• BIST 9079.97
  • Altın 2322.611
  • Dolar 32.345
  • Euro 34.8965
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

Obama'dan 11 Eylül camisine destek

Obama'dan 11 Eylül camisine destek
ABD Başkanı Barack Obama 11 Eylül saldırılarına hedef olan bölge yakınında cami inşa edilmesi projesine güçlü destek verdi.

ABD Başkanı Barack Obama 11 Eylül saldırılarına hedef olan bölge yakınında cami inşa edilmesi projesine güçlü destek verdi.

Saldırılarda yıkılan İkiz Kuleler'in bulunduğu alana bir kaç yüz metre mesafede islam kültür merkezi ve cami kurulması girişimi tepkilere neden olmuştu.

Obama söz konusu alana ilişkin "hassasiyetler" olduğunu kabul etti ancak Müslümanların dinlerini gereğini "herkes gibi" yapabilme özgürlüğüne sahip olduklarını söyledi.

Beyaz Saray'da Ramazan nedeniyle bir yemek veren Obama, ABD'nin dini hoşgörü geleneğinin kendilerini "düşmanlarından" farklı kılan bir unsur olduğunu belirtti.

18636

ABD Başkanı "el Kaide'nin dünya görüşü islam değildir; islamın çok büyük ölçüde bozulmuş halidir" dedi.

Geçtiğimiz günlerde New York'ta bir idari kurum tartışmalı caminin inşa edilmesi planı önündeki engeli kaldırmıştı.

Kent Anıtlar Komisyonu, caminin inşa edilmesi düşünülen alanda bulunan eski bir binanın 'anıt' statüsünü iptal etti.

Komisyonun dokuz üyesi 1850'lerde İtalyan rönesans tarzında inşa edilmiş olan metruk binanın listeden çıkarılması için düzenlenen oylamada oybirliği ile lehte tavır aldı.

152 yıllık binanın yıkılmasıyla, camiyi de içerecek bir "İslam Kültürü Merkezi" inşa edilmesi için gerekli araziye kavuşulacak.

"Cordoba Binası" adı altında sunulan planlar, yıkılan Dünya Ticaret Merkezi kulelerinin hemen yakınındaki "45-47 Park Place" adresinde 13 katlı yeni bir kompleks inşa edilmesini öngörüyor.

Bu binada bir cami/mescit yanı sıra 500 kişilik bir toplantı salonu, yüzme havuzu, sergi salonları ve kütüphane de bulunacak.

Tartışmalı proje

1850'lerden kalma binanın yerinde 13 katlı bir İslam merkezi yükselecek

Projenin karşıtları kentin hala 'İslamcı militanlar'ın düzenlediği 11 Eylül saldırısının psikolojik sarsıntısını sindirmeye çalıştığını belirtiyor; yeni bir cami için "daha uygun bir yer" bulunabileceğini savunuyordu.

100 milyon dolara mal olması beklenen projenin odağındaki bina, toplam üç bine yakın kişinin öldüğü 11 Eylül saldırıları sırasında hasar görmüştü.

Bir süre boş kalan binayı projenin arkasındaki Cordoba Girişimi ve Amerika Müslümanların İlerlemesi Topluluğu adlı dernek satın aldı.

Binanın halihazırda da ibadet amaçlı olarak kullanıldığı ve yıkım izni alınmasa da burada bir merkez kurulacağı belirtiliyordu.

Ancak yıkıma olanak veren karar, Manhattan'ın ortasında, ikiz kulelerin enkazından iki blok ötede, yeni bir çelik-cam yapı yükselmesini sağlayacak.

Projenin savunucuları ise, bu girişim sayesinde Batı ve Müslüman alemi arasında köprü kurulmasına katkıda bulunulacağını söylüyor.

Tüm ziyaretçilere açık olacak merkezin, Müslümanların da toplumun bir parçası olduğunu göstereceği kaydediliyor.

Planlar karşısında özellikle muhafazakâr kanat seferber olmuş, imza ve reklam kampanyaları başlatılmıştı.

Cumhuriyetçi Parti'den Kongre üyesi Peter King ve New York belediye başkanlığının Cumhuriyetçi adayı Rick Lazio da, planlanan caminin finansmanı konusunda soruşturma açılmasını talep etti.

New York'un bağımsız Belediye Başkanı Michael Bloomberg ise, bu çağrıları ''Amerikalılığa sığmadığını'' söyleyerek reddetti.

Kaynak: BBC

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89