• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

N. Barzani: KYB’nin yaptığı Kürdistan’ın geleceği için tehlikeli

N. Barzani: KYB’nin yaptığı Kürdistan’ın geleceği için tehlikeli
Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani, KYB’nin, Irak Cumhurbaşkanlığı seçiminde son anda KDP’yle vardığı uzlaşmadan cayarak kendi adayını seçime sokmasının, Kürdistan’ın geleceği açısından tehlikeli olduğunu söyledi.

Başbakan Neçirvan Barzani bugün, haftalık basın toplantısında gazetecilere açıklama yaptı, ardından gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Neçirvan Barzani, Kürdistan’da yapılan parlamento seçim sonuçlarının açıklanması durumunda halkın, havaya ateş açarak kutlama yapmaması gerektiğini belirtti.

Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB), Irak Cumhurbaşkanlığı konusunda Kürdistan Demokrat Partisi’yle (KDP) anlaştığını ancak seçim sırasında bu anlaşmaya bağlı kalmadığını belirten Neçirvan Barzani, “Cumhurbaşkanlığı makamı ne KYB’nin ne KDP’nin ne de başka bir tarafındır, o makam Kürdistan halkının payıdır ve bütün çabamız, Kürtlerin birliğinin bozulmaması içindir” dedi.

Neçirvan Barzani, konu hakkında sözlerini şöyle sürdürdü:

“KDP olarak bu konunun Irak Parlamentosu’ndaki Kürdistani partiler arasında çözülmesinden yanaydık. Bu mekanizma bize göre uygundu. Sebebi de çok basit, çünkü önceki dönemlerde de bu böyle yapıldı. Daha önce KYB içindeki iki aday arasında sorun çıktı, oylamayla bu aşıldı. Şimdi yaşanan ise çok rahatsız edicidir ve bunu tehlikeli bir başlangıç olarak görüyoruz. Tehlike; bu makamın Kürdistan idaresi ve Kürdistan siyasi güçlerin oy vermeden belirlenmesindedir. KYB’li arkadaşların yaptığı, Kürdistan’ın geleceği açısından tehlikelidir.”

Daha açık konuşayım, eğer makam derdinde olsaydık, ki komşu ülkeler benim aday olmamı istiyordu, yapardık ancak istemedik. Çünkü sorun kişisel değildir” diyen Neçirvan Barzani, şöyle devam etti:

“Bize göre cumhurbaşkanının seçilme şekli yanlıştır. Kürtlerin iradesi dışında bazılarının gelip oy vermesi doğru değildir. Şiiler kendi aralarında anlaştı. Bizim iki adayla parlamento kuruluna gitmemiz nahoş olur diye düşündük. Diğer yandan KYB’li arkadaşlarla sürekli diyalog halindeydik. Onlara bütün iyi niyetimizi gösterdik. Ne istedilerse razı geldik ve ancak Bağdat’a tek adayla gitme şartıyla kabul ettik.

Daha sonra bizden, Kürdistan Bölgesi’ndeki bazı makamları daha kendilerine vermemizi istediler. Ona da tamam dedik ki birlik bozulmasın ve kimin oyu daha çok kimin daha az durumuna dönüştürmedik. Çünkü bu Kürdistan Bölgesi’nin çıkarına olmazdı. KDP, KYB karşısında yenilgi almamıştır. KYB’nin yaptığı bu tek taraflı işten bütün Kürt halkı zarar gördü ve bu Kürtler için iyi bir başlangıç değil.”

Kerkük’teki durumdan da rahatsız olduklarını belirten Neçirvan Barzani, “Bunu 16 Ekim’i yapanlara sormak lazım” ifadesini kullandı.

Başbakan Neçirvan Barzani son olarak, “Bağdat, Kürdistan’da siyasi kararın kimin verdiğini çok iyi biliyor. Gönülleri nerde olursa olsun, akılları Erbil’dedir” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89