• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 5 °C

'MİT Kandil ile de görüşmüş'

'MİT Kandil ile de görüşmüş'
Gazeteci Abdülkadir Selvi, Yeni Şafak gazetesinde bugün (9 Ocak 20123) yayımlanan yazısında yeni detaylar dikkat çekti.

'26 Aralık tarihli MGK toplantısından sonra MİT'ten 4-5 kişilik bir heyet Kandil'e gidiyor. Kandil'deki görüşmelerde, el sıkışıp anlaşmaya varılmıyor ama ilkesel bazda görüşmeler oluyor' 

İmralı'da Abdullah Öcalan ile MİT arasında yapılan görüşmeyi ilk olarak haberleştiren gazeteci Abdülkadir Selvi, Yeni Şafak gazetesinde bugün (9 Ocak 20123) yayımlanan yazısında yeni detaylar dikkat çekti. Kandil ile de MİT arasında görüşme yapıldığını öne süren Selvi, İmralı ile ikinci görüşmenin 13 Ocak'ta gerçekleşeceğini dile getirdi. Selvi, PKK'nın silahlı güçlerini sınır dışına çekmesi için parti temsilcilerinin de içinde olacağı bir gözlem gücü oluşturulacağını belirtti. 

İşte Selvi'nin yazısından bir bölüm: 

Kürt sorununun çözümü ve PKK'nın tasfiyesi konusunda kapsamlı bir çalışma yürütülüyor.

Bir ayağı Ankara'da diğer ayağı ise İmralı'da olan proje, aynı zamanda, 'Ortak çözüm projesi' olma özelliğini taşıyor.

Diğer süreçlerden farklı olarak, İmralı ve Ankara, tasfiye değil, çözüm için işbirliği yapıyor.

...

İki tarafın çözüm iradesinin bir araya geldiği, umutların tekrar yeşermesine yol açan, yeni sürecin yol haritası ise belli ama gidilecek yolun, dikenlerle ve mayınla dolu olduğu unutulmamalı. 

Uzun bir tecridin ardından Öcalan ve Hakan Fidan görüşmesi ile başlayan yeni dönemi, 'Yeni bir süreç' olarak ifade ediyoruz ama hem İmralı hem devlet bunu 'yeni bir süreç' olmaktan ziyade, Habur'un devamı olarak görüyor.

...

Her ne kadar bunun yeni bir süreç olmadığı ifade edilse de, daha doğru ifade edebilme adına ben, yeni süreç tanımı üzerinden hareket etmek istiyorum. 

Kandil ile görüşme 

Bu sürecin başlama vuruşu Öcalan-Hakan Fidan görüşmesi ile yapıldı. Ama perde arkasına inince, ikinci kritik bir görüşme daha çıkıyor karşımıza.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, İmralı'da Öcalan'la görüşürken, aynı tarihlerde MİT'ten 4-5 kişilik bir heyet Kandil'de görüşmeler yapıyor. 

26 Aralık tarihli MGK toplantısından sonra MİT'ten 4-5 kişilik bir heyet Kandil'e gidiyor. Kandil'deki görüşmelerde, el sıkışıp anlaşmaya varılmıyor ama ilkesel bazda görüşmeler oluyor. 

İmralı ve Kandil'deki görüşmelerden sonra bu işin olabilirliği konusunda yeniden bir değerlendirme yapılıp, bir sonraki adım atılıyor. 

İmralı'ya gidecek isimler 

Bu arada İmralı'ya gitmek üzere 9 isim arasından Ahmet Türk'le Ayla Akat ismi seçiliyor. 

Buna BDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak başta olmak üzere itiraz ediliyor. BDP'de yaşanan isim krizine yine Kandil ağırlığını koyuyor ve iki ismin gitmesi sağlanıyor. 

Bu arada İmralı'daki görüşmelerde enteresan sahneler yaşanıyor. Bir anlamda kutunun kilidini açan anlar bunlar. 

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine, 'ayrı devlet' konusunu iki kez soruyor. Öcalan iki kez kararlı cümlelerle, 'ayrı devlet yok' güvencesini veriyor. Bu bir anlamda Öcalan için görüşmelere başlanılıp başlanmayacağı konusunda test oluyor. 

Bu diyalog olduğu gibi Başbakan'a aktarılıyor. Onun onay vermesi üzerine Hakan Fidan, Öcalan'la ikinci kez bir araya gelip, diğer konuları görüşmeye başlıyor. 

Demokratik özerklik yok 

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Abdullah Öcalan'la yaptığı görüşmede, kritik konular ele alınıyor. 

Bunların arasında en önemlisi. Belki de ayrı devlet kadar sürecin kilit konularından biri olan, 'Demokratik Özerklik' konusu. 

Öcalan, 'Demokratik Özerklik'ten vazgeçtiğini açıklıyor. 

Öcalan, yeni sürece damgasını vuracak kadar önemli olan iki konuda, yeni görüşlerini deklare ediyor. 

1-Demokratik özerklik yok 
2-Ayrı bir devlet yok. 

Yönetim kadrosu dağılacak 

İmralı, Kandil ve Ankara üçgeninde üzerinde çalışılan, 'Yol Haritası'na göre, PKK'nın yönetim kadrosunun Avrupa başkentlerinden birine gönderilmesi planlanıyor.

1-Geçiş dönemi bitene kadar sayısı 50'yi bulan Kandil'deki çelik kadronun Avrupa'ya gönderilmesi planlanıyor. Ülke henüz belli değil. Ya da belli ama ben bilmiyorum. 

2-Kalan diğerlerinin Türkiye'ye dönüp siyaset yapmasının önü açılacak. 

Çekilme 'gözlem gücü' denetiminde olacak 

Üçüncü aşamada ise alınan kararların uygulamaya konulması için bir, 'Barış gücü' ya da 'Gözlem gücü' oluşturulacak. Bu güç, Türkiye sınırları içindeki PKK'lıların, güven içinde yurtdışına çekilmesini gözetecek.

Öcalan'ın yakalandığı 1999'daki çekilmede bu yaşanmıştı. Silahlı militanların sınırı dışına çekilmesi sırasında 500 PKK'lı öldürülmüştü. Bu kez aynı şeyin yaşanmasının önüne geçilmek isteniyor.

Heyette, devlet görevlilerinin yanı sıra AK Parti, CHP, MHP ve BDP'den temsilciler yer alacak. 

Devamı için...

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89