• BIST 9142.4
  • Altın 2325.529
  • Dolar 32.3782
  • Euro 35.0031
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 15 °C

Obama: Üzerlerine gülle gibi ineceğiz

Obama: Üzerlerine gülle gibi ineceğiz
Başkan Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Beyaz Saray'da ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD Başkanı Barack Obama, nükleer programından dolayı ekonomik yaptırımlar uygulanan İran’la iş fırsatı kollayan çevreleri uyardı. Obama, "Onların üzerine gülle gibi ineceğiz" dedi.

Obama, Tahran’ın nükleer programının kilit noktalarının durdurulmasında ve geriletilmesinde P5+1 ile birlikte hareket etmelerinin önemli bir rol oynadığını belirtti. Obama, gelecek hafta Viyana’da Tahran yönetimiyle gerçekleştirilecek görüşmelerin önemine işaret ederek, toplantının İran’a, nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu dünyaya kanıtlayacağı kapsamlı bir anlaşmada ne kadar ciddi olduğunu gösterme fırsatı sunduğunu kaydetti.

İran’la geçen yıl sonunda varılan geçici anlaşmadan bu yana tüm yaptırımları uygulamak için kararlı olduklarını dile getiren Obama, son dönemde İran’da iş olanakları kollayan çevrelere uyarıda bulundu.

“Son 6-7 haftadır yaptırımları ihlal ettiğine inandığımız firmaları belirlemek için önemli adımlar attık” diyen Obama, İranlılara yaptırımlarda herhangi bir gevşeme olmayacağını açıkça dile getirdiklerini kaydetti. Obama, kapsamlı bir anlaşmaya varılmadan İran’da iş fırsatları kollayan çevreleri ikaz ederek, “Onların üzerine gülle gibi ineceğiz” ifadesini kullandı.

Yeni yaptırımlar uygulamak istemediklerini belirten Obama, İran’ın nükleer programına ilişkin problemi çözmedikleri takdirde bunun sonuçları olacağını belirtti. Obama şöyle konuştu:

“Gerçekler, bize müzakerelerde rehberlik edecek. Eğer onlar bize teknik olarak verdikleri güvenceyi yerine getirirse, potansiyel olarak bir anlaşmaya varılabilir. Eğer yerine getirmezlerse, bir anlaşma olmayacak. Bu çok yoruma açık bir konu değil"

‘Bir İran problemi var’

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise İran ile iş yapmak isteyen Fransız şirketlerinin sorulması üzerine, bu firmaların kendi kararları doğrultusunda İran’a seyahat ettiklerini belirtti.

“Onları kesinlikle yaptırımların yürürlükte olduğu ve kalacağı konusunda bilgilendirdim” diyen Hollande, İran ile nükleer silahtan tamamen ve kapsamlı olarak vazgeçmediği sürece herhangi bir ticari anlaşmanın imzalanamayacağını vurguladı.

Hollande, “Bu benim Fransız iş adamlarına ne söylediğimdir ve onlar durumun oldukça farkındalar. Yaptırımlara gelince, eğer bir nihai anlaşma olacaksa, onlar kaldırılabilir. Varılan geçici anlaşma süresince, yaptırımlar yürürlükte kalır” dedi.

Daha yapılacak birçok iş olduğunu dile getiren Hollande, “Çünkü birkaç ay önce imzalanan geçici anlaşma artık bir İran problemi kalmadığı anlamına gelmiyor. Bir İran problemi var. İran’ın nükleer silahtan vazgeçtiğinden kati ve kapsamlı biçimde emin olmalıyız” ifadesini kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89