• BIST 9894.08
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

Mossad'a Erdoğan posteri için kafa tuttu

Mossad'a Erdoğan posteri için kafa tuttu
Kapısında Erdoğan’ın dev posteri çekili olan Kudüs’teki marketin sahibi MOSSAD'a “O Arapların, tüm Müslümanların ve benim başkanım” diye kafa tutmuş!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Arap sokaklarının tek kahramanı. Birçok ülkede Mısır’ın unutulmaz lideri Nasır ile karşılaştırılıyor. Kudüs’te ise, kutsal kenti haçlılardan geri alan Selahaddin Eyyubi ile. Hayranlık kontrolden çıkmış durumda! İsrailli Arapların yaşadığı Doğu Kudüs’teyiz. Şehrin en büyük Arap restoran ve marketlerinden biri Türk kalesi gibi. Kapısında Başbakan’ın dev posteri, gönderde iki Türk bayrağı. İşletme sahibi dükkâna Başbakan’ın adını vermiş, 33 çalışanına Türkiye tişörtü diktiriyor. İşe İsrail gizli servisi bile karışmış.

‘Abu Alezz ’ marketin adı artık ‘Abu Alezz Erdoğan’. Sahibi Azam Maraka (38), Başbakan’ın Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e “Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz” deyip masayı terk etmesi ve son kriz sonrasında dükkânını adayacağı ismi bulmuş. “Bana kimse anlatmasın, bütün Arap liderleri sussun, o konuşsun” diyor. “Hüsnü Mübarek (Mısır Cumhurbaşkanı) bunları söyleyemezdi. Amr Musa’yı da gördük. (Arap Birliği Genel Sekreteri. Davos’taki tartışma sonrası Erdoğan toplantıyı terk ederken elini sıkmak üzere ayağa kalkmış. BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun’un kaş işaretiyle yerine oturmuştu.) Filistinliler için kimse bunu yapmadı!”

17148

POSTERİ PARAMPARÇA BULDU

Maraka, birkaç ay önce Kudüs’ün orta yerine Erdoğan’ın posterini diktiğinde, İsrail gizli servisinin dikkatini çekmiş. Anlattığına göre, MOSSAD’ın iç güvenliğe bakan versiyonu Shin Bet, marketin fotoğraflarını çekmiş, gelip onu “Ne yapmaya çalışıyorsun?” diye sorgulamış. “O Arapların, tüm Müslümanların ve benim başkanım. Size ne?” cevabını almış, yasal bir engel olmadığı için bir şey yapamamışlar. Fakat bir sabah dükkânı açmaya geldiğinde posteri paramparça halde bulmuş. Yılmamış! Yenisini hazırlamış, yırtılamasın diye plastikle kaplamış, yanına da iki Türk bayrağı eklemiş. Burası şimdi Türk Büyükelçiliği ya da AKP Genel Merkezi gibi. Kasanın üzerinde ay yıldızlı bir kravat sarkıyor.

Karşılaştığımız bir müşterisi, “Türkiye bugün beni savaşa çağırsın, hiç düşünmeden gider sizin için canımı veririm” diye haykırıyor. Maraka’nın 33 çalışanı var. Birkaç gün içinde hepsine Türkiye tişörtü giydirmeye başlayacak. Yüzünde, konuşmasında coşkuyu görüyorsunuz. Sevgisi samimi.

YÜZYILLIK YALNIZLIK BİTTİ Mİ?

1916’daki Şerif Hüseyin isyanının ardından Türkiye’nin Arap dünyasıyla bağı koptu. Biz, onların İngilizlerle işbirliği yaparak bizi arkadan hançerlediğine; onlar ise halifeliği kaldırarak, Batı’ya kayarak, İsrail ile dost olarak bizim onlara ihanet ettiğimize inandı.

Arap dünyasının lideri, 1950 ve 60’lı yıllarda dünyaya kafa tutan Cemal Abdülnasır idi. 1970’te kalp krizi geçirip öldüğünde ‘Arap Sokağı’ öksüz kaldı. Kahire’deki cenazesinde Ürdün Kralı Hüseyin ve Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yaser Arafat hüngür hüngür ağladı, Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi iki kez bayıldı. O gün milyonlarca Arap, “Nasır asla ölmeyecek” diye haykırdı. Ama ölmüştü. Enver Sedat İsrail ile barış yaptı. Bugün Gazze’ye abluka koyan Mübarek, Arapların gözünden çoktan düştü.

New York Times yazarı Thomas Friedman, “Mısır’ın hali yok, Suudi Arabistan derin uykuda, Suriye çok küçük, Irak çok kırılgan. Türkiye bölgede liderlik için boşluğu gördü” tespitini yapıyor.

Batı Şeria ve Gazze’de yapılan kamuoyu yoklaması, Filistinlilerin, davalarının en büyük destekçisi olarak Türkiye’yi gördüklerini ortaya koydu. (Yüzde 43) Mavi Marmara saldırısından sonra 13 Haziran’da tamamlanan ankette Mısır, yüzde 13 ile açık farkla ikincilikte kaldı. Araplar, İslam Devrimi sonrası İsrail’den silah alan, sürekli konuşan ama somut bir şey yapmayan İran’a şüpheyle bakıyor. Mavi Marmara saldırısı sonrası hem İran’ın hem Libya’nın Gazze’ye gemi göndereceğini açıklaması bu ülkelerin liderlik kaptırma telaşının da sonucu.

Ama bir şeyi gözden kaçırıyorlar. Türkiye’nin özelliği sadece ona buna kafa tutması değil, bir model olması. Türkiye bölgenin en görkemli ülkesi. Gezip incelediğinizde, herkesin bunun farkında olduğunu hissediyorsunuz.

Birkaç yıl önce, “Bir gün gelecek ve Türk olduğunuzu söyleyince insanlar boynunuza sarılacak” deselerdi hiçbirimiz inanmazdık. Kudüslü Maraka’nın heyecanı hoşumuza gitmiyor değil. Ama unutmayalım, eski tarz söylemler Arap dünyasına, yenilgilerini ‘gizemlileştirmekten’ başka bir şey getirmedi. Aslında, Ortadoğu’daki talihsiz milyonlara ilham veren, Avrupa Birliği’nin kapısında, bağımsız dış politikasıyla ve dinamik ekonomisiyle Türkiye demokrasisi...

Çınar Oskay / Milliyet

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89