• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 18 °C

Müslim: Cenevre-2'ye katılmamızı bazı güçler engelliyor

Müslim: Cenevre-2'ye katılmamızı bazı güçler engelliyor
PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Kürtlerin Cenevre-2 toplantısına katılmasını engellemek isteyen güçler olduğunu söyledi.

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Cenevre'de BM Temsilcisi El-Exdar Brahimi ile görüştü. Görüşmenin verimli geçtiğini belirten Müslim, Kürtlerin Cenevre-2 toplantısına katılmasını engellemek isteyen güçler olduğunu söyledi.

Sterk TV haber bültenine telefonla katılan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Cenevre'de dün BM Temsilcisi El-Exdar Brahimi yaptıkları görüşmeyi anlattı. Müslim, El-Exdar Brahimi'nin Ortadoğu'da yaşanan sorunları ve Suriye'nin durumunu yakından tanıyan biri olduğunu, bunun için BM Suriye Özel Temsilciliği görevine geldiği günden itibaren desteklediklerini söyledi. Daha önde Kürt heyetinin Şam'da Brahimi ile görüştüğünü hatırlatan Müslim, ikinci görüşmeyi de dün Cenevre'de gerçekleştirdiklerini kaydetti. Müslim, Şam'daki görüşmede Kürt Yüksek Konseyi olarak Cenevre 2'ye katılma taleplerini ilettiklerini belirtti. Cenevre'deki görüşme talebinin iki taraflı olduğunu vurgulayan Müslim, görüşmenin verimli geçtiğini söyledi. Müslim, görüşmede Suriye'de yaşanan kriz ve Kürt sorununun demokratik çözümünün de gündeme geldiğini ifade etti.

'Kürtleri engellemek istiyorlar'

Müslim, Kürtlerin Cenevre 2 toplantısına katılmasını engellemek isteyen güçler olduğunu ifade etti. Özellikle 1920'li yıllarda Lozan'da Kürt inkarı üzerinden gelişen statükoyu inşa eden güçlerin bu statükonun devamında ısrar ettiğini vurgulayan Müslim, Arap şovenizmi, Türk ve İran devletlerinin Kürtlerin inkarında ısrar ettiğini ve mevcut statükonun devamı için Kürtlerin hiç bir yerde söz sahibi olmasını istemediklerini kaydetti. Müslim, bunun için bu güçlerin Kürtlerin Cenevre 2 toplantısına katılmasını engelleme çabası içinde olduklarını vurguladı.

'Kürtler demokratik çözüm istiyor'

Müslim, "Biz diyoruz ki Kürtler artık eski Kürtler değildir. Artık inkar ve asimilasyon politikalarını kabul etmiyor. Buna karşı bir örgütlenmeleri, Önderlikleri, mücadeleleri ve güçleri vardır. Kürtler bunlara dayanarak Kürt sorununun demokratik çözümünü istiyor" dedi.

'Kürtlerin katılmaması sorunu uzatır'

Müslim, Kürtlerin Cenevre 2 toplantısına katılmamasını sorunun çözümünü uzatacağı uyarısında bulunarak, "Rojava'da 4 milyona yakın Kürt, talepleri ve iradeleri kabul edilene kadar direnişini sürdürecektir. Kürt sorununun çözümü önündeki engel, Kürt halkına geri adım attırmaz. Sadece sorunun çözümünü uzatır. Kürtler taleplerinin kabul görmediği hiç bir çözümü kabul etmeyecektir" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89