• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 8 °C

Müslim: Cenevre 2 konusunda sadece Arapların değil, Kürtlerin de hassasiyetleri var

Müslim: Cenevre 2 konusunda sadece Arapların değil, Kürtlerin de hassasiyetleri var
Rusya'da bulunan Salih Müslim, Rusya Parlamentosu'nda konuştu.

Cenevre görüşmeleri öncesinde herkesin hassasiyetlerinden bahsedildiğini belirten Müslim, "Kürtlerin de hassasiyetleri var. Herkes bunu göz önünde bulundurmalı" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın daveti üzerine PYD Eş Başkanı Salih Müslim, PYD Avrupa Temsilcisi Ebdulselam Ehmet ve PYD Fransa Temsilcisi Dr. Xalid İsa'dan oluşan PYD heyeti, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın daveti üzerine Rusya'ya gitti.

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, dün Rusya Parlamentosu'nda Suriye ve Rojava'daki gelişmelere ilişkin konuşma yaptı. Rusya milletvekili Mitrofanov Aleksei Valentinoviç'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansta, Rojava ve Suriye'deki durum ele alınırken, İsviçre'nin Cenevre şehrinde önümüzdeki ay gerçekleştirilecek uluslararası konferans tartışıldı. Konferansa Müslim'in yanı sıra BDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan, Uluslararası Kürt Kurumları Birliği başkanı Samoyev Mirabi, Moskova Kürt Ulusal Kültürel Otonomi başkanı Ferhat Patiyev, PYD Fransa temsilcisi Dr. Xalid İsa ve KNK üyesi ve Tambov Kürtlerinin temsilcisi Şamoyev Cemal Catoeviç katılım gösterdi.

'Rojava'daki gelişmeler halkın gücü ve fedakarlığı ile oldu'

Toplantıda konuşan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, başta ABD olmak üzere birçok gücün Cenevre 2 konferansına Kürtlerin katılımı konusunda Arapların hassasiyetlerini vurguladıklarını belirterek, Kürtlerin de hassasiyetleri olduğunu ve herkesin bunu göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi. Müslim, Rojava'daki gelişmelerin halkın gücü ve isteği doğrultusunda ve halkın evlatlarının canlarını feda etmesiyle gerçekleştiğini belirterek, şu andaki süreçte halkın kendini yönetmek için örgütlendiğini ifade etti. Müslim bu örgütlenme sürecine Rojava'daki Araplar, Ermeniler ve diğer tüm halkların katıldığını da vurguladı.

'Kürtsüz konferansın hiçbir anlamı olmaz'

PYD Fransa Temsilcisi Dr. Xalid İsa, Kürtlerin Cenevre 2'ye katılmalarının şart olduğunu belirterek, aksi durumda bu konferansın hiçbir anlamı olmayacağını kaydetti. Türkiye'nin Rojava'daki devrime karşı tutumunun olumsuz olduğunun da altını çizen İsa, toplantının sonuçlarının kabul görmesi için tek şansı Kürtlerin bağımsız temsil edilmesi olarak belirledi. BDP Milletvekili Hasip Kaplan ise, Türkiye'de Kürtlere karşı yapılan hukuksuzluğa dikkat çekerek, birkaç gün önce Mecliste tutanaklara "Kürdistan" ifadesinin geçirilmesi üzerine yaşanan gerilime dikkat çekti. Rusya Parlamentosu'nda herhangi bir sorun olmadan konuştuklarını ifade eden Kaplan, Türkiye'de aynı konuşmayı yapmaları durumunda bu konuşmanın tutanaklara "belirsiz bir dille konuştu" şeklinde geçirildiğini dile getirdi.

'Öcalan'da bir gün Mandela gibi hak ettiği unvanı kazanacak'

Tambov delegasyonuyla konferansa katılan Cemal Çatoyeviç de, Rojava'ya yaptığı ziyareti anlattı. Burada Kürtlerin ulaştığı örgütlenme ve kendini yönetme deneyimlerini anlatan Çatoyeviç, dünyadaki tüm Kürtlerin Rojava'ya destek vermesi gerektiğini belirtti. Toplantıyı sunan Rus milletvekili Mitrafanov ise, konuşmasında Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'nın yaşamına dikkat çekti. Mandela'nın uzun bir süre terörist olarak ilan edildiğini hatırlatan Mitrafanov, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın da aynen Mandela gibi bir gün tüm dünyada kabul gören bir lider olacağını ve hak ettiği unvanı kazanacağını söyledi.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89