• BIST 9524.59
  • Altın 2495.15
  • Dolar 32.5041
  • Euro 34.7261
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 12 °C

Öcalan da dahil af gelebilir

Öcalan da dahil af gelebilir
Barzani, BDP'lilere sürecin olumlu ilerlediğini söyledi. Barzani, "Süreç istediğim gibi giderse Öcalan dahil genel af gelebilir" dedi.

Federal Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde BDP ve DTK’lılar ile yaptığı görüşmede Rojava mesajı ön plana çıktı. Barzani, BDP’liler üzerinden geçen günlerde geçici yönetimini ilan eden PYD’ye mesaj göndererek, “PYD oyunbozanlık yapıyor. Kürt Yüksek Konseyi’nin Erbil Mutabakatı’nı bozdu. Bütün Kürt grupları mutabakata bağlı kalmalı.Yoksa yolları açık olsun” mesajı verdi. Barzani, görüşmede işlerin istediği gibi gitmesi halinde Öcalan’ı da kapsayacak bir affın gelebileceğini söylediği de öğrenildi.

Barzani, Diyarbakır’daki tarihi ziyaretinin ikinci gününde Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ederek burada Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, Bağımsız Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana ile BDP milletvekilleri Sırrı Sakık, Esat Canan ve Altan Tan ile görüştü. Görüşmeye, Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ve eski milletvekili Abdurrahman Kurt da katıldı. Ziyarette Baydemir ve Canan’ın yerel kıyafet giymesi dikkat çekti.

Rojava mesajı

Ziyaretin ardından yaptığı açıklamada ‘barış ve Kürtlerin birliği’ mesajı veren Barzani, “Biz Kürdistan halkı olarak barışa elimizi uzatıyoruz. Barış süreci başlattıkları için Sayın Başbakan Erdoğan’ın attığı barış adımını takdirle karşılıyoruz. Sayın Öcalan’ın bu yaklaşımını da takdirle karşılıyoruz. Tüm gücümüzle bu sürecin arkasında durmaktayız. Çok açık söylemek istiyoruz ki bizim önceliğimiz Kürtlerin birliğidir. Kürtler birlikte olursa hem kendilerine daha iyi hem de diğer kardeşlere daha iyi hizmet sunabilirler” dedi.

Barzani ile yapılan görüşmede ise ağırlıklı konunun ‘Rojova’ olduğu öğrenildi. Edilen bilgiye göre Barzani, geçici yönetim ilan eden PYD’ye tepkisini BDP’liler üzerinden iletti. Barzani’nin, Rojava konusunda başından beri Kürtlerin birlikte tutum sergilemesi gerektiğini söylediğini belirterek, “Ancak PYD bu konuda oyunbozanlık yapıyor. Kürt Yüksek Konseyi’nin Erbil Mutabakatı’nı bozdu. Dahası Esad rejimiyle doğrudan ve dolaylı bir işbirliğini de kabul edilebilir bulmuyoruz” dediği öğrenildi. Barzani PYD’ye eleştirilerini sürdürerek, “Esad rejimi ile ilişkiler kopartılır ve Kürtler orada ulusal bir tutum benimserse biz de destek veririz. Bütün grupların mutabakata uygun davranması gerekir. Ancak bunun dışındaki hiçbir tutuma destek vermeyiz. Kimseye düşmanlık etmeyiz ancak ‘Yolunuz açık olsun’ deriz” şeklinde mesaj verdi. BDP’liler ise bu sözler üzerine iki kez ertelenen Ulusal Kürt Konferansı’nı anımsatarak, “Ulusal Kürt Konferansı en kısa sürede toplanması lazım. Tüm bunları o konferansta değerlendirelim. Kürtlerin ulusal birlik sürecinin vakit geçirmeksizin oluşturulmasında konferansın büyük katkısı olacak” dedi. Görüşmede çözüm süreci ve Öcalan’ın durumu da konuşuldu. Barzani BDP’lilere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın “cezaevleri boşalacak” sözlerini anmsatarak, “Kürtler özgürlüğe çok yakın. Ve bunu silahsız, sivil bir mücadele ile başaracak. Başbakan da meydan konuşmasında aftan bahsetti. İşler dediğim çerçevede gelişirse af gelir, Öcalan da dahil olmak üzere” dediği kaydedildi.

Erdoğan’a teşekkür

Barzani, Erdoğan’a teşekkür ederek, “Bir gün Diyarbakır’da Kürt bayraklarıyla karşılanacağımı rüyamda görsem inanmazdım. Tarihi günler yaşadık. Bu nedenle Başbakan Erdoğan’a teşekkür ediyorum” dedi. Leyla Zana ise “Tarih boyunca Kürtler birlikte hareket edemediği için kaybetti” dedi. (Radikal)

  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89