• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 5 °C

Öcalan, 15 gün sonra kapsamlı değerlendirme yapacak

Öcalan, 15 gün sonra kapsamlı değerlendirme yapacak
BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, Öcalan'ın 3 aşama olarak belirlediği çözüm sürecinin ilk aşamasının sonuna yaklaşıldığını söyledi.

Abdullah Öcalan ile yaptıkları görüşmeye ilişkin bilgi veren BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, Öcalan'ın 3 aşama olarak belirlediği çözüm sürecinin ilk aşamasının sona yaklaştığını söylerken, bundan dolayı devletin adım atmasının zamanının geldiğini söylediğini belirtti.

Öcalan'ın iki hafta boyunca durumu gözlemleyeceğini ve buna göre kapsamlı bir değerlendirme yapacağını belirten Buldan, yarın Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüşeceklerini açıkladı.

Nuçe TV'deki Aktüel programına telefonla bağlanan BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, 7 Haziran'da BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile birlikte İmralı Adası'na giderek Öcalan ile yaptıkları görüşmenin ayrıntılarına ilişkin bilgi verdi.

Görüşmenin oldukça önemli olduğunu ve verimli geçtiğini belirten Buldan, "Tabi ki Sayın Öcalan'ın beklentilerinin olduğunun altını çizmek isterim. 3 aşamalı bir yol haritası çizmişti. Birinci aşama olarak nitelendirilen aşamada komisyonların kurulması ve geri çekilme vardı. İkinci aşamada demokratik siyasetin önünün açılması için yasal, anayasal bir yol çizilmişti. Birinci aşama tamamlanmak üzere. İkinci aşamaya geçerken somut adım atılmadığını görebiliyoruz. Hem Sayın Öcalan hem bizim görüşümüzdür" dedi.

KONFERANSLAR

Öcalan'ın Ankara, Diyarbakır, Hewler ve Brüksel'de konferansların yapılmasının önemine vurgu yaptığını söyleyen Buldan, şunları dile getirdi: "4 konferansın sonuçlarının önemli olduğunu belirtti. Diyarbakır, Hewler ve Brüksel'deki konferansların sonuçlarının tarihi olduğunu söyledi. Ankara'daki Demokrasi ve Barış Konferansı ile Diyarbakır'da düzenlenen Ortadoğu Kadın Konferansı'nın sonuç bildirgelerini verdik. Kendisi okuduktan sonra görüşlerini paylaşacak. 15-16 Haziran'da Diyarbakır'da yapılacak olan konferansın öneminin altını çizdi. Kürt halkının ulusal birliğinin önemli olduğunu ifade etti. Kürt halkının özgürlüğe yürüdüğü bir dönemde yapılan konferans, birlik ve kardeşliğin sağlanması için yapılacak. Diyarbakır'de yapılması planlanıyor ve adı Kuzey Kürdistan Çözüm ve Birlik Konferansı olacaktır. Sayın Öcalan çok önemsiyor. Burada yaşanacak kararlaşmaların hem Kürt halkının eşitliğine ve özgürlüğüne ilişkin önemli kararlar sağlayacağını hem de Ortadoğu halklarının özgürlüğü için önemli olduğunu belirtti. Tabi konferans 2 günle sınırlandırılmamalıdır. İzleme komisyonu oluşturulmalıdır. Onların gözlemleri önemlidir. Çok sık aralıklarla konferansların bir araya gelmesi gerekiyor" diye belirtti. 

15 GÜN SONRA KAPSAMLI DEĞERLENDİRME

Öcalan'ın koşullarına ilişkin bilgi veren Buldan, Öcalan'ın "Koşullarımda belirgin bir düzelme yok. Belki bundan sonra olabilir. 15 gün izlemek istiyorum, daha sonra kapsamlı bir süreç değerlendirmesi yapacağım" dediğini aktardı. Öcalan'ın odasında bulunan televizyon aracılığı ile gündemi takip ettiğini söyleyen Buldan, "Gazeteler haftada bir gidiyor. Süreci televizyondan izlemeye çalıştığını söyledi. 15 gün sonra daha kapsamlı bir değerlendirme yapacak. Görüşme için saat 13.30'da yola çıktık. Teknik bir arıza olduğunu söylediler. 15.00 gibi görüşmeye başladık. Üç saate yakın bir görüşme yaptık. Daha önce sabahtan akşama kadar sürüyordu görüşme. Son iki görüşme öğleden sonra oluyor. Bundan sonra sabah gidip akşama kadar kalırsak görüşmelere daha sağlıklı ilerler" diye konuştu.

BULDAN: BARZANİ’YE MEKTUP KONUSUNDA BİLGİMİZ YOK

Buldan, Öcalan'ın Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'ye mektup gönderip göndermediği yönündeki soruya ise, kendilerinin böyle bir mektup götürmediğini söyleyerek cevap verdi. Bu bilgiyi basından öğrendiklerini söyleyen Buldan, konu hakkında bilgileri olmadığını ifade etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89