• BIST 10045.74
  • Altın 2392.293
  • Dolar 32.3845
  • Euro 34.6065
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 20 °C

Obama 'Kanlı Pazar' yürüyüşüne katıldı

Obama 'Kanlı Pazar' yürüyüşüne katıldı
ABD'de siyahların eşit oy hakkı için verdiği mücadelenin sembolü haline gelen Kanlı Pazar olayı, ellinci yılında binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle anıldı.

ABD’de 50 yıl önce siyahların oy hakkı için yürüyüşüne polisin sert müdahalesiyle yaşanan ‘Kanlı Pazar’ olayı, Alabama eyaletinin Selma kasabasında anıldı. Başkan Obama 40 bin kişiyle birlikte yürüdü.

ABD'de siyahların eşit oy hakkı için verdiği mücadelenin sembolü haline gelen Kanlı Pazar olayı, ellinci yılında binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle anıldı. Alabama eyaletinin Selma kasabasında 7 Mart 1965'teki olayın yaşandığı köprüde düzenlenen yürüyüşte ABD Başkanı Barack Obama da ön saflarda yer aldı.

55058

Yaklaşık 40 bin kişinin yürüdüğü etkinliğe, ABD Başkanı Barack Obama ve eski başkan George W. Bush'un ailelerinin yanı sıra yüzden fazla ABD’li vekil de katıldı.

ABD Başkanı Barack Obama, “siyahların eşitlik mücadelesinde çok yol kat edildiğini ancak yürüyüşün henüz bitmediğini” söyledi. Obama, "Kanlı Pazar'dan 50 yıl sonra, yürüyüşümüz bitmedi ama hedefe yaklaşıyoruz" dedi.

Obama, “Bu köprüyü geçen Amerikalılar belki sayıca azlardı ama milyonlara cesaret verdiler. Seçimde oy kazanmasalar da bu ulusa önderlik ettiler” dedi.

Obama: Ferguson 'baskıcı ve istismarcı'

ABD Adalet Bakanlığı’nın Ferguson olaylarına yönelik raporuna değinen Başkan Obama, polisin siyahlara yönelik aşırı şiddet kullanmasını eleştirdi.

Kanlı Pazar’ın 50. yıldönümü, ABD’de siyahlara yönelik polis şiddetinin çok tartışıldığı bir döneme denk geldi. Her yıl binlerce kişinin polis kurşunuyla öldüğü ABD’de, çoğu zaman kurbanlar siyahlar oluyor.

Geçen yıl ABD’nin Ferguson kentinde silahsız bir siyah gencin polis kurşunuyla vurulmasının ardından başlayan protestolar, kentte yağma ve sivil itaatsizlik eylemlerine yol açmıştı.

1965 Olayları

1965’te siyahların polis müdahalesine rağmen Selma’daki yürüyüşü, eşit oy hakkı kazanılması yolundaki sembolik adımlardan biri oldu.

7 Mart 1965’de yaklaşık 600 eylemci, eşit oy hakkı talebiyle hükümet binasına yürürken, köprüde polisin sert müdahalesiyle karşılaştı.

Olayın ardından Martin Luther King Jr.’ın öncülük ettiği çok daha kalabalık bir yürüyüş sayesinde, 1965’te Oy Hakkı Kanunu’na giden yol açıldı.

’50 yıl sonra aynı köprüde’

1965’teki yürüyüşe katılan ve Edmund Pettus Köprüsü’nde polisin darp ettiği grupta olan Kongre üyesi 74 yaşındaki John Lewis de 50 yıl sonra aynı yerdeydi.

83 yaşındaki Dick Gregory, 1965’te köprüde yaşadıklarını anlatırken, “50 yıl önce olsa, sırf yolda durduğumuz için polis bizi döverdi” dedi.

Konuşmaların ardından, 50 yıl önce köprüyü geçen gruptakilerle el ele tutuşan Başkan Obama ve ailesi, hep birlikte yürüyüşe katıldı. (Reuters)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89