• BIST 9092.76
  • Altın 2324.854
  • Dolar 32.3718
  • Euro 34.9834
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

Obama'dan katliam açıklaması

Obama'dan katliam açıklaması
ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'da dün en az bin kişinin öldürüldüğü katliamla ilgili ilk kez konuştu.

Obama, önümüzdeki ay Mısır'la yapmayı planladıkları ortak askeri tatbikatı iptal ettiklerini açıkladı. Obama, ABD'nin sivillere yönelik şiddeti de sert şekilde kınadığını belirtti.

Dünkü katliam sonrası ilk kez konuşan ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'la on yıllara dayanan bir ittifaka sahip olduklarını söyledi. Obama, ABD'nin Mısır güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddet olaylarını kınadığını söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'la önümüzdeki ay yapmayı planladıkları askeri tatbikatı iptal ettiklerini açıkladı. ABD ve Mısır iki yılda bir ortak askeri tatbikat düzenliyordu.

'BARIŞÇIL GÖSTERİLERİ DESTEKLİYORUZ'

"ABD, Mısır geçici hükümeti ve güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddeti sert bir şekilde kınar" diyen Obama, "Sivillere uygulanan şiddetten derin üzüntü duyuyor ve barışçıl gösterileri destekliyoruz. Mısırlı yetkililer barışçıl gösterilere saygı duymalı" dedi.

'HİÇBİR SİYASİ PARTİNİN YANINDA DEĞİLİZ'

Ülkesinin Mısır'ın geleceğini belirleyemeyeceğini vurgulayan Obama, "Mısır'da hiçbir siyasi partinin yanında yer almıyoruz. Barışçıl ve demokratik bir Mısır istiyoruz" açıklamasını da yaptı.

Mısırlı yetkililere, evrensel insan haklarına saygı göstermesi çağrısında bulunan ABD Başkanı Obama, ABD'nin gerekli adımları atmak için Mısır'la ilişkilerini yeniden gözden geçireceğini belirtti.

'OLAĞANÜSTÜ HALE SON VERİLMELİ'

Obama, Mısır'da olağanüstü hale son verilmesini ve ulusal uzlaşı sürecinin başlatılması gerektiğini de vurguladı.

OBAMA 'DARBE' DEMEMİŞTİ

Mısır'da 3 Temmuz'da ordunun Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi görevden uzaklaştırması sonrasında ABD'nin Mısır ordusuna yıllık yaptığı 1.5 milyar dolarlık yardım gündeme gelmişti.

ABD Başkanı Barack Obama, Mursi'nin devrilmesini darbe olarak nitelendirmemişti. Obama, Mısır ordusuna yapılan 1.5 milyar dolarlık yardımın kesilmemesi için bilinçli bir şekilde "darbe" sözcüğünü kullanmamıştı.

Mısır'da dün güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına müdahalesi sonrası Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Mısır'da olağanüstü hal ilan edilmesine şiddetle karşıyız" denilmişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, tarafları şiddetten uzak durmaya çağırmış ve "Siyasi çözüm hala mümkün" demişti.

2011'DE İPTAL EDİLMİŞTİ

ABD ile Mısır arasında 1981 yılından beri her iki yılda bir yapılan söz konusu askeri tatbikat, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in halk ayaklanmasıyla devrilmesinin ardından ortaya çıkan siyasi karmaşa nedeniyle 2011'de iptal edilmişti.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89