• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 9 °C

Öcalan'dan 'sırat köprüsü' vurgusu

Öcalan'dan 'sırat köprüsü' vurgusu
Abdullah Öcalan, İmralı'da BDP heyeti ile bugün gerçekleşen görüşme sırasında sürecin "sırat köprüsü üzerinde" olduğu uyarısında bulundu.

PKK lideri Abdullah Öcalan, İmralı'da BDP heyeti ile bugün gerçekleşen görüşme sırasında sürecin "sırat köprüsü üzerinde" olduğu uyarısında bulunarak, çözümün gelişmesi için hükümetin "yasal dayanak ve alt yapı" oluşturması gerektiğini kaydetti.

BDP Grup Başkan Vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile HDP Müzakere ve Çözüm Sürecinden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder, İmralı'da  Abdullah Öcalan ile görüşme yaptıktan sonra adadan döndü.

Saat 10.30'da İmralı Adası'na hareket eden BDP'li heyet, Öcalan ile 12'nci görüşmelerini tamamladıktan sonra adadan döndü.

Heyette yer alan Sırrı Süreyya Önder, adadan dönüşünde Öcalan'ın "Çözüm süreci ciddi bir aşamaya gelmiştir. Süreç halen devam etmekle beraber bir sırat köprüsü üzerindedir. Bütün olumsuzluklara rağmen tek canlı da olsa barış iradesini sürdürme kararlılığımız vardır" dediğini aktardı.

Önder'in Avrupa saatiyle 17.00'de katıldığı Sterk TV ana haber bülteninde de görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Önder, Öcalan'ın sağlık durumuna ilişkin "Sağlığı gayet yerinde. Her zaman olduğu gibi zinde dinç ve moralli gördük kendisini" dedi.

Görüşmenin yaklaşık 3,5 saat sürdüğünü ifade eden Önder, "Öncelikle bu heyete yapılan müdahalenin son bulmasını ve bu şekilde düzenlenmesinin kıymetli bir gelişme olduğunu söyledi" diye ekledi.

"Kendisi öncelikle barışa inanan ve bu amaçla seferber olan ve katkı sunanlara sonsuz teşekkürlerini bildirmemizi istedi" diyen "Çözüm sürecinin çok ciddi bir aşamaya geldiğini, sürecin halen devam etmekle birlikte bir sırat köprüsü üzerinde oluğunun altını çizdi" şeklinde konuştu.

Önder'e göre şimdiye kadar atılan adımlar ve fedakarlıkların çoğunun tek yanlı geliştiğini söyleyen Öcalan, çözümün gelişmesi için acil demokratikleşmeye ihtiyaç olduğunu kaydetti. Önder, Öcalan'ın özellikle "yasal dayanak ve alt yapı" ihtiyacına vurgu yaptığını belirtirken, "Süreç üzerinde oluşabilecek her türden komployu etkisiz kılmanın tek yolu acil demokratikleşmedir. Bunun en önemli ayaklarından birisi de sürecin en temel eksiği olan yasal dayanak ve altyapının biran önce oluşturulması olacaktır" dediğini söyledi.

Önder, "Öcalan yasal dayanak ve alt yapı oluşturulması üzerinde durdu" vurgusunu tekrarladı.

HDP Müzakere ve Çözüm Sürecinden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder, bütün demokrasi güçlerini bu doğrultuda katkı sunmaya çağıran Öcalan'ın "Başta sağlık sorunları yaşayanlar olmak üzere bütün tutsaklara ve bütün halkımıza sevgi ve şükranlarımı sunarsınız dedi" şeklide konuştu.

Bu görüşmenin iki siyasal parti temsilcileri ile yapılmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Öcalan'ın bu görüşmelerin basın mensupları, akil adamlar, Meclis'teki diğer siyasi partileri de kapsayacak şekilde genişletilmesini istediği belirtildi.

Öcalan'ın bu durumun "barış sürecinde olumlu bir rol oynayacağını" söylediğini ifade eden Önder, "Seçim ve benzeri sebeplerle bu sürecin heba edilmemesini özellikle vurguladı" diye ekledi.

Öcalan’ın kamuoyuna iletilmesini istediği mesajın tam metni:

Öncelikle barışa ve demokratik bir çözüme inanan ve bu amaçla seferber olup katkı sunan herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Çözüm süreci çok ciddi bir aşamaya gelmiştir. Süreç halen devam etmekle beraber bir sırat köprüsü üzerindedir. Şimdiye kadar atılan adımlar ve yapılan fedakârlıkların çoğu tek yanlı olmuştur. Bütün bu olumsuzluklara rağmen tek yanlı da olsa barış iradesini sürdürme kararlılığımız vardır.

Süreç üzerinde oluşabilecek her türden komployu etkisiz kılmanın tek yolu acil demokratikleşmedir. Bunun en önemli ayaklarından birisi de sürecin en temel eksiği olan yasal dayanak ve altyapının biran önce oluşturulması olacaktır.

Bu itibarla bütün demokrasi güçlerini bu doğrultuda katkı oluşturmaya davet etmek tarihi sorumluluğumuzdur.

Başta sağlık sorunları yaşayanlar olmak üzere tüm tutsaklara ve bütün halkımıza selam sevgi ve şükranlarımı sunuyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89