• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Obama ile polis teşkilatı karşı karşıya geldi

Obama ile polis teşkilatı karşı karşıya geldi
ABD Başkanı Barack Obama'nın, kendi evine anahtarsız giren bir siyahi profesörün polis tarafından gözaltına alınmasını "budalaca" olarak nitelendirdi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, kendi evine anahtarsız giren bir siyahi profesörün polis tarafından gözaltına alınmasını "budalaca" olarak nitelendirmesi ve olayın ırkçılıkla bağlantılı olduğunu ima etmesinin ardından Obama ile polis teşkilatı karşı karşıya geldi

Ünlü Harvard Üniversitesi'nin ülke çapında tanınan siyahi profesörlerinden Henry Louis Gates, 16 Temmuz akşamı seyahatten dönüşünde Massachusetts eyaletinin Cambridge kentindeki evine girmeye çalışırken, kilidin bozulması üzerine kapıyı zorlayarak içeri girdi.

Olayı gören bir komşu, "Bir siyahi, yandaki evin kapısını zorla açıp içeri girdi" diye polise ihbarda bulununca da polis eve geldi.

Evde Gates'in bir polis memuruyla tartışması üzerine siyahi profesör, gözaltına alınarak polis merkezine götürüldü, ancak kısa süre sonra serbest bırakıldı.

Ardından Gates, medyaya açıklamasında, olayın tipik bir ırkçılık örneği olduğunu savunarak, polis memurundan özür dilemesini istedi.

Obama: "Polis budalaca davrandı"

Başkan Obama'ya da son basın toplantısının en sonunda bu olay hatırlatıldı ve yorumu istendi.

Obama, özetle, evine gelen polis memuruna kimliğini gösteren ve evin kendisine ait olduğunu kanıtlayan Prof. Gates'i buna rağmen gözaltına alan Cambridge polisinin "budalaca davrandığını" söyledi.

Barack Obama, kendisinin başkan seçilmesinin, ABD'de ırkçılık sorununun çözümünde elde edilen büyük ilerlemeyi kanıtladığını, ancak ülkede hala ırkçılığın izlerinin görüldüğünü, örneğin polisin, siyahlara ve Hispaniklere, beyazlardan farklı davrandığını kaydetti.

Obama'nın sözleri tartışılıyor

Başkan Obama'nın sözleri, ülke çapında büyük tartışmaya yol açtı. Obama'nın "budalaca davranmakla" suçladığı, Gates'i gözaltına alan polis memuru James Crowley, kurallara uygun davrandığını, siyah profesörden özür dilemeyeceğini ve Başkan'ın kendisini hedef alan sözlerine üzüldüğünü söyledi.

Cambridge kenti polis şefi Robert Haas da kendilerinin memur Crowley'i haklı bulduklarını ve onun yanında olduklarını belirterek, Obama'nın sözlerinin polis teşkilatını yaraladığını savundu.

Ülkenin başka yerlerinden polis temsilcileri de genellikle, Başkan'ın kullandığı "budalaca" sözünün yanlış olduğunu ifade etti. Ülke çapında muhafazakar çevreler de Obama'yı eleştirirken, siyahlar ve liberal gruplar Başkan'ı savundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89