• BIST 8718.11
  • Altın 2245.763
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1462
  • İstanbul 7 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -3 °C

Obama-Abbas-Netanyahu görüşmesi

Obama-Abbas-Netanyahu görüşmesi
ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la üçlü bir görüşme gerçekleştirdi.

Toplantı sonunda açıklama yapan İsrail Başbakanı Netanyahu, barış görüşmelerinin yeniden başlaması için tarafların mutabık kaldığını açıkladı. Filistin Devlet Başkanı Abbas ise 2008 yılında yapılan anlaşmaları hatırlatarak İsrail'e şart koştu.

Üçlü zirvenin, Obama'nın New York'ta Netanyahu ve Abbas ile ayrı ayrı görüşmesinin ardından başladığı belirtildi.

Obama, İsrail ile Filistinlilere müzakerelere hızla yeniden başlanması çağrısı yaparken, ABD'nin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell'ın gelecek hafta İsrail ve Filistinli müzakerecilerle yeniden görüşeceğini söyledi.

Filistin lideri Mahmud Abbas, barış müzakereleri yeniden başlayacaksa, İsrail'in, Filistin hükümeti ile 2008 yılında yaptığı Kudüs ve sınırlar konusundaki görüşmelerde varılan "anlaşmaları" onurlandırması gerektiğini söyledi.

Barack Obama ve Binyamin Netanyahu ile yapılan üçlü zirveden sonra gazetecilere dağıtılan yazılı açıklamaya göre Abbas, İsrail'in, Doğu Kudüs dahil işgal edilen topraklardaki yerleşimi durdurma yönündeki yol haritası taahhüdünü yerine getirmesi gerektiğini yineledi.

Abbas, "Bugünkü görüşme de yol haritasına ve uygulanmasına yönelik taahhüdümüzü teyit etti. Ayrıca İsrail tarafının yerleşim konusundaki taahhütlerini yerine getirmesini talep ettik. Görüşmelerin yeniden başlaması, daha önceki İsrail hükümetiyle yaptığımız görüşmelerdeki gibi 1967 sınırlarına çekilmeyi ve işgale son vermeyi kabul etme temeline dayanan müzakere sürecinin tanımına bağlıdır" ifadelerini kullandı.

Bunu ABD Başkanı Obama ve üçlü görüşmede yinelendiğini belirten Abbas açıklamasında, "Amerikan yönetiminin, barış görüşmelerinin bizim için yeniden başlamasına olanak sağlamak için önümüzdeki haftalarda tarafların durumlarını gözden geçireceğine inanıyoruz" dedi.

Netanyahu: "Taraflar mutabık"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, Barack Obama, kendisi ve Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında yapılan toplantıda, tüm tarafların barış görüşmelerinin mümkün olan en kısa sürede yeniden başlatılmasının gereği konusunda fikir birliği içinde olduklarını söyledi.

İsrail basınına göre, Netanyahu, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, "Filistin tarafı da dahil, barış görüşmelerinin mümkün olan en kısa sürede, ön koşulsuz olarak başlaması konusunda genel bir mutabakat bulunduğunu" söyledi.

Netanyahu, söz konusu toplantının öneminin, varlığından ileri geldiğini söyledi ve her iki taraf arasında 6 aydan fazla süreyle herhangi bir temas olmamasına işaret etti.

İsrail Başbakanı, "Toplantı, geleceğin çehresini değiştirecek kabiliyete sahip, yıllarca birbiri ile çalışmış insanları bir araya getiriyor" diye konuştu.

Mitchell: "Görüş ayrılıkları sürüyor"

ABD'nin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell, İsrail ile Filistinliler arasında görüş ayrılıklarının sürdüğünü bildirdi.

Üçlü zirveden sonra açıklamalarda bulunan Mitchell, taraflar arasında müzakere masasına geri dönüş için görüş ayrılıklarının sürdüğünü söyledi.

2008'den beri İsraillilerle Filistinliler arasındaki müzakerelerin yapılmadığını hatırlatan Mitchell, üçlü zirvede bazı ilerlemeler kaydedilmekle birlikte olağanüstü bir gelişme sağlanmadığını ifade etti ve "Taraflar, görüş ayrılıklarına rağmen müzakerelerin yeniden en kısa zamanda nasıl başlayacağı arayışında" ifadesini kullandı.

Kanal 10: "Netanyahu, Obama'yı ikna etti"

İsrail'in Kanal 10 Televizyonu, görünüşe göre, Netanyahu'nun, Obama'yı, İsrail, Filistin Yönetimi'nin isteklerini kabul etmeden önce Arap ülkelerinin, İsrail'le ilişkilerinin biraz olsun normale dönmesi konusunda garanti vermeleri yönünde ikna ettiğini belirtti.

Televizyon yorumcuları ise toplantıyı, barış görüşmelerinin yeniden başlaması öncesi, İsrail'in, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinin tümüyle dondurulmasını isteyen Mahmud Abbas'a karşı, Netanyahu için bir zafer olarak değerlendirdi.

Bu arada İsrail kabinesinin İşçi partili üyelerinden Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben Eliezer, Netanyahu'nun, İsrail ile Filistinliler arasında sorun olan Batı Şeria'daki yerleşimleri, bir barış anlaşması karşılığında boşatmaya hazırlandığını öne sürdü.

Ben Eliezer, Netanyahu'yu yakından tanıdığını belirtip, "Bu kişi, belki diğerlerinden daha fazla barış sürecine girmek ve bir anlaşma ile (bu süreçten) çıkmaktan yana...Zamanı geldiğinde yerleşimleri de boşaltır. Netanyahu bunlar üzerinde konuşmuyor; ama ben inanıyorum ki, o bundan daha fazlasını da yapabilir" dedi.

Bakanlardan Beni Begin ise New York'ta üçlü bir toplantıya gidilmesinin, İsrail'in Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde tam bir durdurma ön koşulu kabul etmediğini ispatladığını ifade etti.

İsrail güvenlik kabinesi üyelerinden, Bölgeden Kalkınmadan Sorumlu Bakan Silvan Şalom da Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinin üst kuruluşu Yeşa Konseyi üyelerinin Başbakan Netanyahu'nun ikametgahının önünde kurdukları protesto çadırını ziyaret etti. Şalom, söz konusu üçlü toplantının barış görüşmelerinin yeniden başlamasına yol açacağının tahmin edildiğini ifade etti ve "Biz de buna destek veriyoruz" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89