• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 12 °C

New York Times: Eğit-donat sona erdi

New York Times: Eğit-donat sona erdi
New York Times gazetesin Suriyeli muhaliflere yönelik başlatışan eğit-donat programını sona erdireceğini yazdı.

New York Times gazetesi’nin haberine göre, 500 milyon dolarlık programın sona erdiğini yetkililerin gün içinde duyuracağını aktardı.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Başkan Barack Obama’nın birkaç saat içinde konu hakkında açıklama yapacağı belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Londra’da yaptığı açıklamada, Obama’nın “kısa süre içinde” konuya ilişkin açıklama yapacağını söyledi.

Britanya Savunma Bakanı Michael Fallon’la düzenlediği basın toplantısında konuşan Carter, “İlk çalışmalardan memnun değildim. Birçok farklı yaklaşım geliştirdik… (Başkan Obama’nın) onayladığı ve hayata geçireceğimiz önerilere yönelik ondan bir şeyler duyacaksınız” dedi.

Associated Press’in haberine göre ise Carter, eğit-donat programının Suriye’deki “ehil Kürt ve başkaca güçlerle birlikte çalışmaya odaklanmak” için değiştirileceğini ifade etti.

Eğit-donat programı

Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) birlikte yürüttüğü Eğit-Donat programında amaç, Suriye rejimine karşı savaşan grupların temel askeri yeteneklerini ve organizasyon kabiliyetlerini artırarak, kendilerini ve ellerindeki bölgeleri daha iyi korumak.

Program Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass tarafından 19 Şubat 2015’te Ankara’da imzalanmıştı.

Eğit-Donat programı çerçevesinde 54 kişilik ilk birlik, programı tamamladıktan sonra 12 Temmuz’da Suriye’ye geçmişti.

Çoğunluğu Türkmen olan grup, Suriye’nin kuzeyindeki Halep kentinin Azez ilçesine bağlı Malikiye beldesinde konuşlandı.

Ancak birliğin Türkmen komutanı Albay Nedim Hasan ve yardımcısı ile emirlerindeki 18 kişi, El Nusra Cephesi güçlerince kaçırılmıştı.

ABD Merkez Komutanlığı IŞİD ile mücadele kapsamında eğitilip silahlandırılan Yeni Suriyeli Güçler’in bir komutanının, koalisyonun birliğine verdiği silah ve ekipmanı, Suriye’de El Nusra Cephesi’nin kontrolünde bulunan alandan güvenli geçebilme karşılığında örgütün arabulucusuna teslim ettiği noktasında bilgilendirildiklerini açıklamıştı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook da Suriyeli muhaliflere yönelik eğitimin devam ettiğini ancak program gözden geçirilirken Suriye’den yeni katılımcı belirme çalışmalarını durduklarını söylemişti.

ABD Başkanı Barack Obama ise Suriye’de eğit-donat programının başarısız olduğunu belirterek, Kürtlerle çalışacaklarını söylemişti.

Eğit-donat programı kapsamında yılda yaklaşık 5 bin 400 savaşçının eğitimi öngörülüyordu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89