• BIST 9044.89
  • Altın 2884.746
  • Dolar 34.2259
  • Euro 37.5884
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 15 °C

Obama: Diplomasi test edilmeden savaş meşru değil

Obama: Diplomasi test edilmeden savaş meşru değil
ABD Başkanı Barack Obama, İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer anlaşma konusunda diplomasinin test edilmeden savaşın meşru olmayacağını belirterek, “Karşı karşıya olduğumuz seçenek, nihayetinde diplomasi ile savaş arasında” dedi.

Obama, başkent Washington’daki Amerikan Üniversitesi’nde İran nükleer anlaşmasına ilişkin bir konuşma yaptı. Anlaşmanın Irak çıkarmasından sonra ABD'deki en önemli dış politika tartışması olduğunu kaydeden Obama, Eylül’de Kongre’de yapılacak oylamaya kadar nükleer anlaşmayı eleştiren çok şeylerin yazılıp çizileceğini dile getirdi.

Obama, başkan adayı olduğu dönemde de Irak savaşına karşı çıktığını söyledi. ABD'nin diplomasi yolu denenmeden askeri harekata öncelik veren zihniyete son vermesi gerektiğini kaydeden Obama, “Uluslararası konsensus kurmaya çalışmaktansa tek yanlı ABD harekatını teşvik eden bir zihniyet, tehdidi istihbaratın bulgularının ötesinde abartan bir zihniyet” dedi. Obama, liderlerin geçmişte ABD halkını düşünmek yerine tamamen farklı bir kültür ve tarihe sahip bir bölgeye isteklerini kolayca dayatabilecekleri konusunda ısrarcı olduklarını söyledi.

'İRAN ANLAŞMAYA UYMAZSA...'

Obama, İran’ın nükleer anlaşma şartlarını ihlal etmesi durumunda ABD’nin karşılık verecek güce sahip olduğunu dile getirdi. Söz konusu durumda tüm yaptırımların tekrar uygulanacağını kaydeden Obama, “Eğer İran aldatırsa onları yakalarız ve yakalayacağız” dedi.

Obama, ABD’nin savunma bütçesinin 600 milyar dolar iken İran’ın savunmaya yaklaşık 15 milyar dolar ayırdığına dikkat çekti. İran’ın hiçbir zaman nükleer silah elde etmeyeceğini belirten Obama, “Askeri seçeneğin gerçek olduğundan emin olmak için ne gerekiyorsa yaptım” diye konuştu.

Anlaşmanın İran'ın nükleer bomba yapmaya giden tüm yolları ortadan kaldıracağı şeklindeki sözlerini tekrarlayan Obama, “Karşı karşıya olduğumuz seçenek, diplomasi ile savaş arasında. Belki yarın değil, belki üç ay sonra değil ama yakında. Buradaki ironi şu ki, daha önce söylediğim gibi askeri harekat İran’ın nükleer silah elde etmesini engellemek noktasında bu anlaşmadan çok daha az etkili olurdu” şeklinde konuştu.

İran nükleer anlaşmasının Kongre’nin onayından geçmesi için Temsilciler Meclisi ve Senato'nun 3'te 2’sinin desteğini alması gerekiyor. Şu ana kadar 16 Demokrat Kongre Üyesi ve 11 Senatör İran nükleer anlaşmasına desteğini açıkladı. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89