• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 14 °C

Okul servislerine sıkı denetim geliyor

Okul servislerine sıkı denetim geliyor
Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği içinde, okul servis araçlarını, şoförlerini ve belirlenen hususlar doğrultusunda denetleyecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği içinde, öğrencilerin trafikte can güvenliğinin sağlanması amacıyla, okul servis araçlarını, şoförlerini ve rehber personeli belirlenen hususlar doğrultusunda denetleyecek. 

Emniyet Genel Müdürlüğü, geçen hafta başlayan yeni eğitim-öğretim döneminde öğrencilerin ve okul taşıtlarının karıştığı trafik kazalarının önlemek ve çocukların güvenli bir trafik ortamında eğitimlerini sürdürebilmelerini sağlamak amacıyla tedbirlerin alındığı bir genelge hazırladı.

Genelgeye göre, 2010-2011 eğitim ve öğretim dönemi süresince okulların giriş ve çıkış saatleri takip edilerek, önem arz eden kavşak ve mahallelerde öğrencilerin güvenliklerini sağlamak amacıyla ekip veya personel görevlendirilecek.

Emniyet personel ile okul idarecilerinin de takip edecekleri hususlar belirlendi.

Buna göre, okul servis araçlarının, başta Karayolları Trafik Kanunun olmak üzere Karayolları Trafik Yönetmeliği ve Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği hükümlerine uyup uymadıkları, belediyelerce düzenlenen, ''Okul Servis Aracı Özel İzin Belgesi'' ve ''Okul Servis Aracı Bakım ve Onarım Takip Formu'' bulunup bulunmadığı, okul servislerinde ''Okul Taşıtı'' yazısı ile ''Dur'' kırmızı ışık veren lambanın araç üzerinde ve çalışır vaziyette olup olmadığı kontrol edilecek.

Okul öncesi ve ilköğretim öğrencilerinin taşınması sırasında araçlarda rehber personel bulundurulacak. Şoför ve rehber personel yönetmelikte belirtilen şartları taşıyacak.

Şoförün başta hız, kavşaklarda geçiş önceliği, indirme ve bindirme kurallarına riayet edip etmedikleri olmak üzere trafik kurallarına ve yükümlülüklerine uyup uymadıkları, şoförün araçta sigara içip içmediği ile içilmesine müsaade edip etmediği gibi konular hassasiyetle incelenecek konular arasında yer alıyor.

Ayrıca, kapıların şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik veya araç şoförü tarafından elle kumanda edilebilir şekilde olup olmadığı, aracın her koltuğunda emniyet kemeri bulunup bulunmadığı ile kullanıp kullanılmadığı, taşıma sınırının üzerinde öğrenci taşınıp taşınmadığı konuları üzerinde hassasiyetle durularak, arıza, aykırılık ve eksikleri görülen hususlar hakkında gerekli yasal işlemler yapılacak.

Okul servis aracı ve şoförleri üzerinde yapılan her trafik kontrolünde ''Okul Servis Aracı Denetim Formu'' periyodik olarak doldurulacak. Cezai müeyyide uygulanması veya ilgili yönetmeliğe göre olumsuzluk tespit edilmesi halinde formun bir sureti ilgili okul müdürlüklerine gönderilmek üzere okulun bağlı olduğu il-ilçe milli eğitim müdürlüğüne, bir sureti de servis aracının bağlı olduğu odaya en geç 7 iş günü içerisinde gönderilecek.

Servis şoförlerinin sürücü belgesi ceza puanları ''www.turkiye.gov.tr'' internet adresinde ''Sürücü Belgesi Ceza Puanı Sorgulama'' bölümünden yayımlandığı için okul idareleri veya okul servis araçları kiralama komisyonları tarafından buradan öğrenilebilecek.

İlgili yönetmelikler gereği Milli Eğitim Müdürlükleri ile işbirliği içinde yeni eğitim-öğretim döneminde okul geçidi görevlilerinin tespiti, eğitimi ve görevlendirilmeleri ile ilgili çalışmalar yürütülecek.

Trafik hizmetlerinde görevli ve yetkili kurum ve kuruluşlarca okul ve çevrelerinde yol ve trafik durumu ile meydana gelen trafik kazalarına ait sonuçlar değerlendirilecek. Hız sınırlarına ve diğer trafik kurallarına uyulmasını sağlamaya yönelik yatay ve düşey işaretlemeler ile fiziki tedbirlerin alınması gereken yerler tespit edilerek yolun yapım ve bakımından sorumlu olan kurum ve kuruluşlarla irtibata geçilecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89