• BIST 9623.86
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 6 °C

Obama, Rusya'yı hem uyardı hem de tehdit etti

Obama, Rusya'yı hem uyardı hem de tehdit etti
ABD Başkanı Barack Obama Geçici Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk'u Beyaz Saray'da kabul etti ve ülkesinin 'Ukrayna'nın yanında olacağını' taahhüt etti.

Obama Rusya lideri Vladimir Putin'e Rusya Kırım'dan askerlerini çekmediği takdirde uluslararası toplumun "bedel ödetmeye zorlanacağı" uyarısı yaptı.

Daha önce de gelişmiş ülkelerden oluşan G7 grubu benzer bir tehditte bulunmuştu.

Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk Obama'yla görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada Ukrayna’nın "asla Rusya'ya teslim olmayacağını" söyledi.

Yatsenyuk, "Tüm uluslararası anlaşmalara aykırı bir şekilde 21.yüzyılda Rus askerlerinin postallarının Ukrayna topraklarında olması kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Kırım'da bu Pazar günü yapılacak referandumda bölgenin Rusya'ya katılıp katılmaması oylanacak.

Rus askerleri ve Rusya yanlısı milisler Ukrayna'ya ait olan ve nüfusunun çoğunluğunu Rusların oluşturduğu Kırım'daki önemli noktaları ele geçirdi.

Obama, ülkesinin "Rusya'nın üsleri dışındaki yerleri ele geçirmesini uluslararası hukukun ihlali olduğu konusunda çok net mesajlar verdiğini" söyledi.

'Bedel ödetmeye zorlanacağız'

Obama, "Toprak bütünlüğü ve egemenliği sağlanana dek Ukrayna ve Ukrayna halkının yanında olacağımızı kararlı bir şekilde söyledik" dedi.

Obama bugün Londra'da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasında yapılması planlanan görüşme için de, diplomatik çabaların "yeniden düşünme süreciyle" sonuçlanacağını umduğunu belirtti.

Ancak Obama, "Rusya bu yolda devam ederse, sadece biz değil uluslararası toplum da Rusya'nın uluslararası hukuku ihlallerinin ve Ukrayna'daki hak tecavüzünün bedelini ödetmeye zorlanacak" dedi.

Ama ABD Başkanı bu bedellerin tam olarak ne olacağı konusunda bir yorum yapmadı.

Obama, "lakayt" bir şekilde düzenlendiğini söylediği Kırım'daki referandumun sonuçlarını da "tamamen reddedeceklerini" vurguladı.

Obama ve Yatsenyuk görüşmesi sırasında ABD Senatosu'nun Dış İlişkiler Komitesi Ukrayna'nın yeni yönetimine 1 milyar dolarlık kredi garantisine ve Rus ve Ukraynalı yetkililere ambargo uygulanabilmesine onay verdi.

Daha önce de Yedi sanayileşmiş ülkeden oluşan G7, Rusya'dan, Ukrayna'nın Kırım bölgesini ilhak etme yolundaki tüm çabalarını durdurmasını istedi.

G7'den uyarı

G7, Rusya böyle bir adım atarsa, kendilerinin de ayrı ayrı ve topluca daha ileri önlemlere başvuracağını duyurdu.

G7 ülkeleri Kırım referandumunun sonuçlarının da tanınmayacağını vurguladı.

Beyaz Saray'dan yayımlanan G7 bildirisinde, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve ABD ile Avrupa Birliği, Rusya'dan "Kırım'ın statüsünü değiştirme yönündeki tüm çabalarından vazgeçmesini" istediler.

Bildiride "Kırım'ın ilhakı, Ukrayna'nın birlik, egemenlik ve toprak bütünlüğü üzerinde doğuracağı etkilerin yanı sıra, tüm devletlerin birlik ve egemenliğini korumakta olan hukuki düzeni de etkileyecektir." denildi.

Pazar günü yapılacak olan halkoylamasının Ukrayna anayasasının doğrudan ihlali olması yüzünden hiçbir yasal dayanak taşımadığını vurgulayan G7, "halkoylaması için yeterince hazırlık yapılmadığı için ve Rus askerlerinin bölgedeki korkutucu varlığı da devam ederken, böylesi bir oylamaya gidilmesi, hiçbir anlam taşımayan, son derece hatalı bir süreç olacaktır." dedi. (BBC Türkçe)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89