• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Nûbihar 130. sayısıyla yürüyüşüne devam ediyor

Nûbihar 130. sayısıyla yürüyüşüne devam ediyor
Nûbihar dergisinin 130. sayısı çıktı. Derginin bu sayısında da birbirinden farklı hikayeler, araştırma yazıları ve denemelere yer verilmiş.

Nûbihar Dergisinin 130. sayısı yazılarıyla zengin bir içeriğe sahip.

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Çevik “İki dünyamız var, ikisi de biribirinden çok uzak” başlıklı yazısında, Kürt sorunuyla çok ilgili ancak İslama karşı duruş sergileyen sol-sosyalist kesimin tavrıyla, İslami kesimlerin Kürt sorununa olan ilgisizliğini eleştiriyor.

Rohat Alakom ise yazısında İsveç Akademisi’nin 115 yıl önce hazırlamaya başladığı sözlüğü anlatıyor. Sözlük halen de bitmemiş, üzerinde çalışmalar devam ediyor, “T” harfine kadar gelinmiş ve 35 cild çıkmış.

55005

Mehmet Gültekin ise Kürt diline çok önemli katkılar yapmış olan Kürt aydını ve alimi Mela Mehmûd Beyazidî ile ilgili yeni belgeleri yayınlamaya devam ediyor.

Berken Bereh Kürt dilinin klasikleşen dergisi Hawar dergisini konu edindiği yazısında, derginin ekolünü, dilini, özellikle de şiir ve şairlerini detaylı inceliyor.

Ali K. Goethe’nin Faust’ıyla, Feqiyê Teyran’ın Bersîsê Abid’ini karşılaştırarak insan iradesine Doğulu ve Batılı gözüyle bakmaya çalışmış.

Artuklu Universitesi Kurdoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdurrahman Adak ise, yazısını Haci Qadirê Koyî ve Cegerxwîn örneklerinden yola çıkarak Klasik Kürt Edebiyatında geçen biyografik manzumlara ayırmış.

Sedat Ulugana “Abdal Han Döneminde Bitlis Mirliğinin Sınırlar ve Statüsü” başlıklı yazısında geçmişle bugünü ustaca kıyaslamış.

Murad Celalî’nin “İslipli birkaç Kürt alimi”, Mesud Serfiraz’ın “Kamiran Ali Bedirhan’ın üç İslami Eseri”, Omer Toprak’ın “İlk dönemde çıkan gazete ve dergilerde milliyet fikri”, Salihê Kevirbirî’nin “Tiflis’teki Kürtçe Radyonun kurucusu ve Gürcistan Kürtlerinden bir yiğit: Keremê Anqosî” başlılı yazıları bu sayının okunması gereken diğer değerli yazıları.

Dille ilgili iki önemli yazı var bu sayıda. Husein Muhemmed Kürtçe’deki ses değişimini, Yaşar Eroglu ise Kürt dilini ve Kürtçe’deki Bükün halini incelemiş.

Yunus Amedî ve Nevzat Eminoğlu ise yazılarını 28 Ocak 1999 tarihinde kaçırılıp bir ay sonra hunharca katledilmiş bir halde cesedi bulunan Şehit İzzeddin Yıldırım’a ayırmışlar.

Ayrıca Zehra Elverdi, Mustafa Ertaş, Nihad Gültekin, Mem Med, Şaban Şenateş ve Mehmet Emin Burçak yazılarıyla bu sayıya katkı vermişler.

Şiir olarak da, Rojen Barnas gibi bir ustanın yeni bir şiiri var bu sayıda.

Mewlana Celaleddînê Romî ve Hafizê Şîrazî’den Yrd. Dr. Hayrullah Acar’ın, Sohrab Sepehrî’den ise Newzat Valêr’nin Farsçadan çevirleri yine bu sayıda  var.

Ayrıca şu şairlerin şiirleri de bu sayıda yer almış: Erem Çelik, Cahîdê Xumarî, Rêwî, Dilêr Zana, Îslameddîn Demirkaya , Dilşad Mutî, Xoşeng Aryanî ve Kamuran Demir. 

İrtibat için: 0212-519 00 09
nubihar@gmail.com

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89