• BIST 10045.74
  • Altın 2403.313
  • Dolar 32.4563
  • Euro 34.6975
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 23 °C

Öcalan’dan Avrupa’ya mesaj

Öcalan’dan Avrupa’ya mesaj
Abdullah Öcalan, Türk hükümetiyle yürüttüğü görüşmeleri olumsuz etkilememesi için Avrupa’ya “benim durumumu kurcalamayın” mesajı gönderdi.

Abdullah Öcalan’ı İmralı Yüksek Güvenlikli F-Tipi Cezaevi’nde ziyaret etme yetkisine sahip yegane uluslararası organ konumundaki Avrupa Konseyi İşkence ve İnsanlık Dışı Ceza veya Muameleyi Önleme Komitesi (CPT), gerek Kürt sorununun çözümü için başlatılan sürece zarar vermemek gerekse Abdullah Öcalan’ın talebi üzerine kendisinin durumu konusunda “geri planda kalmayı tercih ettiğini” bildirdi. 

Strasbourg’da bugün basın toplantısı düzenleyen CPT yetkilileri, Abdullah Öcalan’ın durumunu “dinamik” olarak tanımlayıp, kendisinin “Kürt sorununa global çözüm için” düzenli olarak devletin üst düzey yetkilileriyle görüştüğünü söyledi. CPT üyesi İsvçireli adlı tıp uzmanı Jean-Pierre Restellini, “Bu durum bizleri de olup bitenler karşısında geri planda kalmaya mecbur kılıyor” ifadelerini kullandı. 

"Benim durumumla ilgilenmeyin" 

Öcalan’ı bugüne kadar İmralı’da dört kez ziyaret eden Restellini, “Abdullah Öcalan, kendisi bana ‘Lütfen siz CPT olarak benim durumumla ilgilenmeyin, ben kendi durumumu Adalet Bakanlığı ile kendim konuşmayı tercih ederim’ dedi” şeklinde konuştu. 

CPT, Abdullah Öcalan’ı bugüne kadar İmralı Adası'nda tam altı kez (Mart 1999, Eylül 2001, Şubat 2003, Mayıs 2007, Ocak 2008 ve Ocak 2013) ziyaret etti. Ocak 2013’teki son ziyarette adada iki gün incelemelerde bulunan CPT heyeti, Öcalan’a ek olarak İmralı Yüksek Güvenlikli F-Tipi Cezaevindeki diğer beş mahkumla da konuşmuş ve tutukluluk ve avukatlarıyla görüşme koşulları hakkında bilgi almıştı. 

CPT'nin son ziyaretle ilgili raporunun Türk hükümetinin onay vermesinin ardından önümüzdeki aylarda yayımlanması bekleniyor. 

AİHM'yi tamamlıyor 

Avrupa Konseyi'nin 1989 yılında yürürlüğe giren, İşkencenin ve İnsanlık Dışı Veya Onur Kırıcı Ceza Veya Muamelenin Önlenmesine Dair Avrupa Sözleşmesi uyarınca kurulan CPT, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin, “Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulamaz” şeklindeki 3'üncü maddesine dayanıyor. 

CPT bir soruşturma kurumu olmamakla birlikte, özgürlüklerinden yoksun bırakılmış insanları işkenceye ve diğer tür kötü muameleye karşı korumaya yönelik yargı dışı bir mekanizma sağlıyor ve böylelikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yargı görevini tamamlayıcı işlev görüyor. Strasbourg merkezli CPT, tüm Avrupa ülkelerine periyodik ziyaretler düzenleyip bu ülkelerdeki cezaevi ve tutukluluk koşulları hakkında raporlar yayımlıyor. (DW Türkçe)

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89