• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 11 °C

Mısır'da isyan büyüdü

Mısır'da isyan büyüdü
Mısır'da ayaklanmanın olduğu kentlerden Süveyş'te 13 kişi öldü, Başkent Kahire'de ağırlıklı olmak üzere 1030 kişi de yaralandı.

Mısır'da ayaklanmanın olduğu kentlerden Süveyş'te 13 kişi öldü, Başkent Kahire'de ağırlıklı olmak üzere 1030 kişi de yaralandı. Binden fazla kişinin de gözaltına alındığı bildirildi. Öte yandan, havaalanında aralarında Türklerin de bulunduğu çok sayıda yabancı tahliye edilmeyi bekliyor.

460galeri.jpg

Mısır Meclis Başkanı, kısa bir süre içerisinde önemli bir açıklama yapılacağını bildirdi.

Başkan Fethi Sorur, uydudan yayın yapan Mehvar TV kanalına telefonla yaptığı açıklamada, başka ayrıntı vermedi.

Öte yandan ayaklanmanın olduğu kentlerden Süveyş'te bugün ölenlerin sayısının 13 olduğu açıklandı. Hastane kaynaklarına göre kentte yaralı sayısı da 75.

Başkent Kahire'de ağırlıklı olmak üzere bugün yaralananların sayısının 1030'a yükseldiği kaydedildi.

BİNDEN FAZLA KİŞİ GÖZALTINA

BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, hükümete yönelik protestolara sahne olan Mısır'da binden fazla kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Mısır'ın, halkın korkmadan gösteri yapmasına izin vermesi ve muhaliflerin sesini kısmaya çalışmayı bırakması gerektiğini belirten Pillay, açıklamasında, "Hükümeti, cep telefonları ve sosyal iletişim ağlarını kullanmak dahil barışçı toplantı ve ifade özgürlüğünü garanti edecek somut önlemler almaya çağırıyorum" dedi.

24552

Halkın sesini bastırmanın, muhalefeti susturmanın ve eleştiriyi engellemenin problemleri ortadan kaldırmayacağını kaydeden Pillay, bölgedeki son olayların, ciddi sorunları öncelikle despot güvenlik önlemlerine başvurarak çözmeye çalışmanın onları daha kötü duruma getirdiğini gösterdiğini vurguladı.

KAHİRE, İSKENDERİYE VE SÜVEYŞ'TE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

24565Onbinlerce kişinin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e karşı gösteri yaptığı Mısır'ın başkenti Kahire ile İskenderiye ve Süveyş'te sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Devlet televizyonu, ordunun 18.00 ila 07.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini duyurdu.

Ordunun bu kararı, kamu mallarıyla özel malları korumak ve yağmalamaları önlemek için aldığı belirtildi.

Kararın, Başkomutan olarak Cumhurbaşkanı Mübarek tarafından alındığı kaydedildi.

BAŞKENT KAHİRE'DE YASAĞA UYULMUYOR

Mısır'ın büyük kentlerinde sokağa çıkma yasağının 18.00'de başlamasına karşın buna riayet edilmediği gözleniyor.

Göstericiler sokağa çıkma yasağına uymazken, ara sokaklardan silah ve siren sesleri geliyor. Kahire, İskenderiye ve Süveyş'te 18.00 ila 07.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Öte yandan Kahire'nin merkezinde bazı polislerin üniformalarını çıkararak göstericilere katıldığı gözlendi.

TANKLAR SÜVEYŞ SOKAKLARINDA

Mısır'da gece sokağa çıkma yasağının uygulandığı kentlerden Süveyş'in sokaklarına tanklar yerleştirildi.

Protestocular tanklara tırmanmaya çalışırken, askerler de insanları bu araçlardan uzak tutmaya çalışıyor. Başkent Kahire'nin merkezinde protestocular, kendilerine katılması için askerler lehine sloganlar attı.

24553

Bazı görgü tanıkları askerlerin, gece sokağa çıkma yasağının uygulandığı kentlerde ateş açtığını ileri sürdü. Özellikle başkent Kahire'nin merkezinde, parlamento binası ve hükümet binaları yakınlarında çatışmalar olduğu ve silah sesleri geldiği bildirildi.

DÜNYA TİCARET MERKEZİ VE OTELİ ATEŞE VERİLDİ

Mısır'ın başkenti Kahire'de ordu birlikleri, devlet televizyonunun da içinde bulunduğu Enformasyon Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığının kontrolünü yeniden sağladı.

Görgü tanıklarının bildirdiğine göre, askerler bu bakanlıkları yeniden ele geçirirken, şiddet olayı meydana gelmedi.

Askeri birlikler, adalet, sanayi ve ticaret bakanlığı ve diğer birçok bakanlığın önünde askeri araçlarla barikat kurdu.

Bu arada, göstericiler, Nil Nehri kenarındaki Dünya Ticaret Merkezi ve otelini ateşe verdiler.

Ordu birlikleri Kahire'deki tüm hassas noktaları kontrol altına aldı.

KAHİRE'DE YARALI SAYISI 870

Mısır'ın başkenti Kahire'deki olaylarda bugün yaralananların sayısının 870 civarında olduğu bildirildi.

