• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 9 °C

Mübarek gitmeden asla!

Mübarek gitmeden asla!
Mübarek'in kontrolü yeniden sağlamaya çalıştığı Mısır'da, polise tekrar sokaklara dönmesi talimatı verilirken, sokağa çıkma yasağı da genişletildi.

Hükümet karşıtı göstericiler, Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanından gece bile ayrılmayıp burada kamp kurdular. Göstericiler bugün için genel grev çağrısında bulundular. Mübarek'in 30 yıllık yönetimine karşı gösteriler yedinci gününe girerken, protestocular yarın için de "milyonların protestosu" eylemi için çağrı yaptılar. Protestocular Mübarek gitmeden meydanlardan ayrılmama yemini ederken, Cumhurbaşkanı dün akşam hükümeti kurmakla görevlendirdiği Ahmet Şefik'e siyasi partilerle diyalog içinde anayasa ve yasama reformları yapma talimatı verdi. Bunun yanı sıra Mübarek, işsizliği azaltmak için ekonomik önlemler alınmasını istedi.



Günlerdir eylem yapan protestocular, Mübarek'in Ömer Süleyman'ı cumhurbaşkanı yardımcısı yapmasını, ayrıca yeni bir başbakan atamasını reddediyor. Ülkede tüm işaretlerin, protestocuların yalnızca Mübarek'in gitmesi halinde yatışacağını gösterdiği belirtiliyor. Protestocular ordunun da "Mübarek ile Mısır arasında tercih yapması" gerektiğini kaydediyorlar. Gösteriler yedinci gününe girerken protestocuların evlerine dönmeyi reddetmesi, ordununsa göstericilerin üzerine gitmemesiyle bir "pata" durumunun ortaya çıktığı ifade ediliyor.

Dün akşam Tahrir Meydanında protestoculara hitap eden muhalif lider Muhammed El Baradei, vatandaşlara "değişimin yakında geldiği" müjdesini verdi. Mısırlılar İskenderiye, Mensure, Demanhur ve Suveyş kentlerinde de sokaklara döküldüler. Polisin dün ortalıkta görünmemesi protestolarda kayıplara yol açmazken, yağma olayları devam etti. İçişleri Bakanı bunun üzerine dün polisin sokağa geri döneceğini açıkladı. Protestolar ülke ekonomisine de zarar vermeye devam ediyor. İşyerlerinin kapanmasının yanı sıra birçok ülke vatandaşlarına, turizmin ekonomi için hayati bir sektör olduğu Mısır'a gitmemesini tavsiye etti. Turizm, Mısır'ın gayri safi milli hasılasının yüzde 5 ile 6'sını oluşturuyor. Öte yandan Japon firması Nissan, Mısır'daki fabrikasında üretimi bir haftalığına durdurdu. 

Mübarek'ten yeni Başbakan'a görevlendirme

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, yeni başbakan ''muhalefetle diyalog kurarak demokrasiyi uygulamak ve ekonomide güveni yeniden sağlamakla'' görevlendirdi. Mübarek, devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında, yeni başbakanın önceliğinin işsizliği azaltmak ve iş olanakları yaratmak olduğunu belirtti. Televizyondaki açıklamaya göre Mübarek, "herşeyden önce, tüm taraflarla diyalog yoluyla daha fazla anayasal ve siyasi reformlar için kalıcı yeni önlemlerin acilen alınmaya başlanmasının öneminde ısrarcı olduğunu" kaydetti. Mübarek, ''yeni hükümetin ülke ekonomisinde güveni yeniden sağlaması ve yolsuzluğun her türüyle kararlı bir şekilde mücadele etmesi gerektiğini'' belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89