• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 3 °C

Nabucco: "Aşk, entrika ve savaşın hikayesi..."

Nabucco: "Aşk, entrika ve savaşın hikayesi..."
Nabucco projesinde en kritik aşamalardan birine gelindi. Tüm dünyanın gözü Ankara'da hükümetlerarası anlaşmaya atılacak imzalarda.

Yıldız: "Nabucco Türkiye'nin önemini vurguluyor"

Peki Nabucco Projesi nedir ve neden bu kadar önemli? İşte projenin hikayesi...

Verdi'nin dünyaca ünlü Nabucco Operası... Verdi, dört perdelik bu eserinde milattan önce 586 yılında Kral Nabukadnezar döneminde Yahudilerin Kudüs'ten sürgün edilmesini anlatıyor.

Verdi'nin bu operası bugün Avrupa Birliği'nin güvenli enerji kaynaklarına ulaşımda umudunu bağladığı doğalgaz boru hattı projesine adını verdi. 7 yıldır dünyanın gündemindeki projenin hikayesi ile o ünlü operanın hikayesinin yolları kesişti... Aşk, entrika ve savaşın hikayesi...

Avrupa Birliği Enerji Bakanları 2003 yılında Viyana'da toplandıklarında ortak gündem maddeleri doğalgazda Rusya'ya bağımlılıktı... Sadece Rusya'nın belirlediği fiyatı kabul etme zorunluluğu değil, Rusya'nın gazı siyasi koz olarak kullanması da tedirgin eden unsurlar arasındaydı.

Saatlerce konuştular, tartıştılar ve avrupa ülkelerine alternatif bir hattan ve alternatif bir kaynaktan gaz tedarik edilmesi konusunda görüş birliğine vardılar. Aynı akşam Viyana'da Verdi'nin Nabucco operasını izlediler ve projenin adını koydular: "Nabucco doğalgaz boru hattı projesi."

Yola Hazar bölgesi ve Ortadoğu'nun doğalgaz rezervlerini avrupa pazarlarına ulaştırmak için çıktılar. Bu noktada Türkiye'nin stratejik konumu belirleyici oldu. Güvenli enerjinin yolunun Türkiye'den geçmesi kararlaştırıldı.

3 bin 300 kilometrelik boru hatının neredeyse yarısı, 1558 kilometrelik bölümü Türkiye topraklarından geçecek, besleme hatlarıyla birlikte bu rakam 2000 kilometreye ulaşacak. İşte bu yüzden türkiye en kritik ortaklardan biri.

Ortadoğu ve Hazar bölgesinden gelecek gaz Türkiye'deki yolculuğunu Bulgaristan sınırında tamamlayacak. Bulgaristan, Romanya ve Macaristan güzergahını izleyerek Avusturya'nın başkenti Viyana'ya ulaşacak.

Hattın 392 kilometresi Bulgaristan'dan 457 kilometresi Romanya'dan 388 kilometresi Macaristan'dan, 46 kilometresi ise Avusturya'dan geçecek. Hedef 30 milyar metreküp doğalgaz taşınması.

Projenin maliyeti ilk yıllarda 4.1 milyar euro olarak hesaplandı. Ancak dünya demir çelik fiyatlarında bir dönem yaşanan artış milayeti de artırdı. Hesaplar değişti. Bugün maliyet 7.9 milyar euro olarak hesaplanıyor.

Proje ortakları:

-BOTAŞ (Türkiye)
- RWE (Almanya)
- OMV (Avusturya)
- MOL (Macaristan)
- Bulgargaz (Bulgaristan)
- Transgaz (romanya)

Projeye RWE şirketiyle ortak olan Almanya transit geçiş ülkesi olmadığı halde ortak konumundaki tek ülke. Nabuco hattının öncelikle Azerbaycan ve Türkmenistan doğalgaz kaynakları ile doldurulması planlanıyor. Uzun vadede ise Irak, İran, Mısır ve Rusya'nın da sistemi beslemesi isteniyor.

Nabucco'yu en yakından izleyen ülkelerden biri ise ABD... Hem yakından izliyor hem de avrupa ülkelerinin Rusya'ya bağımlılıktan kurtuluşunu destekliyor. ABD bu 7 yıllık süreçte sık sık tıkanma noktasına gelen projenin önünü açmak için devreye girdi. Anlaşmazlıkları gidermede kritik rol oynadı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89