Hastane kaynaklarının verdiği bilgiye göre, bu yaralıların neredeyse yarısı henüz hastaneye sevk edilmedi.

Yaralılar arasında, mermi yarası taşıyanlar olduğu kaydedildi. Yaralılar arasında polislerin de olduğu bildirildi.

KAHİRE'DE BUGÜN ÖLENLERİN SAYISI EN AZ 5

Mısır'ın başkenti Kahire'de bugünkü olaylarda en az 5 kişinin öldüğü bildirildi. Hastane kaynakları, bu ölümlerle ilgili başka ayrıntı vermedi. Kentteki yaralı sayısının da 870 civarında olduğu açıklanmıştı.

24554

Bu arada Mısır resmi haber ajansı MENA, tüm ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildiği haberini iptal etti. İlk açıklamada, gece sokağa çıkma yasağının Kahire, İskenderiye ve Süveyş için ilan edildiği bildirilmiş, sonra uygulamanın tüm ülkeye genişletildiği kaydedilmişti.

KAHİRE VE İSKENDERİYE'DE İKTİDAR PARTİSİNİN BİNALARI YAĞMALANDI

Mısır'ın başkenti Kahire ile İskenderiye kentinde göstericilerin iktidardaki Ulusal Demokrasi Partisi binalarını yağmalamaya başladıkları bildirildi.

Katar El Cezire televizyonunun muhabirlerine dayandırdığı haberine göre, İskenderiye ve Kahire'deki Ulusal Demokrasi Partisi'ne ait birçok bina göstericilerin saldırısına uğradı. Göstericiler, binaları yağmaladı.

İSKENDERİYE'DE VALİLİK BİNASI ATEŞE VERİLDİ

Mısır'ın İskenderiye kentinde göstericilerin valilik binasını ateşe verdiği bildirildi.

Bölgedeki AFP muhabiri göstericilerin valilik binasını ateşe verdiğini belirtirken, El Cezire televizyonu haberinde güvenlik araçlarının da ateşe verildiğini ve göstericilerin bazı polisleri etkisiz hale getirerek cop kullandığını duyurdu.

Bu arada CNN televizyonu başkent Kahire'de askeri birliklerin sokaklara çıktığını, El Cezire de sokaklarda askeri araçların görüldüğünü duyurdu.

Öte yandan göstericilerin Kahire'deki iki karakolu ateşe verdiği belirtildi.

SÜVEYŞ'TE BİR GÖSTERİCİ ÖLDÜRÜLDÜ

Mısır'ın Süveyş kentinde bir göstericinin öldürüldüğü bildirildi.

Görgü tanıkları, göstericilerin protestolarda ölen kişinin cenazesini kentin sokaklarında taşıdığını belirtti. Bir göstericinin, "Kardeşimi öldürdüler" diye feryat ettiği kaydedildi.

Bu arada, Kahire'nin çevresindeki semtlerde göstericiler hükümete ait binaları yakmaya başladılar. 20 bin dolayında göstericinin Tahrir Meydanı'na girmeye çalıştığı, kısmen de başarılı olduğu belirtildi.

Polisin müdahalesi sürerken, parlamentonun bulunduğu cadde de yer yer çatışmalar çıktığı haber veriliyor.

24555

Mısır'ın başkentinin yanı sıra İskenderiye, Asvan, Süveyş Mansura'da yapılan gösterilerin Luksor, Port Said ve Dimyat'ta da başladığı bildirildi.

Dimyat'ta binler, Port Said'de on binlerce kişinin gösteri yaptığı, Dimyat'taki göstericilerin, iktidardaki Ulusal Demokratik Parti'nin bürosunu ateşe verdiği belirtildi.

Luksor'daki gösteriye de 15 bin dolayında kişinin katıldığı kaydedildi. Bu arada, göz altına alınan 4 Fransız gazetecinin serbest bırakıldığı bildirildi.

EL CEZİRE KANALININ BÜROSUNA BASKIN

Mısır polisinin, ülkede iki günden bu yana canlı yayın yapan El Cezire kanalının bürosuna baskın düzenlediği bildirildi.

El Cezire televizyonu, güvenlik güçlerinin ülkedeki olayları canlı yayınla aktaran kanalın Kahire bürosuna baskın düzenlendiğini flaş haber olarak duyurdu.

DEVLET TELEVİZYONU BİNASI ELE GEÇİRİLDİ

Mısır'ın başkenti Kahire'de göstericiler, Enformasyon Bakanlığı kompleksi içinde bulunan devlet televizyonu binasını ele geçirdi.

El Arabiya televizyonunun haberine göre, televizyonun yayını devam ediyor. Bu arada, Başkent Kahire'de, sokaklarda tankların konvoy halinde ilerlediği dikkati çekti.

İKTİDAR PARTİSİNİN GENEL MERKEZİ YANIYOR

Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e karşı protestoların yapıldığı Mısır'ın başkenti Kahire'de iktidar partisinin genel merkezinin yandığı bildirildi.

El Cezire televizyonu, yanan binanın görüntülerini ekranlara getirirken, devlet televizyonu binanın ateşe verildiğini doğruladı.

