• BIST 9079.97
  • Altın 2322.589
  • Dolar 32.3326
  • Euro 34.9488
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

Muğlalı'nın adı kışladan siliniyor

Muğlalı'nın adı kışladan siliniyor
Başbakan Erdoğan, Org. Koşener’den resmen istedi. Tabelanın önümüzdeki günlerde söküleceği bildirildi...

33 köylünün öldürülmesi emrini veren Org. Mustafa Muğlalı’nın adı Van’daki kışladan kaldırılıyor.

Van’ da 33 köylünün öldürülmesi emrini veren Org. Mustafa Muğlalı’nın adı kışladan nihayet siliniyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’den kışlanın isminin değiştirilmesini resmen istedi. O tabelanın, önümüzdeki günlerde inmesi bekleniyor 30 Temmuz 1943’te Van’ın Özalp ilçesinde İran sınırını izinsiz geçerek hay van ticareti yapan 33 Kürt köylü, dönemin 3. Ordu Müfettişi Org. Muğlalı’nın emri ile kurşuna dizildi. Aradan yılllar geçmesine rağmen bu acı unutulmadı.

TSK önce 1987’de Muğlalı’nın naaşını Devlet Mezarlığı’na taşıdı. Ardından 1997’de Harp Akademileri Komutanlığı’nın bahçesine büstünü diktirdi. Şener Eruygur’un Jandarma Genel Komutanlığı dönemin de 6 Mayıs 2004’te olayın yaşandığı Özalp’ deki Jandarma taburunun bulunduğu kışlaya ‘Org. Mustafa Muğlalı Kışlası’ adı verildi. Bu gelişme bölge halkını yaraladı. Her fırsatta kışlanın tabelasının sökülmesini isterken, talepler Başbakan Erdoğan’a da ulaştı.

Erdoğan talimat verdi

Başbakan Erdoğan’ın emri ile 3 ay önce bir çalışma başlatıldı. Olay tüm yönleriyle Erdoğan’a iletildi. Vatandaşların tepkilerinde haklı olduğuna kanaat getiren Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz hafta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’ den kışlanın isminin değiştirilmesini istedi. Org. Koşaner, kışlanın adının değiştirilmesi için yasal bir değişikliğe gerek olmadığını, Türk Silahlı Kuvvetleri İsim Verme Yönergesi’yle yeni isim verilebileceğini söyledi. Kışlanın adının önümüzdeki günlerde değişeceği ifade edildi.

Yargısız katliam emri 

30 Temmuz 1943'te Van'ın Özalp ilçesinde İran sınırını izinsiz geçerek hayvan ticareti yapan 33 köylü, gözaltına alındıktan sonra Özalp Sulh Ceza Mahkemesi'nce serbest bırakıldı. Ancak köylüler, dönemin 3. Ordu Müfettişi Org. Mustafa Muğlalı'nın emri ile Karatepe ve Çilli Gediği mıntıkaları arasındaki bölgeye götürülerek kurşuna dizildi. Katliam, 1948'de Demokrat Parti tarafından TBMM'ye taşındı. 1949'da Askeri Mahkeme'de yargı süreci başladı. Dava 2 Mart 1950'de sonuçlandı ve Muğlalı 20 yıl hapis cezası aldı. Ancak 11 Aralık 1951'de 70 yaşında öldü. Olay, Ahmed Arif'in "33 Kurşun" başlıklı şiirine de konu olmuştu. 

BDP ve Kılıçdaroğlu da istemişti 

Referandum gezileri çerçevesinde Van'a giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Başbakandan rica ediyorum; 33 köylüyü sorgusuz sualsiz kurşuna dizen birinin ismini değiştirin. Devlet kin tutmaz" demişti. BDP'liler de her fırsatta kışlanın adının değiştirilmesini istiyordu.

Son olarak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, tepkisini dile getirmişti. Arınç, geçtiğimiz hafta Kanaltürk'te yaptığı açıklamada "Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası'nın olayın cereyan ettiği yerde hâlâ büyük bir levha halinde bulunmasını, halkın tepki göstermesine rağmen hâlâ bunun muhafaza edilmesinin de doğru olmadığını düşünüyorum. Şüphesiz Silahlı Kuvvetler'in komuta kademesi hem halkın taleplerine bakarak hem de gelinen noktada kendi konumunu daha da takviye etmesi açısından bunlara daha çok dikkat edecektir" ifadelerini kullanmıştı. 

Mahkeme AYİM'e havale etti 

Olayda hayatını kaybedenlerden birinin yakını olan Hüseyin Uzuntaş, isim değişikliğinin incitici olduğu gerekçesiyle 2006'da Ankara 6. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. 1,5 yıl süren yargılama sonucunda mahkeme görevsizlik kararı vererek dosyayı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne gönderdi. AYİM talebi kabul etmedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89