• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 10 °C

Öcalan ve Erdoğan’a mektup

Öcalan ve Erdoğan’a mektup
AB ve EUTCC, Abdullah Öcalan ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a 10. Uluslararası Kürt Konferansı’na mesaj göndermeleri için mektup gönderdi.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC), Abdullah Öcalan ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a 10. Uluslararası Kürt Konferansı’na mesaj göndermeleri için mektup gönderdi. 

"Türkiye, Kürtler ve İmralı Barış Süreci: Tarihi Bir Fırsat" başlığı altında 4-5 Aralık tarihleri arasında Avrupa Parlamentosu’nda (AP) yapılacak 10. Uluslararası Kürt Konferansı'nın düzenleyicilerinden EUTCC, Öcalan ve Erdoğan’a "barış sürecinin yeniden canlandırılması" çağrısı yaptı.

Aldığımız bilgiye göre EUTCC Başkanı Kariane Westrheim ile EUTCC Genel Sekreteri Michael Gunter tarafından Öcalan ve Erdoğan’a gönderilen mektupta, Kürt sorununun çözümü için İmralı’da yürütülen görüşmeleri selamladıkları ve bu sürecin ilerlemesi için girişimde bulunduklarını belirtti.

Kürt meselesinin çözümünün ancak tarafların karşılıklı diyalogu ile ulaşılabileceği kaydedilen mektupta, "Gelinen sürecin bir tıkanma ile karşı karşıya olmasından üzüntülüyüz" denildi.

EUTCC’nin kuruluşundan bu yana Kürt sorununun tarışıldığı bir platform olduğu hatırlatılan mektupta, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmasının Kürt sorununun kalıcı çözümüne katkı sunacağını düşündükleri; böyle bir çözüme ancak tarafların karşılıklı diyalogu ile ulaşılabileceğine inandıkları ifade edildi.

Kariane Westrheim ile Michael Gunter imzalı mektupta, barış sürecinin geleceğinin Öcalan ve Erdoğan’a bağlı olduğuna dikkat çekilerek, Türk devleti ile PKK arasında yürütülen görüşmelerin barış ile sonuçlanması talebi paylaşıldı. Mektupta şu ifadeler yer aldı: "Süreç için harcanan tüm değerli çabaların ve Türkiye halklarının sorunun mevcut sınırlar içersinde ve daha ileri demokrasi temelinde çözümünü arzulaması için gerektiğini düşünüyoruz. Bu vesile ile Konferansımıza sunulmak üzere yürüttüğünüz tartışma ve müzakerelerin geldiği aşama ve beklentilerinizi içeren bir mesajı sunmanızı rica ediyoruz.’’

Konferansa yoğun katılım

Nobel ödüllü Şirin Ebadi, Destmond Tutu, Leyla Zana; Amerikalı düşünür Prof. Noam Chomsky, yazarlar Yaşar Kemal ve Vedat Türkali ile Avrupa Konseyi İyiniyet Elçisi Bianca Jagger’in çağrısıyla yapılan konferansı, EUTCC ile AP Avrupa Sol Grubu (GUE/ENG) düzenliyor.

İrlanda, Bask, Kolombiya ve ihtilaflı ülkelerde yapılan barış görüşmelerinin tarışılacağı konferansa akademisyen, politikacı, gazetecilerin de bulunduğu yaklaşık 200 kişinin katılması bekleniyor. Brüksel’deki konferansa katılacaklar arasında ABD Dış İlişkiler Konseyi’nden akademisyen David L. Phillips, PYD Eşbaşkanı Salih Müslüm, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Akil İnsanlar Heyeti Üyesi Hüseyin Yayman, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye temsilcisi Emma Sinclair, Uluslararası Güvenlik İşleri Almanya Enstütüsü’nden Dr. Günter Seufert, Uluslararası Kriz Grubu’ndan Hugh Pope ile Türkiye’den gazeteciler Hasan Cemal ve Amberin Zaman da var. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89