• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 13 °C

'Newroz'u düşman günü haline getirdiler'

'Newroz'u düşman günü haline getirdiler'
Ertuğrul Günay: ''Ne yazık ki geçmiş yıllarda 'akılsız bazı yönetimlerin elinde' Newroz günü bir tehlike günü ve düşman günü haline getirildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Ne yazık ki geçmiş yıllarda 'akılsız bazı yönetimlerin elinde' Newroz günü bir tehlike günü ve düşman günü haline getirildi ve insanların içlerinden coşkuyla gelen o kutlama sevinci engellenmeye çalışıldı'' dedi.

Türkiye’nin birçok şehrinde Newroz kutlanıyor. Bugün Diyarbakır’ İstanbul ve Ankara’da kutlamalar olacak. 

Bakan Günay, Newroz kutlamalarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, Newroz'un bütün ön Avrasya toprağında, Hindistan'dan Ege kıyılarına kadar tüm coğrafyanın ortaklaşa kutladığı ve insanların içinde hissettiği, gece ile gündüzün eşitlendiği bir dönem olduğunu söyledi.

Bugün artık güneşin hükmünün, aydınlığın hükmünün, karanlığın hükmünü yenmeye başladığını bildiren Günay, şunları kaydetti:

Ne yazık ki geçmiş yıllarda 'akılsız bazı yönetimlerin elinde' Newroz günü bir tehlike günü ve düşman günü haline getirildi ve insanların içlerinden coşkuyla gelen o kutlama sevinci engellenmeye çalışıldı. Haksız gerginlikler ve talihsiz olaylar yaşandı. Artık herkes Newroz'un böyle bir siyasi gösteri meselesi değil, gerçek bir doğa olayı olduğunu fark etmeye başladı.''

Bu yeni farkındalık ortamında şenlikli, esinlikli ve güzellikli bir bayramı hep beraber kutlamak istediklerini bildiren Günay, bundan sonraki günlerin, günün aydınlığında bereketli ve bolluk içinde geçmesini diledi.

'ÇOK BEDELLER ÖDENDİ'

''Bu aşamanın sağlanmasına kadar çok bedeller ödendi ve devletin aklını başına alması gerekti'' diyen Bakan Günay, şöyle devam etti:

''Önceki yıllarda on-on beş yıl öncesini çok iyi hatırlıyorum. Newroz için toplanan toplulukların üzerine Türkiye'nin çoğu yöresinde polisin nasıl şiddetle gittiğini, Newroz ateşi yakılmasın, Newroz şenlikleri yapılmasın, toplantı olmasın diye nasıl güvenlik güçlerinin amansızca mücadele ettiği biliniyor. Bir taraf da Newroz'u bir siyasi gösteri şekline dönüştürmeye çalışıyor. Hala bunu yapmaya çalışanlar var ama ikisi de yanlıştı. Fakat asıl akıllı olması gereken şey taç giyen baştır, akıllı olması gereken devleti yönetenlerdir. Bunda korkacak bir şey yok, yeşilden, sarıdan, maviden, mordan, aldan, kahverengiden korkulmaz. Bunlar doğanın, coğrafyanın renkleridir. 'Başınıza taç yapayım takalım denmesi' gerekirken, ne yazık ki renkler, farklı dillerin türküleri düşmanca bir korkuyla, gerdirme çatışma vesilesi yapılmıştır.''

BU KADAR RESMİ OLMASINI DOĞRU BULMUYORUM

Devletin Newroza ilişkin çok resmi törenler düzenlemeye başladığını ifade eden Günay, ''Ben bu kadar resmi olarak kutlanmasını çok doğru bulmuyorum. Daha günlük hayatın içinde, halaylar çekilerek, daha gerçek bir halk bayramı olarak kutlanmalıdır. Oraya da varacağız. 10-15 yılda aldığımız yola bakıyorum şimdi. Oraya da varacağımızı ümit ediyorum'' dedi.

Geçmişte bir çok yanlışlar yaşandığını ama artık Türkiye'nin bir çok konuda artık aklını başına devşirdiğini ve devşirmeyi sürdürdüğünü anlatan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, geçmişte yerel dillerden korkulduğunu, şimdi yerel dillerde televizyonlarda sabahtan akşama yayın yapıldığını, türküler söylendiğini, halaylar çekildiğini söyledi.

İnsandan kaynaklanan güzelliklerin tehlike olmadığını ifade eden Bakan Günay, ''Susturma, yok sayma, asimile etmeye kalkma, eritme, bunlar tehlikelidir. Bunlar her zaman tepki verir. Yoksa siz o coşkuyu paylaşıyorsanız ve o farklılığı zenginlik olarak veriyorsanız bundan kimsenin kaybı olmaz'' diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89