• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 15 °C

Neçirvan Barzani: Türkiye ile anlaşmamız 50 yıllık

Neçirvan Barzani: Türkiye ile anlaşmamız 50 yıllık
Federal Kürdistan Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye ile enerji alanında 50 yıllık anlaşma imzaladıklarını açıkladı.

Federal Kürdistan Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Parlamentosu'nda parti temsilcileri ve milletvekillerinin katıldığı toplantıda konuştu. Barzani üç saat boyunca petrol sevkiyatı ve Bağdat ile yaşanan bütçe krizi konusunda milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Barzani, “Türkiye ile enerji alanında yaptığımız anlaşma 50 yıllıktır. Bu süre daha da uzatılabilir. Biz bu anlaşmayı imzaladık. Türkiye ile yaptığımız anlaşma Irak topraklarını bölme amaçlı değildir. Tek bir amacımız var, o da Irak bütçesinden hakkımız olan yüzde 17’lik payımızı almaktır” dedi.

Enerji konusunun çok önemli olduğu hususunda bütün tarafların mutabık olduklarını dile getiren Barzani, şunları söyledi: "Bu partisel ve şahsi bir siyaset meselesi değildir. Genel bir sorundur ve hepimizi ilgilendiriyor. Çok hassas ve önemlidir. Kürt Parlamentosu, memleketin yasal bir kurumu olarak her türlü ayrıntı hakkında bilgilendirilmelidir. Bir önceki meclis oturumunda da aynı meseleye değindim. Bu milli bir konudur.”

“9 MİLYAR DOLARLIK PETROL SATTIK”

Petrolünün satışı için başlattıkları süreci şeffaf yürütmek istediklerini söyleyen Barzani şu ana kadar 9 milyar dolarlık petrol sattıklarını açıkladı; "Petrol satış sürecinin başarıya ulaşması, Kürdistan siyasi güçlerinin ittifakından geçer" dedi.

"Anayasal haklarını talep eden halklar, bu kazanımı kolay elde etmiyor" diyen Barzani, Kürt bölgesi olarak sürecin başından itibaren anayasal haklarının uygunlamasını istediklerini kaydetti.

“BAĞDAT İLE SORUNUMUZ PETROLÜN KONTROLÜDÜR”

Bağdat yönetimiyle yaşadıkları en büyük problemin petrolün kontrolünün kimde olacağı meselesi olduğunu dile getiren Barzani, "Merkezi hükümetin bizimle ilgili sorunu, iyi veya kötü bir iş yaptığımız yönünde değildir. Bizimle meselesi, kontrolün tamamen kendi elinde olmasını istemesidir. Biz ise petrol satışını Kürdistan’ın bağımsızlığı için bir yol ve yöntem olarak görmüyoruz. Talebimiz 2003 yılında yeni bir Irak'ın kurulması amacıyla kabul edilen anayasada belirtilen haklarımızın verilmesi ve uygulanmasıdır" diye konuştu.

Federal Kürdistan'ın yüzde 17’lik payının gönderilmemesine de değinen Barzani, Bağdat tarafından haklarının ödenip ödenmediği noktasında emin olmak istediklerini vurguladı.

22 Mayıs'ta Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden Türkiye'ye ihraç edilen petrolün uluslararası piyasalara sevkiyatına başlanmıştı. Açıklamayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yapmıştı. Seykiyatın başlamasından yaklaşık bir hafta sonra ise Irak Devlet Petrol Pazarlama Organizasyonu Genel Müdürü Macid Hılfi, Federal Kürdistan'dan Türkiye’ye giden petrolü satın alan tüm müşteriler hakkında yasal işlem yapacağı tehdidinde bulunmuştu. (Rusyanın Sesi)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89