• BIST 9079.97
  • Altın 2300.464
  • Dolar 32.3187
  • Euro 35.088
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 12 °C

Mısır postala selam durdu

Mısır postala selam durdu
Mısır'da askeri müdahaleye zemin hazırlayan muhalif liderler darbeden sonra "Ordu güvenliğimizin anahtarıdır" açıklamasında bulunarak orduya destek verdi.

Mısır'da muhalif liderler ordunun darbe kararına destek verdi. İlk açıklama ise Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin Sözcüsü Muhammed el-Baradai ve Nur Partisi Genel Başkanı Merre'den geldi. 

Mısır'da liberal ve sol eğilimli partileri bünyesinde barındıran Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin (UKC) Sözcüsü Muhammed el-Baradai ise Mısır Devlet Televizyonu'nda yaptığı açıklamada, ordunun yönetime el koyma kararı için 25 Ocak benzeri bir devrimin başlangıcı olmasını ümit ettiğini dile getirerek işe Milli Uzlaşı Komitesi oluşturularak başlanacağını söyledi. 

Baradai, "Ordunun ülkedeki krizi sonlandırmak amacıyla ortaya koyduğu yol haritası, 25 Ocak devriminin gidişatını düzeltme, erken seçime gitme ve anayasal düzenlemeler yürütme amacını taşıyor" ifadelerini kullanarak, "Gelin, herkesi içine alan bir devlet ve adil bir anayasa inşa edelim" diye konuştu. 

MISIR'I KAOSTAN KURTARMAK İÇİN SİSİ'NİN AÇIKLAMALARINI ONAYLIYORUZ 

Nur Partisi Genel Sekreteri Celal Merre de yaptığı yazılı açıklamada, Sisi'nin açıklamalarını Mısır'ı kaostan kurtarmak için diğer kesimlerle beraber onayladığını, birçok kesimin uzlaşma çabalarına cevap verilmemesiyle beraber Mısır'ın yaşadığı durumlar sebebiyle bu kararı aldığını vurguladı. 


Mursi böyle gözaltına alındı

Merre, açıklamasında "Erken cumhurbaşkanlığı seçimleri uygulaması durumunu biz yapmadık, onu başkaları yaptı. Biz Mısır'ın emniyeti ve kan dökülmemesi için hareket ettik" ifadelerini kullandı. 

SİLAHLI KUVVETLER ÜLKENİN GÜVENLİĞİNİN ANAHTARIDIR 

Mısır Kıpti Ortodoks Kilisesi Patriği Tovadros, Mısır Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi'nin yönetime el koyan yol haritasının, düzenlediği toplantıya katılanların tümünün onayıyla açıklandığını ifade etti. 

Tovadros, Sisi'nin bildirisinin ardından yaptığı açıklamada, "Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi'nin yol haritası toplantıya katılanların tümünün onayıyla açıklandı. Yol haritası, ihlaslı bir kalp, vatan sevgisi, yakın ve uzak gelecek öngörüsü ile ülkenin yararını düşünen hiçbir taraf arasında ayrım yapmayan şerefli insanlar tarafından koyuldu" dedi. 

46407

Tovadros, "Bu yol haritası, aziz vatanı kasıp kavuran içinde bulunduğumuz durumu düzeltmek için açıklandı. Silahlı Kuvvetler, ülkenin güvenliğinin anahtarıdır. Hepimizi kuşatan Mısır bayrağı altında toplandık. Yaşasın Mısır, Bütün Mısırlılar, barış ve sevgi içinde yaşasın" ifadelerini kullandı. 

İKİ ZARARDAN BÜYÜĞÜ, HAFİFİ İLE DEFEDİLİR 

Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'nin açıklamalarının ardından konuşan Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, "Mısır şimdi iki seçenekle karşı karşıyadır, tatlısı dahi acıdır. En acısı ise halkın karşı karşıya gelerek kanının dökülmesidir. Bazıları başkanı destekliyor bazıları karşı çıkıyor, bu krizden çıkış için, 'iki zarardan büyüğü, hafifi ile defedilir' fıkıh kaidesi uyarınca erken seçim yapılmasını destekledim'' diye konuştu. 

Tayyib, konuşmasını ''Allah'tan, bu görüşümle bir arada yaşayan ve ihtilafa düşen iki kesimin arasını düzeltmesini diliyorum. Hepimiz aynı topraklarda yaşıyor, aynı Nil'den içiyoruz'' temennisiyle sonlandırdı. 

DARBEYİ DESTEKLEYENLERİN GÖSTERİLERİ KUTLAMALARA DÖNÜŞTÜ 

Ordunun yönetime el koymasının ardından Tahrir Meydanı'nda toplanan binlerce kişi Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi'nin fotoğraflarını taşıyarak, asker lehine slogan atıyor. 

Tahrir Meydanı'nda toplanan kalabalık, Mursi'nin görevden uzaklaştırılmasını havayi fişeklerle kutlarken, kutlamalara uniformalı polislerin de katıldığı gözleniyor. Cumhurbaşkanlığı ofisinin bulunduğu El İttihadiye Sarayı'nın önünde de benzer görüntüler yaşanıyor. 

Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye ile Port Said'de de asker lehine gösteriler düzenleniyor. 

Mursi taraftarlarının ise Nasır City'de üzüntülü bir şekilde bekleyişlerine devam ediyor. Mursi'yi destekleyen göstericiler, meydanlardan kesinlikle ayrılmayacaklarını bildirdiler. 

Mısır'ın resmi televizyon kanalları ile özel bazı kanallar ise Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi'nin açıklamalarının ardından kutlama mesajları yayınladı.

  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89