• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 6 °C

Mısır'da en kritik cuma

Mısır'da en kritik cuma
Geçtiğimiz cuma günü düzenlenen gösterilerle sahaya inen Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek muhalifleri bugün yeniden büyük bir gösteriye hazırlanıyor.

Son iki günde Mübarek taraftarı olduğu ileri sürülen kişilerin taşlı-sopalı saldırılarına maruz kalan göstericilerin, cuma namazından sonra daha güçlü olarak Mübarek'e 'ülkeyi terk et' çağrısı yapacağı belirtiliyor. Önceki gece sabaha kadar devam eden ve dün de zaman zaman sertleşen çatışmalar sonrası en az 6 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı. Tarafları kontrol etmeye çalışan ordu çatışmaları önlemekte yetersiz kalırken, kameraların karşısına geçen Başbakan Ahmet Şefik, saldırıya uğrayan gruplardan özür diledi. Şefik'in muhalif liderlerle görüşme çağrısı ise destek bulmadı. Baradey, Mübarek görevi bırakmadığı sürece onun atadığı isimlerle görüşmesinin mümkün olmadığını açıkladı.

Gözler cuma namazında

Dün sabah saatlerinde Tahrir Meydanı'na giden tüm yolları kontrol etmek isteyen Mübarek taraftarları akşam üzeri muhalifler tarafından püskürtülürken, zaman zaman çatışma sesleri geldi. Her iki tarafı kontrol etmeye çalışan ordu, günlerdir olduğu gibi yetersiz kalırken, gösterilerin artmasından sonra Mübarek tarafından başbakan olarak atanan Ahmet Şefik ise önceki akşam meydanı dolduran muhaliflere saldıran gruplardan dolayı özür diledi. Ancak hükümet, saldırganların kendileri tarafından organize edildiği yönündeki iddiaları reddetti.

24817

Şefik'in muhalif liderlerle görüşme çağrısı ise fazla destek bulmadı. Özellikle muhalif isimlerin üzerinde ittifak ettiği Muhammed el Baradey, Mübarek görevi bırakmadığı sürece onun atadığı isimlerle görüşmesinin mümkün olmadığını belirtti. Mısır Başsavcısı ise bazı eski bakanlara seyahat yasağı koydu, bu kişilerin banka hesaplarını dondurdu. Hüsnü Mübarek'in eylül ayında devlet başkanlığı için yeniden aday olmayacağını açıklamasından sonra bu kez de oğlu Cemal Mübarek, babasının yerine geçmek istemediğini belirtti. Daha önce ise oğul Mübarek bu konudaki soruları geçiştirmiş, ancak yaptığı diplomatik görüşmeler onun babasının koltuğu için hazırlandığı yorumlarına yol açmıştı. Çatışmalara sahne olan ünlü Tahrir Meydanı ise tam bir savaş alanını andırıyor. Önceki gün yaşanan kanlı çatışmalardan sonra meydana tonlarca taş yağdırılırken, meydanın etrafının tıpkı savaşlardaki gibi büyük çitlerle kapatılması dikkat çekiyor.

Bugünkü cuma namazından sonra Mübarek aleyhtarlarının yeniden güçlü bir şekilde meydanlara dönmesi durumunda son iki gündür ülkeyi şiddete boğan Mübarek taraftarlarının yeniden ortadan kaybolacakları belirtiliyor. Mübarek aleyhtarları, kendilerine taş, sopa, bıçak ve kesici aletlerle saldıran kişilerin kesinlikle gösterilerin üçüncü gününden itibaren meydanlardan çekilen polis ve sivil istihbarat birimleri olduğunu öne sürüyor.

24818

Dün Filistin'de Mübarek karşıtı bir gösteri düzenlenmek istendiği ancak Filistin yönetiminin bu protestoyu dağıttığı, Mübarek yanlısı bir gösteriye ise izin verdiği öne sürüldü. Öte yandan Mısır'da Türk vatandaşlarının tahliye işlemine de devam ediliyor. Dün 281 yolcu kapasiteli bir özel tahliye uçağı daha Kahire'ye gelirken, THY tarafından 2 tarifeli uçak seferi düzenlendi. Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, protesto hareketinin Cumhurbaşkanı Mübarek'in derhal gitmesi için yaptığı çağrının "kaosa çağrı" olduğunu söyledi. Başkanlığa aday olmayacağını açıklayan Süleyman, yabancıları muhalifleri kışkırtmakla suçlayarak "İçişlerimize müdahale edilmesi garip, buna izin veremeyiz." diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89