• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 18 °C

Obama faturayı BP'ye kesti

Obama faturayı BP'ye kesti
Meksika Körfezi'ndeki petrol felaketini yerinde gören Obama, faturayı BP'nin ödeyeceğini açıkladı. NASA ise felaketi uzaydan görüntüledi.

Meksika Körfezi'ndeki petrol felaketini yerinde gören Obama, faturayı BP'nin ödeyeceğini açıkladı. NASA ise felaketi uzaydan görüntüledi.

Meksika Körfezi'ndeki çevre felaketinin boyutları uzaydan net şekilde görülüyor.

 Meksika Körfezi'nde batan petrol platformunun neden olduğu çevre kirliliği şimdiden tahminlerin ötesine geçti.

Günde yaklaşık 800 bin litre petrolün denize yayıldığı tahmin ediliyor. Patlamanın gerçekleştiği tarihten bu yana ise denize yayılan petrolün 7 milyon litreye ulaştığı düşünülüyor.

NASA, sızıntının yarattığı kirliliği uzaydan fotoğrafladı. Miami Üniversitesi'nden Hans Graber, uydu görüntülerine dayanarak Meksika Körfezi'ndeki kirliliğin baştaki tahminlerin üç katından fazla olduğunu açıkladı.

Graber, "Petrol örtüsü 26 Nisan'da 2 bin 600 kilometre kare, 29 Nisan'da ise 9 bin kilometre kare alana yayılmış bulunuyor" dedi.

Petrol örtüsünün her an genişlediğini belirten uzman, kirliliğin kapladığı alanın da hesaplanılanın üç katına ulaşabileceği uyarısı yaptı.

Obama: Benzeri görülmemiş bir felaket

ABD Başkanı Barack Obama, felaketi yerinde görmek için Meksika Körfezi kıyısındaki Louisiana eyaletinin Venice kentine gitti.

Obama, körfezdeki sızıntıyı büyük çaplı ve potansiyel olarak benzeri görülmemiş bir çevre felaketi olarak tanımladı. ABD Başkanı, giderek genişleyen, çevre için ölümcül sonuçlara yol açabilecek ham petrol kirliliğini durdurmanın günlerce sürebileceğini söyledi.

Yönetim olarak sorunun çevre ve ekonomik zararlarını azaltmak için gerekli tüm çalışmaları yapacaklarını belirten Obama, olaydan BP şirketinin sorumlu olduğunu da vurgulayarak, ''Sızıntıdan BP sorumludur, faturayı da BP ödeyecek'' dedi.

 BP'nin planı

ABD yönetimi ile birlikte hızlı hareket etmemekle suçlanan petrol platformunun sahibi BP şirketi ise, sızıntıyı önleme planını açıkladı.

ABC televizyonunda konuşan ve yaklaşık 1 mil derinlikte bulunan sızıntı kaynağını ne zaman tıkayabilecekleri konusunda şimdiden bir şey söyleyemeyeceğini ifade eden BP PLC başkanı Lamar McKay, buna karşın, 74 ton ağırlığında ve metal ile betondan yapılma, 12 metre yüksekliğinde, 7,3 metre genişliğinde, 4,3 metre enindeki bu dev odayı, 6 ila 8 gün içerisinde, okyanus tabanına, petrol kuyusunun ağzına oturtabileceklerini ifade etti.

McKay, "Bu durum, 1500 metre derinde, karanlıkta, uzaktan kumandalı robot denizaltılarla bir açık kalp ameliyatı yapmak gibi" dedi.

Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda, deniz tabanında kuyudan denize petrol fışkırmasının durdurulması başarılamadı. Yüzeyde yayılan petrolün temizlenmesi, yakılması veya kimyasallarla etkisizleştirilmesi çalışmalarında da başarısız kalındı.

Louısıana kıyılarına ulaştı

Louisiana kıyılarında petrol tabakası net şekilde görülürken, bölgede etkili olan rüzgar petrolün yayılmasını hızlandırıyor. ABD Başkanı Obama da bölgeyi ziyaret ederken Louisiana, Missisippi, Alabama ve Florida'da olağanüstü hal ilan edildi. Rüzgarın, petrolü kuzey bölgelerin kıyılarına doğru sürüklemesinden endişe ediliyor.

Bu arada, yayılmadan etkilenen bölgede balık avlanması 10 günlüğüne yasaklandı.

"Yaşam tarzımızı tehdit ediyor"

Öte yandan Louisiana Valisi Bobby Jindal, "Kıyılarımızı nasıl koruyacaklarına dair kıyı güvenliğine ve BP şirketine sorular sorduk, hala bu planlara sahip değiliz ama açık konuşalım kıyımıza gelen petrol sadece kıyılarımızı, balıklarımızı tehdit etmiyor, bu petrol yaşam tarzımızı tehdit ediyor" şeklinde konuşmuştu.

20 Nisan'da petrol platformunda meydana gelen patlamada 11 kişi yaşamını yitirmiş, platform okyanusun derinliklerine gömülmüştü.

Etiketler: , , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89