• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 6 °C

Nelson Mandela yaşamını yitirdi

Nelson Mandela yaşamını yitirdi
Güney Afrika'nın efsanevi lideri 95 yaşındaki Nelson Mandela yaşamını yitirdi. Mandela uzun bir süreden beri akciğer enfeksiyonu hastalığıyla mücadele ediyordu.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, efsane lider ve ülkenin ilk siyahi cumhurbaşkanı Nelson Mandela'nın öldüğünü açıkladı.

95 yaşındaki Mandela uzun bir süreden beri akciğer enfeksiyonlarıyla mücadele ediyordu. Mandela yaklaşık bir ay kadar önce hastaneden taburcu edilmişti ve tedavisine evinde devam ediliyordu. Güney Afrika'daki ırkçı Apartheid rejimine karşı verilen mücadeleye liderlik eden ve 27 sene hapis yattıktan sonra özgürlüğüne kavuşan Mandela ülkenin ilk siyahî Devlet Başkanı seçilmiş ve beş yıl görev yaptıktan sonra koltuğundan ayrılmıştı. Nobel Barış Ödüllü Nelson Mandela, dünyanın en çok saygı duyulan devlet adamlarından biriydi.

Hayatını, Güney Afrika'da uygulanan ırk ayrımcılığına karşı mücadeleye adayan adayan ve bu uğurda 27 yılını hapiste geçiren efsane lider Nelson Mandela'nın ölümü üzerine, cenazesi toprağa verilinceye kadar ülkede yas ilan edilirken, Güney Afrika Bayrakları, ülke genelinde yarıya indirildi.

Dünya liderlerinden mesajlar

ABD Başkanı Barack Obama, Mandela'nın bir insandan beklenebileceklerden daha fazlasını başardığını belirterek, "Bugün o evine gitti ve biz bu dünyadaki en etkili, cesur ve son derece iyi bir insanı kaybettik. O, artık sadece bizim zamanımıza ait değil, çağlara ait biri" dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mandela'nın inanarak, hayal ederek ve birlikte çalışarak insanlık ve adalet için neler yapılabileceğini gösterdiğini söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Mandela'nın hayatını kaybetmesiyle ilgili, "Dünyadan büyük bir ışık geçti" ifadesini kullandı.

Hayatını özgürlüğe adamıştı

Mandela, ırk ayrımcılığıyla mücadelenin sembol ismiydi. Bütün hayatını özgürlük mücadelesine adayan Mandela Güney Afrika'da Tembu kabilesinin şefinin oğlu olarak 18 Temmuz 1918'de dünyaya geldi. Mandela, Fort Hare University College'daki hukuk eğitimine, ırkçı yönetime karşı organize ettiği öğrenci eylemleri nedeniyle bir süre ara vermek zorunda kaldı. Mandela, 1942'de Witwaterstrand Üniversitesi'nden mezun olmasının ardından Güney Afrika tarihindeki ilk siyahi avukat oldu.

Siyahların ırk ayrımcılığıyla mücadele etmek amacıyla kurduğu Afrika Ulusal Kongresi'ne (ANC) 1948'de katılan Mandela, 1950'de başkanlığa seçildi. Güney Afrika'da beyazların ırkçılığa dayalı rejimine karşı sürdürdüğü mücadele nedeniyle ilk kez 5 Ağustos 1962'de tutuklanan Mandela ömrünün 27 yılını cezaevlerinde geçirdi.

Uzun süre Devlet Başkanı Frederik Willem de Klerk'le barış müzakerelerinde siyahların lideri olarak yer aldı. Mandela, 1990'da 71 yaşındayken serbest kaldı. Demokratik bir Güney Afrika kurulması için ömrünü adayan Mandela'nın çabaları 18 Mart 1992'de sonuç verdi ve siyahlar ülkede eşit vatandaşlık hakkına kavuştu. Anayasa değiştirildi ve uzun süreli ırkçı Apartheid rejimi sona erdi.

Hakikat ve Uzlaşma'nın mimarıydı

Siyahların eşit vatandaşlar olarak kabul edilmesinin ardından Güney Afrika Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Mandela, 10 Mayıs 1994'te yemin ederek ülkenin ilk siyahi cumhurbaşkanı oldu. Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürdüğü 5 yıl boyunca ülkenin yeni anayasasını oluşturan Mandela, geçmişte yapılan insan hakları ihlallerini araştırmak amacıyla Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu girişimini başlattı. Görevde kaldığı sürece toprak reformunu destekleyen, yoksullukla mücadele ve sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması çalışmalarına önem veren Mandela, cumhurbaşkanlığını bir dönem daha sürdürmesi yönündeki teklifi geri çevirerek yerini yardımcısı Thabo Mbeki'ye bıraktı.

Cumhurbaşkanlığından ayrıldıktan sonra, kurduğu Nelson Mandela Vakfı aracılığıyla yoksullukla ve HIV/AIDS hastalığıyla mücadele etmeye yönelik hayır amaçlı faaliyetlerde bulunan Mandela, daha sonra inzivaya çekilerek hayatının kalan kısmını doğduğu köy Qunu'da geçirdi. Mandela 2011'de yakalandığı solunum enfeksiyonu sorunu nedeniyle tedavi görüyordu.

Hayatı boyunca pek çok barış ödülü kazanan Mandela, "Güney Afrika'daki ırk ayrımcılığına dayanan rejimin barışçı yollardan ortadan kaldırılması ve yeni bir demokratik Afrika'nın temellerini atmak" yönündeki çalışmaları nedeniyle 1993'te Nobel barış ödülüne layık görüldü.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89