• BIST 9120.62
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 12 °C

'MHP'lileşmeyi hakaret sayarım'

'MHP'lileşmeyi hakaret sayarım'
Başbakan Erdoğan, Mısır, Lübnan, Tunus ve Libya'da yaşanan olayların Büyük Ortadoğu Projesi'nin bir başlangıcı olduğu yönündeki yorumları değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan ATV'de Haber Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Aktaş'ın yönettiği programda, Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak, Sabah Gazetesi yazarları Mehmet Barlas ve Süleyman Yaşar'ın sorularını yanıtladı. Mısır, Tunus, Lübnan ve Libya'da yaşanan olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan özellikle Libya'da hem Kaddafi ile hem de muhalif taraf ile görüşmelerde bulunduklarını ve Türk vatandaşlarının tahliyesi için yoğun bir çalışmaya girdiklerini kaydetti. Süreç içinde Kaddafi ile üç defa görüştüğünü ifade eden Erdoğan Muhalif kesimden kimlerle irtibata geçtikleri yönündeki bir soruyu, "Biz direkt olarak kuruyoruz. Onların içerisinde olanlardan, Türkiye'deki birçok çalışmalarda tanınan, bilinen ve bizim Başkonsolosumuzun da aracı olması vasıtasıyla onlarla da irtibat kuruyoruz. Başkonsolosumuzun sağ olsun çok ciddi gayretleri oldu. Şu anda fiili bir durum var. Bütün bunlar insani amaçla atılan adımlar" yanıtını verdi.

"BOP ile ilgisi yok"

Erdoğan yaşanan olayların Büyük Ortadoğu Projesi(BOP)'nin bir başlangıcı olarak değerlendirilmesi konusunda ise sert çıkarken, BOP'un Türkiye'de tanımının tam olarak yapılamadığına değindi. Projenin en başından ölü doğduğuna vurgu yapan Erdoğan "Doğuşta daha adımı atıldığında olmadı yürümedi bu iş. Fakat bizdekiler sanki bu BOP hala yürüyor diyor. Bunun baş aktörü biziz. Böyle bir şey yok. Çalışma yok. İtalya'nın hali ortada. Yemen'in hali ortada. Bu işin rol modeli diye söylenenlerin hali ortada. Hala BOP diyorlar. İlk adımı atan Bush'tu şu anda Bush da yok. Sayın Obama farklı bir konumdaydı. O günden bu güne de bizim hiçbir uluslararası toplantımızda BOP gündeme gelmemiştir. Ama hala bunu konuşuyorlar. Onun için ben bu gelişmelerin BOP ile yakından uzaktan hiçbir alakası olduğunu kabul etmiyorum" dedi.

"İyi ki Türkiye'de yaşıyoruz"

Erdoğan bölgedeki bir başka sıkıntının petrolün dağılımı noktasında olduğunu ifade ederken her bölgede farklı oranlarda sahiplik olduğunu kaydetti. İslam dünyasındaki bu petrol imkanından belli bir miktarının bir kenara konabileceğini söyleyen Erdoğan "40'ta, 20'de, 10'da bir olabilir, kalkıp da bir kenara koysalar, bütün İslam dünyasındaki fakiri fukarayı, ondan sonra da bütün insanlığın ayağa kalkmasını sağlayabilir" dedi. Başbakan birlikte mesai yaptığı, görüştüğü ülke liderlerinin devrilmesinden sonra neler hissettiği yönündeki bir soruyu ise "Yakın dostlarıma söylemiştim, ama burada söylemem. Şunu hissediyorum, iyi ki Türkiye'de yaşıyoruz" sözleriyle yanıtladı.

"Başörtü meselesi"

Başbakan Erdoğan geçtiğimiz 29 Ekim'de Cumhuriyet resepsiyonuna katılmayan ve alternatif resepsiyon düzenleyen askerin tutumu konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Olayın ardından Genelkurmay Başkanı ile görüştüğünü söyleyen Erdoğan "Ben sayın Genelkurmay Başkanımıza bizim Cumhurbaşkanımızın bu resepsiyonuna katılmayışı ile ilgili kanaatlerimi ben kendisiyle paylaştım. Kendisine 'yaptığınız bu iş doğru değil' dedim. 'Yanlış yapıyorsunuz. Burası Cumhurun başıdır. Sizin alternatif bir kutlama yapmanız ciddi bir tersleşmeye gidiştir. Bu milletle sizi koparır.' Dedi ki 'Bugüne kadar olan gelişmeler bizim alışkanlıklarımız ve malum konular' dedi. Malum konuları da anlıyorsunuz. Başörtü meselesi. Budur. Tabi bu hakikaten şık olmadı. Şık olmadığı kadar da hakikaten ciddi eleştiriler geldi. Tabi bu milleti huzursuz etti" diye konuştu. 

