• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Mübarek'in öldüğü iddiası İsrail'i telaşlandırdı

Mübarek'in öldüğü iddiası İsrail'i telaşlandırdı
Mısır'ı 29 yıldır demir yumrukla ve olağanüstü hal altında yöneten Mübarek'te sonrası için senaryolar yazılıyor

Mübarek'in ölümcül kanser olduğu, bir yıllık ömrünün kaldığı, Eylül 2011 seçimini göremeyebileceği iddiaları ABD ve İsrail basınında geniş yer buldu. Telaşlanan ABD ve İsrail yönetimleri Mübarek sonrası için senaryo hazırlıyor.

Radikal gazetesinin ABD ve İsrail basınına dayandırdığı habere göre, İsrail’i tanıyan iki Arap ülkesinden biri olan Mısır’ı 29 yıldır demir yumrukla yöneten Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in ölümcül hasta olduğu iddia ediliyor. ABD ile İsrail’in güvenilir müttefiki olup bu iki ülkenin bölgedeki politikalarının devamı açısından kritik önem taşıyan Mübarek’in 12-18 aylık ömrünün kaldığı, Eylül 2011’deki başkanlık seçimini göremeyeceği haberleri önce Amerikan basınında patlak verip İsrail basınında da geniş yer buldu.

Washington Times, ABD Dışişleri yetkililerine dayanarak, martta Almanya’da ameliyat olan, ameliyatının komplike olduğu söylenen ama mahiyeti açıklanmayan Mübarek’in midesi ve pankreasında kanserin yayıldığını öne sürdü. Düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi’nden Steven Cook Mısır ziyaretindeki izlenimlerini “İnsanlar Mübarek’in sağlığından umudu kesmiş. Herkes sonun yaklaştığının farkında. 12-18 ay gibi bir süre öngörülüyor. Kahire’deki bir askeri hastanenin bir katını tümüyle onun tedavisine tahsis etmişler. Mübarek’e bir şey pompalamaları sayesinde görüşmelere çıkabiliyormuş” diye aktarırken, üst düzey bir istihbarat yetkilisi “Mübarek’in tabiri caizse ‘bahçesinde’ adamlarımız var. Ölmek üzere olduğunun farkındayız. Ancak ne zaman ölür bilemeyiz. İnsanlar bazen uzun süre ‘ölmek üzere’ olabiliyor, mesela (Küba lideri) Fidel Castro gibi” dedi.

MÜBAREK SONRASI SENARYORLAR

83 yaşındaki Mübarek, geçen hafta İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile iki kez görüşme erteleyip Fransa’yı ziyaret edince tedavi gördüğü spekülasyonları çıkmış, Mısır lideri önceki gün Netanyahu ile Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas arasında arabulucuk yapmıştı.

Koltuğunu oğlu Cemal’e devretmenin yollarını hazırladığı bilinen Mübarek’ten sonra Mısır ve bölgede neler olabileceğine dair ABD ulusal İstihbarat Konseyi ve ABD Merkez Komutanlığı’nın yanısıra Avrupa ve İsrail istihbarat servislerinin de senaryolar ürettiği belirtiliyor. ABD Dışişleri sözcüsü P.J. Crowley Mübarek sonrasına hazırlardıklarını yalanlasa da, bakanlıktan üst düzey bir yetkili “Ölümü tarihi bir olay olacaktır, Mısır yönetiminin halkın daha açık bir yönetim taleplerini artık karşılama yönünde tarihi bir karar vermesi gerekecektir” dedi.

Mısır’da yasaklı Müslüman Kardeşler gibi pek çok muhalif haraketi bulunurken, Nobel Barış ödüllü eski Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed Baradey başkan adayı olabilir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89