• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 20 °C

Obama, Esselamü Aleyküm diye başladı

Obama, Esselamü Aleyküm diye başladı
ABD Devlet Başkanı Barack Obama, Mısır'da İslam dünyasına sesleniyor. Obama, konuşmasına 'Esselamü Aleyküm' diyerek başladı.


Obama'nın konuşmasında öne çıkan satır başları şöyle:

Çağdaşlık ve kreselleşmenin getridiği gelişme Müslümanları batıya düşman olarak bakmalarına sebep oldu.

11 Eylül saldırıları nedeniyle çoğunluğun İslam'ın bütün Batı ülkelerine düşman gibi göstermiştir. Şiddet yanlıları bu gerginliği sürdürdü. Her iki taraf arasında korku ve güvensizlik doğdu.

Kalbimizde gizli kalanları söylememiz gerekiyor. Kuran_ı Kerim'in de bize söylediği gibi "Rabbini bil ve her zaman doğru söyle" ben de bugün bunu yapmaya çalışacağım.

Ben bir Hristiyanım ama benim babam Kenyalı bir aileden geliyor. Endonezya'da şafak vakti ezanın sesini dinledim. Pek çok insanın Müslüman inancında onuru bulduğu yerlerde çalıştım.

İslam ABD'nin de her zaman bir parçası olmuştur.

Ben 3 kıtadaki İslam'ı tanıdım. İslam'ın ne olduğunu iyi biliyorum.

Biz devrimin bir ürünüyüz. Herkesin eşit yaratıldığı ideal üzerine inşa edildik.

ABD'deki özgürlük bölünmez bir özgürlük anlayışıdır. Sınırlarımız da her eyalette bir cami vardır. Başörtülü kızların hakkını ihlal edenleri uyarılmıştır.

Bosna'daki masumlar katledildiğinde bu kollektif vicdanımızdaki bir lekedir.

İnsanlık tarihi sıkça ulusların, kabilelerin, dinlerin birbirlerini ezmeye çalıştıklarının tarihi olmuştur. Yeni çağda bu tutumlar kendilerini yenilmeye mahkum etmektedir.

Bizim sorunlarımız ortaklık yoluyla çözülmelidir.

Yüzleşmemiz gerekn ilk konu şiddet yanlısı aşırı güçler. Ankara'da İslamiyet ile bir savaşı olmadığını ortaya koydum. Şiddet yanlısı güçlere istikrarlı bir şekilde karşı çıkacağız.

Afganistan'daki durum ABD'nin amaçlarını çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Biz oraya gittik çünkü bu bir gerekliliktir. Hala bazıları 11 Eylül'ü soruşturuyorlar. Ama şunu açıkça ortaya koyalım El Kaide binlerce insanı öldürdü.

Biz Afganistan'da askerleri tutmak istemiyoruz. ABD için genç vatandaşları kaybediyor olmak acı birşeydir.

46 ülkeyle bir koolisyon içindeyiz. Kutsal Kitap olan Kuran-ı Kerim diyor ki: "Kim ki masum bir kişiyi öldürmüştür, bütün insanlığı öldürmüş gibi suç işlemiştir" demiştir. İslamın sorunun bir parçası olmadığını biliyoruz. Barışın teşvik edilmesinin bir parçasıdır İslam.

Irak'taki olaylar ABD'ye diplomasiyi kullanmayı hatırlatmıştır. ABD'nin ikili bir sorunu vardır. Irak'ı daha iyi bir geleceğe götürmek ve Irak'ı Iraklılara bırakmak. Irak'ın egemenliği Irak'ındır. Askerlerimizi Irak'tan önümüzdeki yıl Ağustos ayına kadar çıkarmak istiyoruz. Askerlerimiz 2012 yılında Irak'ı terk etmiş olacaklar.

İşkencenin kullanılmasını koşulsuz şekilde yasakladık. Guantanamo'nun önümüzdeki yıl kapatılması için mücadele ediyorum. Müslüman topluluklarla sürekli bir ortaklık içinde olacağız.

İsrail ile bağımız kırılamaz yıkılamaz bir bağdır. Bunun inkar edilemeyecek bir tarihi vardır. Avrupa'daki antisemitizm daha önce görülmemiş bir soykırıma yol açmıştır.

6 milyon yahudi öldürülmüştür. Bu gerçeğii inkar etmek cahil bir tutumdur. Şu da bir gerçektir ki Filistin halkı kendi anayurt arayışında büyük acı çekmiştir. Komşu ülkelerde barış içinde yaşayacağı hayatı beklemektedir. Bugün Filistin halkının karşı karşıya olduğu durum dayanılmaz bir durumdur.

İsrail yeni yerleşimleri durdurmalı.

Hamas İsrail'i tanımalı, şiddete son vermeli.

Arap İsrail çatışması Arap ülkelerinin kendi sorunlarından uzaklaşması için artık kullanılmamalıdır.

Pekçok insan İsrail'in oradan gitmeyeceğini farkındadır. İsrail'de Filistinlilerin oradan gitmeyeceğini farkındadır. Çok fazla gözyaşı dökülmüştür. Üç din için Kutsal topraklarda tıpkı Tanrı'nın dilediği gibi bir barışa ulaşılmalıdır.

İran'ın neye karşı olduğu değil, onların nasıl bi gelişim izlemek istediği sorusudur. Bu Ortadoğu'da nükleer silahlanma yarışını engelleme çabasıdır. Hiçbir ülkenin ve ulusun nükleer silaha sahip olmasını istemiyorum.

ABD herkesi için en iyisinin ne olacağını bilemez. Demokrasinin teşvikiyle ilgili bir takım çatışmalar olmuştur. Hiçbir hükümet başka bir ülkeye neye sahip olduğunu dayatma lüksüne sahip değildir. Kendi fikrini söylemek, hukukun üstünlüğüne inanmak, şeffaf olan bir hükümet, bunlar sadece ABD'nin sahip olduğu idealler değildir.

Demokrasiyi sadece iktidarın dışındayken savunanlar vardır.

İslam hoşgörü konusunda onur verici bir özelliğe sahiptir. Ben bunu Endonezya'da küçük bir çocukken de görme fırsatım oldu.

Bu hoşgörü dinin serpilmesi bakımından hayati önemdedir.

Dinsel çeşitlilik mutlaka desteklenmelidir. Sünni ve Şiiler arasındaki çatışma nelere yol açtığını Irak'ta görüyoruz.

Bazı ülkelerde Müslüman kadının nasıl giyinmesi gerektiğini dikte eden düşünceler var.

Türkiye'nin Medeniyetler İttifakı'ndaki liderliğine destek veriyoruz.

Başını örtmeyi seçen kadının daha az eşit olduğunu kabul etmiyorum.

Türkiye dahil bazı Müslüman ülkelerde kadınların başbakan olduğunu gördük.

AYRINTILAR GELİYOR...

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89