 1994’ten beri Sapanca Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülüyordu.

Amca yeğen dosyası: Fevzi Aslan ve yeğeni Şahin Aslan 28 Mart 1994’te Şehremini’de bir kafede otururken, polis olduklarını söyleyen 4 kişi tarafından gözaltına alınmıştı. Oto alım satımı yapan Aslanlar’ın cesedi ertesi gün Hendek’te bulundu.

İşkence ve birer kurşun

Savaş Buldan ve Hacı Karay: Savcı Karaali’nin talimatla istediği dosyalardan biri de Savaş Buldan ve Hacı Karay’ın öldürülmesi. 3 Haziran 1994’te Yeşilköy Çınar Oteli’nden çıkarken üzerinde ‘polis’ yazan çelik yelekli silahlı kişilerce alıkonulduktan iki gün sonra Bolu’nun Yığılca ilçesindeki Melen Çayı kenarında öldürülmüş halde bulundular. Otopsi raporu önce işkence yapıldığını, ardından da kafalarına sıkılan birer kurşunla infaz edildiklerini belgeledi. Hacı Karay’ın eşi Ayşe Karay’ın avukatı Selim Okçuoğlu, dosyada şüpheliler arasında Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ayhan Çarkın gibi isimlerin olduğunu söyledi.

Eşinin de bulunduğu araçta öldürüldü: Behçet Cantürk’ün avukatlığını da yapan Medet Serhat, 12 Kasım 1994’te Bostancı’daki evinin yakınlarında otomobili kurşunlanarak öldürülmüştü. Medet Serhat dosyası Kadıköy Savcılığı’nca yürütülüyordu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89