• BIST 8718.11
  • Altın 2248.012
  • Dolar 32.3309
  • Euro 35.1876
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -1 °C

MetroPoll: HDP kapatılırsa, AKP en az yüzde 5 oy kaybeder

MetroPoll: HDP kapatılırsa, AKP en az yüzde 5 oy kaybeder
MetroPOLL Araştırma Başkanı Sencar, HDP’nin kapatılması durumunda, AKP’ye oy veren seçmenlerin kaçının kopacağına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Metropoll Araştırma'nın sahibi Özer Sencar, Kürt seçmenin yüzde 25'inin AKP'ye oy verdiğini belirterek HDP'nin kapatılması halinde AKP’nin en az yüzde 5 oy kaybına uğrayacağını söyledi.

Anayasa Mahkemesi, HDP’nin kapatılması istemiyle yeniden açılan davada iddianamenin oybirliğiyle kabulüne karar vermişti. MetroPOLL Araştırma Şirketinin sahibi Özer Sencar, DW Türkçe’den Hilal Köylü’ye kapatma davasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Erdoğan’ın partiyi kapatmak isteyeceği kanaatinde değilim” düşüncesini dile getiren Sencar, araştırmalarına göre İYİ Parti seçmeninin yüzde 60’ının HDP’nin kapatılmasını desteklediğini, kapatma davası öncesi HDP’ye dönük saldırıların da İYİ Parti seçmenini etkileyip Kürtlere yaklaşmasını önlemek için yapıldığını tespit ettiklerini aktardı.

Sencar, “Şimdi temel soru Erdoğan’ın kapatma davasından gerçekten samimi olup olmadığıdır” ifadelerini kullandı.

‘DİYELİM Kİ KAPATTILAR’

Kapatma davasının seçmenin oy eğilimini nasıl etkileyeceğini iki olasılık üzerinden değerlendiren MetroPOLL Başkanı "Diyelim ki kapattılar" deyip dikkat çeken değerlendirmeler yaptı.

Sencar, ''HDP’nin ya da devamı olacak bir partinin seçime girmesine izin verilmeyecekse HDP seçmeninde bir miktar dağılma olur, dağılanların çoğunluğu CHP’ye gider, bir kısmı da sandığa gitmeyebilir. Ama HDP seçime girerse oyların rengi değişir'' dedi.

‘HDP SEÇMENİ DAĞILMA GÖSTERMEZ’

Sencar, “Oyların rengi değişir” diye ifade ettiği tabloyu şöyle anlattı: “HDP bir şekilde seçime girerse, HDP seçmeni hiç dağılma göstermez. Hatta HDP kapatma davasına tepki gösteren seçmenden de oy alabilir.

Mevcut durumda Kürtlerin yüzde 25’i AKP’ye oy veriyor. HDP kapatılırsa AKP’den en az yüzde 5 Kürt seçmen oyu kopabilir. Yani AKP, Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olur. HDP’li seçmen, kapatma davası var diye oyunun yönünü zaten değiştirmez.''

BARAJ AÇIKLAMASI

Sencar, AKP’nin üzerinde çalıştığı seçim yasasında değişiklik çalışmalarına gönderme yaparak, seçmenin oy tercihinde parti kapatmaktan çok seçim barajının daha etkili olacağını savundu.

Yüzde 10’luk seçim barajının yüzde 7’ye ya da 5’e çekilmesi durumunda Haziran 2015’te yüzde 13’ün üstüne çıkan HDP oylarından Kürt olmayanlarının bir kısının “HDP’nin baraj sorunu kalmadı” düşüncesiyle kendi partilerine gidebileceğini kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89