• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 3 °C

Müebbeti alınca dilleri çözüldü

Müebbeti alınca dilleri çözüldü
44 kişinin öldürüldüğü Bilge Köyü katliamı davasında 8 tutukludan 6'sına ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürülmesiyle ilgili, 8'i tutuklu 13 sanık hakkında açılan davada, 8 tutukludan 6'sına ağırlaştırılmış müebbet, evinde silah bulunduran 1 kişiye 15 yıl, yaşı küçük olan diğer sanığa ise 44 kez 15 yıl hapis cezası verildi. 

8. DURUŞMADA KARAR ÇIKTI

Güvenlik nedeniyle Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava öncesi Çorum Adliyesi ve çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı. Tutuklu sanıklar, duruşma için saat 09.15'de adliyeye getirildi. Daha sonra Adliye Sarayı'nın arka kapısından köy muhtarı Abdurrahman Çelebi ile 16 mağdur yakını ve 3 avukat giriş yaptı.  

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ''zorunlu kapalılık'' başlıklı 185/1. maddesi gereği kapalı yapılan saat 10.45'te başlayan duruşmaya, sadece taraflar alındı. Daha önceki duruşmada eksik olan evrakın mahkeme heyetine sunulmasıyla başlayan duruşma, sanıkların sırasıyla savunmalarını yapmasıyla devam etti. Sanık ile müşteki ve mağdur avukatlarının söz almasının ardından, savcı daha önceki mütalaasını tekrarladı. 

Yaklaşık 3 saat süren duruşmada, sanık, sanık avukatları ile müşteki avukatlarına son sözleri sorulmasının ardından, mahkeme heyeti, dava hakkındaki müzakeresini hazırlamak için duruşmaya saat 15.30'a kadar ara verdi. 

MASUM ÇELEBİ: ''ADALET YERİNİ BULMAZSA BU OLAY DAHA DA BÜYÜR''

Güvenlik nedeniyle Çorum Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın sekizinci duruşmasına, Bilge köyü Muhtarı Abdurrahman Çelebi ve 15 yakınıyla Mardin'den gelen Masum Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çorum'a dün akşam geldiklerini ve kentteki bir otelde konakladıklarını söyledi.

Mardin Milli Piyango Lisesi 2'nci sınıf öğrencisi olduğunu aktaran 17 yaşındaki Çelebi, saldırı günü okul harçlığını biriktirmek için amcasının oğlu ile şehir içi minibüsünde muavinlik yaptığını, kendisinin saldırıda son anda kurtulanlardan biri olduğunu ama babası Mehmet Salih ile annesi Yıldız'ın yaşamını yitirdiğini dile getirdi.

Yedi kardeşi ile yetim kaldığını anne ve babalarının yokluğunu derinden hissettiklerini ifade eden Çelebi, ''İsteğim suçluların hak ettikleri cezaları çekmeleri. Diğer taraftan hiçbir şey bizim için eskisi gibi olmayacak. Adalet yerini bulmazsa bu olay daha da büyür'' diye konuştu.

SALDIRIYI "ŞIH MEHMET VE OĞLU ÜSTLENDİ

Sanık avukatlarından Eşref Kaya, duruşmaya ara verildiğinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, savcının önceki duruşmadaki mütalaasını tekrarladığını belirterek, ''Şıh Mehmet'' olarak bilinen M.Ç. ile oğlu M.Ş.Ç. ve kardeşi A.Ç'nin saldırıyı üstlendiğini söyledi. Daha önceki duruşmalardan farklı bir ifade olmadığını belirten Kaya, ''Davada epey yol katedildi. Bir aksilik olmazsa kararın çıkmasını bekliyoruz'' dedi.

MARDİN BİLGE KÖYÜ KATLİAMI DAVASINDA KARAR

Tarafların salona alınmasıyla 15.45'de tekrar başlayan duruşmada, mahkeme heyeti hükmü açıkladı. Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürülmesiyle ilgili, 8'i tutuklu 13 sanık hakkında açılan davada, 6 kişiye 44 kez ağırlaştırılmış müebbet, yaşı küçük olan 1 sanığa 44 kez 15 yıl, evinde silah bulunduran 1 kişiye 15 yıl, havaya ateş açtığı iddiasıyla tutuksuz yargılanan 1 kişiye ise 6 ay hapis cezası verildi. Tutuksuz yargılanan 4 kişi ise beraat etti.

Buna göre, M.Ç, kardeşi A.Ç, M.E.Ç, M.S.Ç, S.Ç. ve Ö.Ç'ye 44 kez ağırlaştırılmış müebbet, 14 yaşındaki M.Ş.Ç'ye 44 kez 15 yıl, evinde silah bulunduran A.Ç'ye 15 yıl, havaya ateş açtığı iddiasıyla tutuksuz yargılanan M.Ç'ye de 6 ay hapis cezası verildi. Tutuksuz yargılanan M.A.Ç, A.Ç, A.Ç. ve A.Ç. ise beraat etti.

Geniş güvenlik önlemleri altında adliyeden çıkartılan sanıklardan birinin ''Yaşasın kötülük'', diğerinin de ''Çorum'da adalet yok'' diye slogan attığı görüldü.

''KARARI TEMYİZE GÖTÜRECEĞİZ''

Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü saldırıyla ilgili davada verilen kararı değerlendiren sanık avukatlarından Eşref Kaya, ''Verilen cezaları fazla bulduk. Kararı, duruşmalı olarak temyize götüreceğiz'' dedi.

Kaya, adliye çıkışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, davanın yoğun kamuoyu baskısı altında görüldüğünü söyledi.

Verilen kararları kamuoyu ve medya baskısı altında verildiğini öne süren Kaya, ''Verilen cezaları fazla bulduk. Kararı duruşmalı olarak temyize götüreceğiz. Suçu işleyenler, suçlarını kabul ettiler, ama suça karışmayanlar da cezalandırıldı'' görüşünü savundu.

Mahkeme heyetinin davayla ilgili gerekçeli kararını yaklaşık bir ay içerisinde açıklayacağını bildiren Kaya, mahkemenin davayla ilgili hükmünün yaklaşık 250 sayfayı bulduğunu bildirdi.

Bilge Köyü Muhtarı Abdurrahman Çelebi de, yaklaşık bir yıldır çıkacak kararı beklediklerini vurgulayarak, adaletin yerini bulduğunu düşündüklerini, ancak yaralarının kolay kolay kapanmayacağını kaydetti.

Olayın bundan sonra büyümeyeceğini, kan davasına dönüşmeyeceğini umduklarını ifade eden Çelebi, ''Olay bitti. İlk günden beri söylüyorduk, adalete güveniyorduk. Bu güvenimiz boşa çıkmadı. Türkiye'de hiçbir suç cezasız kalmaz'' dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89