• BIST 9702
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 9 °C

Mısır Ordusu Mursi ve Muhalefete 48 saat süre verdi

Mısır Ordusu Mursi ve Muhalefete 48 saat süre verdi
Mısır ordusu Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve muhalefet liderlerine görüş ayrılıklarını giderip bir çözüm yolu üzerinde anlaşmaları için 48 saat süre tanıdı.

Savunma Bakanı Orgeneral Abdül Fettah el-Sisi, bu ültimatomu Mursi karşıtı göstericilerin Cumhurbaşkanının üyesi olduğu Müslüman Kardeşler örgütünün genel merkezini yakıp yıkmasından sonra verdi.

Aynı zamanda Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral el-Sisi politikacılar 48 saat içinde bir anlaşmaya varamazsa ordunun kendi çözüm planını sunacağını da açıkladı. 

Tahrir Meydanı’nda yapılan gösterilere katılan bazı eylemciler Pazartesi sabahı Müslüman Kardeşler’e ait binaya taş ve Molotof kokteylleri ile saldırdı. Bazı göstericilerin binadaki eşyaları yağmaladığı da görüldü. Göstericilere bina içinden ateşle karşılık verildi. Yetkililer olayda en az beş kişi öldüğünü, bununla toplam ölü sayısının 16’ya çıktığını bildirdi. 

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin istifasını isteyen göstericiler, Pazar günkü geniş kapsamlı protesto eyleminden sonra sonrasında geceyi Tahrir Meydanı’nda geçirmişti.

Göstericiler, hükümetin iktidarı tek elde toplamaya çalıştığını ve ekonomik sorunları çözemediğini söylüyor. Göstericiler, hükümetin, artan suç oranını ve siyasi ve dini farklılıklar nedeniyle çıkan şiddeti kontrol altına alamadığını da iddia ediyor. 

Pazar günkü protesto, 2011 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesine yol açan gösterilerden bu yana en geniş kapsamlı eylem oldu. Gösteriler genelde olaysız geçti. Ancak Kahire ve ülkenin güneyinde çıkan çatışmalarda altı kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı.

Gösterilere hem laiklik yanlıları hem de liberaller katıldı.

Pazar günü, Mısır’da ilk kez bağımsız şekilde yapılan bir seçimle iş başına gelen Mursi’nin, göreve gelişinin yıldönümüydü. Mısır İçişleri Bakanlığı gösterilere 3 milyon kişinin katıldığı tahmin ediyor.

Pazar sabahı Mursi yanlıları da, başkanlık sarayı yakınlarındaki bir cami yakınlarında gösteri düzenledi. Mursi, yanlıları, Cumhurbaşkanı’nı desteklemeye devam edeceklerini söylerken, karşıt görüşlüleri de ülkeyi yeniden Mübarek rejimi sırasındaki döneme geri götürmeye çalışmakla suçladı. 

Bu arada Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan bir açıklamada sorunun tek çözümünün siyasi diyalog olduğu vurgusu yapıldı.

 Mursi, İngiliz Guardian gazetesine verdiği bir demeçte, baskılara boyun eğerse, kendisinden sonra gelebilecek yeni cumhurbaşkanının da benzeri istifa çağrılarıyla karşı karşıya kalıp “bir hafta veya bir ay içinde” görevi bırakmak zorunda kalacağını söyledi. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, Amerika’nın Mısır’daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarındaki güvenlik önlemlerini genişlettiğini söyledi. Rhodes, siyasi gerilimin diyalog yoluyla çözülmesi için Mısırlı yetkililerle temas halinde olduklarını da dile getirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89