• BIST 9552.63
  • Altın 2486.665
  • Dolar 32.5193
  • Euro 34.8355
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 6 °C

Müzakereleri destekleyeceğiz

Müzakereleri destekleyeceğiz
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Kıbrıs'taki müzakereleri desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakere masasından kaçan taraf olmayacaklarını ifade ederek, ''Müzakereler dünya kamuoyunun beklediği şekilde devam edecektir'' dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da her zaman Kıbrıs Türk halkının ve onun iradesiyle seçilen Derviş Eroğlu'nun yanında olacaklarını söyledi. 

Eroğlu, Cumhurbaşkanlığında kabul ettiği Davutoğlu ile birlikte, görüşmelerinden sonra basın açıklaması yaptı.

Görevi yeni devralan Eroğlu, ''anlamlı ve tarihi bir günde'' Davutoğlu'nun kendilerini yalnız bırakmadığını ifade ederek, görüşmede önümüzdeki günlerde başlaması muhtemel Kıbrıs müzakereleriyle ilgili durum değerlendirmesinde bulunduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra, müzakerelerin devam edeceğini ve bu süreçte de anavatan Türkiye ile işbirliği içerisinde olacağını söylediğini anımsatan Eroğlu, ''Bugün ilk görüşmemiz gerçekleşmiştir. Bundan sonra daha sık bir araya geleceğiz'' dedi.

Dünya kamuoyuna da mesaj vermek istediğini belirten Eroğlu, ''Müzakereler dünya kamuoyunun beklediği şekilde devam edecektir. Müzakereleri ekibimizle birlikte devam ettirme kararlılığımız, Sayın Bakana da bu vesileyle duyurulmuştur'' dedi.

''Masadan kaçan taraf olmayacaklarını'' ifade eden Eroğlu, ''Parametreler ve Kıbrıs Türk halkının beklentileri ortadadır. Bu beklentileri de dikkate alarak anavatan Türkiye ile müzakereleri sürdürme kararlılığımızı bir kere daha bu akşam, Sayın Bakanla birlikte teyit etmiş bulunuyoruz'' diye konuştu.

DAVUTOĞLU

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, ''bu anlamlı ve tarihi günde'' burada bulunmanın kendisi ve ekibi için de onur olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkından selam getirdiğini söyledi.

''Bu selamın muhtevası da açıktır'' diyen Davutoğlu, ''son seçimlerde gösterilen demokratik olgunluğun Kıbrıs Türk halkının ne derece kendi iradesini gösterme gücüne sahip olduğunu, dünyaya bir kez daha gösterdiğini'' kaydetti.

Eroğlu'na çalışmalarında başarılar dileyen Davutoğlu, Eroğlu'nun seçim öncesi ve sonrasında müzakereleri aktif bir şekilde devam ettireceğini defalarca söylediğine işaret ederek, şöyle devam etti:

''Buna rağmen uluslararası camiada bu müzakerelerle ilgili soru işareti uyandırma çabaları olmuştur. Bugün biz burada bir kez daha teyiden söylüyoruz, Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim sonrasında defaetlerle söylediği gibi ve bütün temaslarında vurguladığı gibi, Kuzey Kıbrıs Türk halkının adil ve kapsamlı bir barış yönündeki çabası ve iradesi Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından her zaman en güçlü şekilde temsil edilecektir. Bizim buna inancımız tamdır.''

Derviş Eroğlu'nun bugün BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile bir görüşme yapacağını bildiren Davutoğlu, ''Bu, uluslararası topluma buradan verdikleri mesaj, bu müzakerelerin adil ve kapsamlı barış yönünde sürdürüleceği mesajıdır'' dedi.

''İZOLASYONLARIN KALKMASI AHLAKİ SORUMLULUKTUR''

Uluslararası toplumun da Türk tarafına bir mesaj borcu olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, şunları söyledi:

''2004 referandumunda çözüm yönünde açık irade göstermiş olan Kıbrıs Türk halkına yönelik izolasyonların sürüyor olmasının hiçbir gerekçesi yoktur. Aksine, bu izolasyonların kalkması bir ahlaki sorumluluktur. Bugün Kıbrıs Türk halkı adına Sayın Cumhurbaşkanımızı müzakere masasında görmek isteyenler, aynı zamanda bu müzakere masasında son 7 senedir güçlü bir halde bulunmuş olan Kıbrıs Türk tarafının ve olumlu tarafını göstermiş olan Kıbrıs Türk tarafının cezalandırılmasına bir son vermeleri lazım.

Biz, her uluslararası forumda bunu dile getiriyoruz, bu son derece haklı bir talepdir ve artık gündemde daha da fazla kalması gereken bir taleptir.

Biz her ne surette olursa olsun, her zaman olduğu gibi Kuzey Kıbrıs Türk halkının ve onun iradesi ile seçilen Cumhurbaşkanı Sayın Eroğlu'nun yanında olacağız. Müzakereleri teşvik etmeye, müzakerelerde her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz.''

Davutoğlu, bütün dünyayı ve Kıbrıs Rum tarafını, müzakerelerin ciddi bir şekilde barış yönünde ve daha fazla oyalanmadan, en kısa zamanda çözüme ulaşılması için gayret sarf etmeye davet etti. Davutoğlu, ''Bu güçlü iradeyi vurguladınız Sayın Cumhurbaşkanım, Türkiye her zaman bu güçlü iradenizin yanında olacaktır. Ben bir kez daha tebrik ediyorum'' dedi.

DAVUTOĞLU KKTC'DEN AYRILDI

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu;nun ant içme töreni ve devir teslim töreninde Türk hükümetini temsil etmek üzere KKTC;ye gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, basın açıklamasının ardından Türkiye;ye döndü.

Özel ATA uçağıyla KKTC'den ayrılan Davutoğlu'nun, Başbakan Vekili, Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı ve diğer yetkililer uğurladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89