• BIST 8963.12
  • Altın 2279.145
  • Dolar 32.3093
  • Euro 35.0859
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 8 °C

Obama, Çinli lider Şi ile görüştü: 'Farklı düşünüyoruz'

Obama, Çinli lider Şi ile görüştü: 'Farklı düşünüyoruz'
ABD Başkanı Barack Obama, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Beyaz Saray'da görüştü. Görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD ve Çin’in birçok önemli konuda yakından çalışma içinde olduğunu belirten Obama, Amerikan şirketlerine ve vatandaşlarına yönelik siber saldırılara ilişkin endişelerini Çinli muhataplarına ilettiklerini söyledi. “Bu saldırılar sona ermeli” diyen Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ABD, ticari kazanç elde etmek için siber ekonomik casuslukla ilgilenmiyor. İki ülkenin bugün, bu doğrultuda ortak mutabakata ulaştığını bildirebilirim. Ne ABD ne de Çin hükümetinin, ticari avantaj sağlamak için ticari sırlar ve diğer gizli iş bilgileri dahil fikri mülkiyetin sanal ortamda çalınmasını gerçekleştirmeyeceği veya desteklemeyeceği noktasında mutabık kaldık. Buna ilaveten, siber alanda uluslararası kurallara uygun hareket edilmesi için diğer uluslarla birlikte çalışacağız. Bu bir süreç ama bu konuda henüz işimiz bitmedi. Bu alandaki işbirliğimizi ilerletebileceğimize inanıyorum. ABD olarak Amerikan şirketlerinin, vatandaşlarının ve çıkarlarının korunması için tüm araçları hazır bulundurmayı sürdüreceğiz.”

Obama, Asya-Pasifik bölgesindeki güvenlik konusuna da değindiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ordularımız arasında yanlış hesaplama risklerinin aza indirgenmesi için yeni iletişim kanallarında hem fikir olduk. ABD ve Çin, Kore yarımadasının nükleer silahlardan tamamen ve teyit edilebilir şekilde arındırılması için taahhütlerini yineledi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ilgili tasarılarının tamamen uygulanması gerekiyor ve Kuzey Kore’yi nükleer silahlı bir devlet olarak kabul etmeyeceğiz.”

“İnsan hakları konusunda farklı düşünüyoruz”

İnsan hakları meselesini de açıkça ele aldıklarını belirten Obama, ABD’nin, geçmişte olduğu gibi, insan hakları, toplanma, basın, din ve ifade özgürlüklerinin de aralarında bulunduğu insanların temel özgürlükleri noktasındaki değişmez taahhütlerini vurguladıklarını söyledi. Obama, “Gazetecilerin, hukukçuların, sivil toplum kuruluşlarının serbestçe hareket etmesini önlemenin, kiliseleri kapatmanın veya azınlıklara eşit muamelede bulunmayı reddetmenin kendi görüşümüze göre problematik olduğunu ve bunun, Çin’in ve halkının tüm potansiyelinin farkına varmasını önlediğini samimi bir şekilde ifade ettik” dedi.

Bu konularda iki ülkenin görüşlerinde ciddi farklılıklar bulunduğunun altını çizen Obama, “Ancak bu alanlarda istişareye devam edeceğimizi umuyorum. Tibet’i Çin Halk Cumhuriyeti’nin bir parçası olarak kabul etsek de Çinli yetkilileri, Tibetlilerin dini ve kültürel kimliklerini muhafaza etmeleri, Dalai Lama veya onun temsilcileriyle irtibat kurmaları konularında cesaretlendiriyoruz” açıklamasında bulundu.

1 milyon ABD’li öğrenci Çince öğrenecek

Obama, yeni bir girişim başlatarak gelecek beş yıl içinde bir milyon ABD’li öğrencinin Çince öğrenmesini kararlaştırdıkları bilgisini verdi.

Obama, “Genel olarak, son derece verimli bir görüşme yaptık. Birimlerimiz tarafından yapılan çalışmalar, birlikte çalıştığımız zaman olağanüstü ilerleme kaydedebileceğimizi gösteriyor. Fikir ayrılığımızın olduğu alanlara ilişkin Devlet Başkanı Şi ile aramdaki samimi görüşme birbirimizi daha iyi anlamamıza, yanlış anlama ve hesaplamaların önüne geçmemize ve bu alanlarda ilerleme kaydetmemiz için ortam hazırlamamıza yardım ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Şi: Siber saldırı konusunu siyasileştirmemeliyiz

Çin Devlet Başkanı Şi, siber güvenlik konusunda ise Çin’in ticari kazanç için bu tür saldırılara karşı çıktığını dile getirdi. ABD’nin siber alanda en güçlü, Çin’in de 600 milyondan fazla internet kullanıcısıyla dünyada en fazla internetin kullanıldığı ülke olduğuna işaret eden Şi, bir soru üzerine, “Çin, siber saldırılara güçlü şekilde karşı çıkıyor. Ticari sırların çalındığı ve diğer türde siber saldırılarla mücadele ediyoruz. Bu noktada ABD tarafının kaygıları var, mevcut kanallarla bu endişeleri ele alabiliriz. Bu konuda güvenlik güçleri arasında var olan iletişim ve koordinasyonu gelecekte de sürdüreceğiz. Neticede siber alanda çok geniş çıkarlarımız var, ancak işbirliğini güçlendirmeye ihtiyacımız var. Karşılıklı cepheleşmeyi önlemeliyiz ve bu konuyu siyasileştirmemeliyiz” yanıtını verdi. (Sputnik)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89