"Hasdal'ı biliyordum"

Komutanların Balyoz tutuklularını ziyareti konusuna ise 'insani bir ziyaret' değerlendirmesinde bulunan Erdoğan "Hasdal Adalet Bakanlığı'na bağlı değil. Tamamıyla askere bağlı. Fakat gidişlerinden benim haberim var. Günü birlik aynı gün kendilerinden bilgi aldım. Bunun kendileri açından bir psikolojik süreç olması bakımından oraya gitme durumlarının olduğunu bildirdiler ve ben de doğrusu normal baktım olaya, insanidir dedim. Normal yerde herkes gidiyor. Bu da tabi Genelkurmay Başkanı kuvvet komutanı, böyle bir insani görevi yerine getirebilir" diyerek bunu bir protesto hareketi olarak yorumlamadığını söyledi. 

BDP'nin seçime bağımsız adaylarla girmesi

Başbakan Erdoğan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "yüzde 50 oy almazsa istifa etsin" çağrısına karşılık birinci parti olmazsa genel başkanlığı bırakacağı açıklamasını da yineledi. Erdoğan, "Birinci parti olmama ihtimaliniz var mı" şeklindeki soruya "Olmadığına inandığım için bunu diyorum" yanıtını verdi. Barış ve Demokrasi Partisi(BDP)'nin seçime bağımsız adaylarla girmesi kararını da değerlendiren Erdoğan, "Onlar zaten bağımsız girecekler ve bağımsız olarak kendilerine göre belli bir alanı dolaşacaklar. Onların zaten Türkiye'nin tümüne hitap etmek gibi bir dertleri yok. Onlar sadece bir etnik unsura hitap ediyorlar" dedi.

Başkanlık sistemi tartışmalarının da kişiselleştirildiğini kaydeden Erdoğan faturanın kendisine kesilmeye çalışıldığını, bu tartışmalardan rahatsız olanların Başkanlık sistemi ile yönetilen ülkeleri değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Bedelli askerlik

Programda Başbakan Erdoğan'a vatandaşlar tarafından mail yoluyla gönderilen sorular da yöneltildi. Erdoğan büyük bir çoğunluğun merakla beklediği Bedelli Askerlik konusundaki sorulara bu talebi ortaya koyanların önemli bir şeyi unuttuklarını vurgulayarak yanıt verirken "Askerliğini yapanlar diyor ki, 'Ben param yok diye askerliğimi yapayım, öbürü zengin diye askerlikten mi yırtacak. Burada böyle bir çatışma var" diye konuştu. Erdoğan askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili çalışmanın da devam ettiğini belirterek seçimlerden sonrasını işaret etti.

"MHP'lileşmeyi hakaret sayarım"

Erdoğan, seçim yaklaştıkça siyasi söylemlerinin daha milliyetçi olduğu ve giderek 'MHP'lileştiği' yönündeki eleştirilere de sert çıktı. Bu konuda bir örnek gösterilmesini isteyen Erdoğan, "AK Parti'nin Genel Başkanı'nın MHP'lileşmesi olur mu? Hakaret telakki ederim" dedi. Erdoğan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Dersim belgeleri açıklansın' çağrısına ise şu yanıtı verdi:

"Bu konuda bir yanlış anlaşılma var. Bizim Başbakanlık arşivini kast ediyorsa her zaman herkese açıktır. Orada bir sıkıntı yok. Benden dersimle ilgili bilgi almak istiyorsa bu konuda bazı belgeleri açıkladığım gibi ona benzer belgeleri açıklarız. Ben CHP zihniyetinin demokrasi anlayışını açıklayacağım dedim. Vakti saati geldiğinde de açıklayacağım."

"Halk vekillere karne verdi"

Erdoğan Haziran ayında yapılacak seçimlerde milletvekili sıralarında çok büyük sayılarda değişiklik olup olmayacağı konusunda ise 3 ayrı aşamada adaylık kabul ettiklerini söyledi. Bir kamuoyu araştırması yaptırdıklarını ve özellikle Anadolu illerinde milletvekillerinin halk tarafından beğenisinin ölçüldüğünü dile getiren Erdoğan halkın vekillere karne verdiğini kaydetti. Milletvekili adaylarını kendisinin belirleyeceği yönündeki eleştirileri de yanıtlayan Erdoğan "AK Parti'de Genel Başkan milletvekili adayı belirlemez. Burada biz halkın talebine uymak suretiyle adayı belirleriz. AK Partide ben yasak biz varız" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89