Bu arada askeri araçların başkentin merkezine girdiği belirtildi. Hüsnü Mübarek'in protestoların başladığı salı gününden bu yana ilk kez bir açıklama yapması bekleniyor.

KAHİRE'DE ASKERLER GÖSTERİCİLERE ZAFER İŞARETİ YAPTI

Mısır'ın başkenti Kahire'de, askerler sokağa çıkma yasağına karşı gelen göstericileri zafer işareti yaparak selamladı.

Basın mensupları, sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinden birkaç saat sonra kent merkezinde dolaşan askeri kamyonlardaki askerlerin halka zafer işaretleri yaptıklarını ve göstericilerin de askerleri alkışladıklarını belirttiler.

24556

Göstericilerin bazılarının, askerlerle birlikte zırhlı personel taşıyıcıların üzerine çıkmaları ve polislerin göstericilerin ellerini sıkmaları dikkat çekti.

Öte yandan, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır makamlarına, tüm göstericileri "derhal ve şartsız" serbest bırakmaları çağrısı yaptı.

Mısır halkının demokrasi taleplerine yanıt verilmesini isteyen Ashton, "Mısır yetkililerini derhal ve koşulsuz, barışçıl gösteri yapan tutuklu tüm göstericileri serbest bırakmaya davet ediyorum" dedi.

İngiltere Başbakanı David Cameron da Mısır'da reform çağrısı yaparak, demokrasi, insan hakları ve hukuk devletinin güçlendirilmesi yönünde bu ülkede reform ve ilerlemeleri desteklediklerini söyledi.

Mısır'daki gösterilerle ilgili "endişesini" dile getiren Fransa da bu ülkede itidal ve diyalog çağrısı yaparken, bu ülkedeki Fransız vatandaşlarının dikkatli olmaları tavsiyesinde bulundu.

İtalya da Mısır'daki gelişmeleri yakından ve endişeyle takip ettiğini açıklayarak, bu ülkelerdeki şiddetin sona ermesi çağrısı yaptı.

MISIR HAVAYOLLARI UÇUŞLARA ARA VERDİ

Mısır havayolları EgyptAir, başkent Kahire'den yapılan uçuşları, 12 saatliğine durdurduğunu açıkladı.

Firma açıklamasında, yurtdışından gelen uçaklarının iniş yapacağını ancak kalkışların yarın sabah 09.00'da başlayacağını kaydetti.

Bu ertelemenin, gece sokağa çıkma yasağıyla bağlantılı olabileceği bildirildi.

Öte yandan, Kahire havaalanı yetkilileri, bir dizi yabancı uçak firmasının Kahire'ye uçuşlarını durdurduğunu belirtti.

HAVAALANINDA YABANCILAR TAHLİYE EDİLMEYİ BEKLİYOR

Mısır'daki olaylardan kaçmak isteyen ve aralarında Türklerin de bulunduğu çok sayıda yabancı Kahire havaalanında tahliye edilmeyi bekliyor.

Kahire havaalanındaki Türk Hava Yolları (THY) yetkililerinden alınan bilgiye göre, aralarında olaylar nedeniyle bu ülkede mahsur kalan turist grubunun da bulunduğu Türkler, bu akşam yapılacak tarifeli THY seferiyle Türkiye'ye gönderilecek.

THY yetkilileri, havaalanında bekleyen diğer Türklerin yarın yapılacak seferlerle Türkiye'ye gönderileceğini belirttiler.

Kuveyt havayolları da Kahire'ye yapacağı uçak seferlerini bir süreliğine durdurduğunu açıkladı.

Bu arada, Kahire'nin üstünde çok sayıda polis ve askeri helikopterin uçması dikkati çekiyor.

Görgü tanıklarının bildirdiğine göre, göstericiler Dışişleri Bakanlığı binasının yanı sıra Adalet Bakanlığı ve devlet televizyonunun bulunduğu Enformasyon Bakanlığına da girmeye çalışıyorlar, ancak polisin göstericileri engellemekte başarılı olduğu haber veriliyor.

Göstericilerin başkentin Zeyneb mahallesinde büyük bir polis merkezini ateşe verdiği kaydediliyor.

Kahire'de meclis binasının bulunduğu bölgede patlama ve silah sesleri duyuluyor.

PARLAMENTO'YA YÜRÜMEK İSTEYENLERE MERMİ VE GÖZYAŞARTICI GAZ

Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını talep eden binlerce gösterici, parlamento binasına yürümek için, çevredeki polis barikatını zorluyor.

Reuters'ın haberine göre, Kahire'nin merkezinde bulunan Tahrir Meydanı'ndaki binlerce kişi defalarca harekete geçmek istedi.

Ancak, parlamentoya giden yollarda önlem alan polisler, plastik mermiler ve gözyaşartıcı gazla, göstericilerin ilerlemesini durdurdu. Bu meydandan parlamentoya yürüyüş mesafesinin 15 dakika olduğu bildirildi.

Duman ve gözyaşartıcı gazın yükseldiği meydanda, yerlerin de cam kırıklarıyla dolu olduğu öğrenildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89