• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Musa Anter cinayeti tetikçi ile sınırlı kalmasın!

Musa Anter cinayeti tetikçi ile sınırlı kalmasın!
1992 yılında Amed’de katledilen Kürt Bilgesi Apê Musa’yı (Musa Anter) katleden tetikçi Hamit Yıldırım, cinayetten tam 20 yıl sonra Şirnex’te gözaltına alındı.

Musa Anter’i katleden tetikçi Hamit Yıldırım nihayet 20 yıl sonra gözaltına alındı. Fakat Yıldırım ile birlikte cinayeti işleyen diğer tetikçiler ve bizzat azmettiren yetkililerden hâlâ hesap sorulmuyor.

TETİKÇİ ALINDI YA AZMETTİRİCİ

1992 yılında Amed’de katledilen Kürt Bilgesi Apê Musa’yı (Musa Anter) katleden tetikçi Hamit Yıldırım, cinayetten tam 20 yıl sonra Şirnex’te gözaltına alındı. 20 yıl boyunca bütün itiraf, bilgi ve belgelere rağmen Şirnex’te yaşayan Yıldırım’a dokunmayan savcılar, cinayetin diğer tetikçilerine ise karışmıyor.

ASIL SORUMLULARI DA ALIN

Yıllarca devlet tarafından korunan Hamit Yıldırım’ın kimliğini bile değiştirme gereği duymadığı ortaya çıktı. Yıldırım’ın gözaltına alınmasıyla 3 ay içinde dolacak zaman aşımı süresinin 10 yıl daha uzaması bekleniyor. Kamuoyu şimdi bu asıl sorumlularından da hesap sorulmasını bekliyor.

Diğer katiller nerede?

Diyarbakır Savcılığı, JİTEM tetikçisi ve itirafçısı Abdülkadir Aygan’ın anlatımlarından ve Hamit Yıldırım’ı eski fotoğraflarından teşhis etmesi üzerine Musa Anter cinayeti dosyasını raftan indirdi. Hamit Yıldırım, Şirnex’teki (Şırnak) evinde gözaltına alındı. Evde yapılan aramada 2 çuval belgeye el konuldu. Yıldırım Amed’e getirildi. Olayın olduğu tarihte Musa Anter, Orhan Miroğlu ve Hamit Yıldırım’ın bindiği taksiyi kullanan şoför Mehmet Sinanoğlu ile Anter’in kaldığı otelin görevlisi Osman Ünsal Ateşal’ın da ifadelerinin alınacağı ve Hamit Yıldırım’ı eski fotoğraflarından teşhis etmelerinin isteneceği bildirildi. Her iki kişiye teşhis için Hamit Yıldırım’ın o dönemden ve günümüzden fotoğrafları gösterilecak. Gözaltılar sonucunda 20 yıl olan zamanaşımı süresi 10 yıl daha uzayacak.

Aygan cinayeti böyle anlatmıştı

JİTEM’in tetikçisi Abdulkadir Aygan, Ülkede Özgür Gündem Gazetesi’ne Anter cinayeti ile ilgili bütün ayrıntıları şöyle anlatmıştı: “Yeşil’in karıştığı en büyük olay, yani tanık olduğum. Apê Musa’nın öldürülmesidir. Yeşil, Musa Anter olayını JİTEM’de organize ediyordu. Tim komutanı Savaş Gevrekçi, grup komutanı izinde olduğu için onun görevini de götürüyordu. Musa Anter olayında Hogir devreye sokuldu. Yeşil, Hogir’a Apê Musa’ya bir plan yaparak bir yere çek ve bize getir’ dedi. Hogir Musa Anter’i tanıyordu. Apê Musa o zaman Hogir’ın JİTEM’de çalıştığını bilmiyordu. Böyle olunca Hogir da Hamit’i görevlendirdi. Otele gönderdi, ‘Hogir seninle görüşmek istiyor, seni bir yerde bekliyor, bir evdedir yanına götüreceğim’ diyor. Birincisinde başarılı olamamıştı. Hamit başaramamıştı. İkincisinde hepimiz gittik.”

‘Tamam vurdum’

Ali Ozansoy, JİTEM İstihbarat Grup Komutanlığı’nda Saraykapı’da ana telsizin başını bekledi. Hogir’a kalaşnikof verildi. Beni de JİTEM kimliğim ve silahım var diye Hogir’ın yanına verdiler. Bizi, köprüyü geçtikten sonra Silvan yolunun çıkışına, yokuşa doğru bıraktılar. Yeşil, Mustafa Deniz ile birlikte biraz daha tepeye çıktı, telsiz onlardaydı. Hamit de tekrar otele, Apê Musa’yı almaya gitti. Yani bir taksiye bindirecek ve bizim yanımıza getirecek. Hogir da onu orada vuracaktı. Akşam aradan zaman geçti, baktık gelen giden yok, iş uzadı yani. Hogir, ‘Bu işte bir iş var. Biz Yeşil’in yanına gidelim. Polis bizi yakalarsa daha kötü olur’ dedi. Yeşil’in yanına gittik, biraz kaldık, bir baktık siren sesleri gelmeye başladı. Yeşil ‘bir olay olmuş; ama nasıl olduğunu bilmiyorum’ dedi. JİTEM’e gittik. Geldiğimizde Ali Ozansoy ‘tamam’ dedi, Hamit, Apê Musa’yı vurmuş’ dedi. Biraz sonra Hamit geldi. Hamit, ‘Tamam vurdum’ dedi. Orada onları indiriyor, kendi anlatımlarına göre, Apê Musa ve yeğeni onun arkasından yürüyorlar o da sokağın içine yürüyor, dönüp Apê Musa ve yeğenine ateş ediyor. Daha sonra kaçtığı yerde, silahı çöp tenekesine atıyor.”

Kontr-gerilla elemanı Ayhan Çarkın da yaptığı itiraflarda binlerce insanı katlettiklerini itiraf etmişti.

“1000 operasyon yaptık” diyen Emniyet eski Genel Müdürü ve İçişleri eski Bakanı Mehmet Ağar ise, 90’lı yıllarda yapılan katliamlara ilişkin “Bir tuğla çekersem duvar yıkılır, herkes altında kalır” demişti. 

Aygan isimleri vermişti

JİTEM elemanı Abdülkadir Aygan’ın ifadelerine göre cinayet timi ise şöyleydi: Savaş Gevrekçi: JİTEM Tim Komutanı ve JİTEM Grup Komutan vekili. Musa Anter’in cinayeti Savaş Gevrekçi’nin nöbeti sırasında gerçekleşti. Mahmut Yıldırım (Yeşil): Eylemin planlayıcısı. Abdulkadir Aygan: JİTEM elemanı, eylemci. Mustafa Deniz: İtirafçı, Yeşil’le birlikte olay yerinde tepede bekledi. Cemil Işık (Hogir): Eylemde yer aldı. Ali Ozansoy: JİTEM Grup Komutanlığı’nda telsiz kumanda merkezinde görev aldı. Hamit kod adlı tetikçi: Cinayeti işledi. (Özgür Gündem)

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89