• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 3 °C

Mukteda Sadr: Maliki dört yıl dinlensin

Mukteda Sadr: Maliki dört yıl dinlensin
Iraklı Şii lider ve din adamı Mukteda Sadr, ülkedeki Sünnileri 'terörize' etmekle suçladığı Başbakan'ın seçim yarışından çekilmesini istedi.

Iraklı Şii lider ve din adamı Mukteda Sadr, ülkedeki Sünnileri 'terörize' etmekle suçladığı Başbakan'ın seçim yarışından çekilmesini istedi. Maliki ise "Seçimler ertelenirse cehennemin kapıları açılır" uyarısında bulundu.

Sadr, yolsuzluk iddialarını seslendiren ve muhalif düşünceleri dile getiren kişilerin seçimlere katılmasının engellendiğini de öne sürdü.

Sadr, konuyla ilgili açıklamasında, “Kardeş Maliki’ye önümüzdeki dört yıl boyunca dinlenmesini tavsiye ediyorum, önümüzdeki dört yıl boyunca yerine gelecek kişi ülkeyi nasıl yönetecek bunu görelim” ifadesini kullandı.

Maliki’yi ülkeyi iyi yönettiğini zannetmekle suçlayan Sadr, “Ancak diktatörlüğün inşa edildiği açıktır, tek parti düzeninin kurulmaya çalışıldığı çok açıktır” şeklinde konuştu.

Sadr ayrıca, yolsuzluk iddialarını seslendiren ve muhalif düşünceleri dile getiren kişilerin seçimlere katılmasının engellendiğini de öne sürdü.

DOSYA: İŞGALİN ARDINDAN IRAK

Şii lider, Maliki’nin Sünnileri marjinalleştirerek bu kesimin oy kullanmasının önüne geçmeye çalıştığını belirtti.

Irak Başbakanı Maliki ise genel seçimlerde yoğun katılımın şart olduğunu belirterek, seçimlerin ertelenmesinin ülkeyi felakete sürükleyeceğini söyledi.

Maliki'den 'cehennem' uyarısı

Maliki, “Eğer seçimler ertelenirse bu Irak’ın sonunu getirecek ve cehennemin kapıları açılmış olacak” ifadelerini kullandı.

Şii lider Sadr, 16 Şubat'ta, siyasi, kültürel ve toplumsal alanda yurt içinde ve dışında faaliyet gösteren tüm ofislerinin kapatılmasını isteyerek, kendisinin ve hareketinin siyasi hayattan çekileceğini açıklamıştı.

Irak'ta son derece etkili bir Şii siyasetçi olan Sadr, daha önce Irak ordusunun Sünnilerin ağırlıkta olduğu Anbar eyaletinde düzenlediği operasyonların yapılış biçimini de eleştirmiş ve orduya "Maliki muhalifleriyle değil teröristlerle savaşın" çağrısı yapmıştı.

Şiddetin gölgesinde yarış

Irak’ta 30 Nisan’da yapılacak kritik yarış için seçim kampanyası 1 Nisan’da resmen başladı.

Bombalı saldırılar, hükümet ve silahlı gruplar arasındaki çatışmalar ve mezhepler arasındaki gerilimin her geçen gün arttığı ülkedeki seçimlerde hiçbir partinin hükümeti tek başına kurabilecek sayıda sandalye alması beklenmiyor.

Son anketlere göre üçüncü dönem başbakanlık için yarışacak Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin başında olduğu Hukuk Devleti Koalisyonu seçimin favorisi.

Iraklı Sünnilere göre, uzun süredir görevde olan Şii Başbakan Nuri Maliki’nin uygulamaları şiddeti körükleyen faktörlerin başında geliyor.

Sünni azınlık Maliki Hükümeti'ni kendilerini siyasetten dışlamakla ve haklarını görmezden gelmekle suçluyor. (Al Jazeera ve AFP)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89