• BIST 10172.36
  • Altın 2431.231
  • Dolar 32.2121
  • Euro 34.7405
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 23 °C

Obama'nın Bütçesindeki Açık 1,66 Trilyon

Obama'nın Bütçesindeki Açık 1,66 Trilyon
ABD Başkanı Obama Kongreden onaylanmasını istediği yeni bütçesindeki açığı görev süresi bitene kadar yarıya düşürme sözü veriyor.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Kongre’den onaylamasını istediği yeni bütçede açığın 1,66 trilyon dolar olduğu belirtiliyor.

Ülkenin karşı karşıya olduğu ciddi bütçe açığından Bush yönetimini sorumlu tutan Obama, yeni bütçesinde birçok konuya yer ayırdı. Bazı alanlarda kesintilere gideceğini belirten Obama, bazı harcamaları da artırdı.

Bu nedenle Obama’nın Kongre’den onaylamasını istediği yeni bütçenin, ülkenin tüm vergilerden elde ettiği gelirden 1,66 trilyon dolar daha fazla olduğu ifade ediliyor. Ancak Obama da, bu açığı, görev süresi sona erene kadar yarıya düşürme sözü veriyor.

Bu yılki önceliğinin işsizlik olduğunu belirten Obama için işsizlikle mücadele etmek ve ekonomiyi desteklemek, federal bütçe açığının üstesinden gelmekten daha öncelikli bir konu.

Obama İşgücü Konusuna Ağırlık Verecek

Yeni mali yılda işgücü konusuna ağırlık verecek olan Obama’nın, bütçesinin büyük bir dilimi çift haneli işsizlik rakamlarını düşürmeye ayrılmış durumda. İşçi alımı ve ülkenin enerji ve altyapı sektörlerini geliştirmek için 100 milyar dolar vergi teşviki içeren bütçe taslağı, küçük işletmeler ve işsizlik konusunda da birçok öneri getiriyor.

Ancak hükümete, bu yılın eylül ayında kapanacak şu anki mali yılda 3,72 trilyon dolar harcatması öngörülen iş konusundaki önerilerin, 2011 mali yılında da 3,83 trilyon dolar harcamaya neden olacağı düşünülüyor.

Obama, önceki başkan George Bush tarafından getirilen ve süresi dolan, zengin Amerikalara yönelik vergi indirimini de uzatmayarak, bu ödemelerle yüksek vergilerle "sıçrayan" harcamaları kısmen karşılamayı düşünüyor.

"Sağlık Reformu Ödeneği" 2010’da Başlayacak

Bütçe, Obama’nın önceliklerinden biri olan sağlık reformuyla ilgili konuları da içeriyor. Reform henüz Kongre’de bulunmasına rağmen bütçe, "Sağlık Reformu Ödeneği"nin 2010 yılında başlamasını öngörüyor.

Bütçe önerisi, sağlık sigortası sistemindeki reformları sağlamak için altyapıyı kuracak ödenekleri de içeriyor. Sağlık harcamaları için 1 milyar dolar ayrılan bütçe planında, ihtiyaç duyanlara yönelik federal sağlık sigorta şirketi Medicaid’e 6 ay için 25,5 milyar dolar, gıda güvenliği çabaları için 1,4 milyar dolar ve AIDS ile mücadele için de 3 milyar dolar ayrılması planlanıyor.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89