• BIST 9524.59
  • Altın 2492.517
  • Dolar 32.5097
  • Euro 34.7184
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 22 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 11 °C

Öcalan desin, çekilelim

Öcalan desin, çekilelim
PKK, Barzani aracılığıyla gelen “koşulsuz silah bırak ve ülke dışına çık” çağrısına şu yanıtı verdi: Öcalan istesin çekilelim. KCK operasyonları dursun, dava hızlansın.

PKK’nın Kuzey Irak’taki varlığını sona erdirmek için yoğun diplomasi faaliyeti yürüten Ankara, Kürt Yönetimi’ne 23 maddelik öneri sunarken, PKK’ya da “Ateşi kesin ve Türkiye topraklarından çekilin” çağrısı yaptı. Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani aracılığıyla Kuzey Irak’ın Süleymaniye kentinde örgüte iletilen bu talebe Kandil’den iki istekle yanıt geldi: “Silahların susmasında Önderliğin tutumu belirleyicidir. Bu çağrıyı bize Önderlik yaparsa dikkate alırız. KCK soruşturmaları hızlanmalı, tahliyeler olmalı.”

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Hakkâri’nin Çukurca İlçesi’ndeki sekiz askeri üsse yapılan eşzamanlı saldırının ardından Kuzey Irak’ı havadan vurup, indirme birlikleriyle sınırlı kara operasyonu yaparken, hükümet de diplomasi trafiği başlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Terörle mücadelede peşmergeyi de yanımızda istiyoruz” diyerek, Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’yi Türkiye’ye davet etti.

23 maddelik yol haritası

İki hafta önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mesud Barzani ayrı ayrı görüştü Görüşmelerde öncelikli olarak güvenlik konusu masaya yatırıldı. “Türkiye ile Kürt Bölgesi’nin güvenliği birbirine bağlı” diyen Barzani’ye, örgütün silah bırakmasına kadar gidecek süreci kapsayan 23 maddelik bir yol haritası sunuldu. Talepler arasındaki bazı maddeler şöyle:

- 1996’dan beri K. Irak’ta konuşlu bulunan Türk askeri birliklerinin altı yıl daha görevde kalması.
- Örgütün stratejik üslenme alanları olan Hakurk, Zap ve Kandil dağı arasındaki geçişleri önlemek için Çiyaye Sipi adı verilen bölgede yeni bir üs talebi.
- Erbil ve Süleymaniye havalimanlarının İnterpol denetimine açılması.
- Örgütten ayrılıp K. Irak’ta siyasi oturum verilen 3 bin 872 kişinin kimlik ve ikâmet bilgilerinin güncellenmesi.
- Kandil ve etrafında iletişimi dinleyecek elektronik sistemlerin kurulması.

Kandil’den iki talep

Türkiye’deki görüşmelerde askeri seçenek hariç, her türlü desteği vereceğini açıklayan Barzani’nin 23 talepli listenin bir bölümüne çekince koyduğu belirtildi. Taraf’ın Kürt kaynaklardan edindiği bilgiye göre Barzani, K. Irak’a döndükten sonra Ankara’nın “PKK şartsız silah bıraksın, ülke sınırları dışına çekilsin” çağrısını PKK yöneticilerine aktardı. Selahaddin kentinde yapılan görüşmede Kandil yönetimi, bu konuda İmralı’yı adres gösterdi. 112 gündür avukatlarıyla görüşemeyen Abdullah Öcalan’ın çağrı yapması durumunda silahların susabileceğini belirten PKK yönetimi, “Silahların susmasında Önderliğin tutumu belirleyicidir. Bu çağrıyı bize Önderlik yaparsa dikkate alırız. KCK soruşturmaları hızlanmalı, tahliyeler olmalı” dedi. (Taraf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89