• BIST 9565.46
  • Altın 2480.397
  • Dolar 32.491
  • Euro 34.5876
  • İstanbul 26 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C
  • Berlin 9 °C

Metro saldırısını Çeçen Umarov üstlendi

Metro saldırısını Çeçen Umarov üstlendi
Rusya'nın başkenti Moskova'da iki ayrı metro istasyonuna yönelik intihar saldırıları ayrılıkçı Çeçen lider Doku Umarov üstlendi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da iki ayrı metro istasyonuna yönelik intihar saldırıları ayrılıkçı Çeçen lider Doku Umarov üstlendi. Umarov, Rusya'ya yönelik saldırıların devam edeceğini söyledi.

'Kafkas Emiri' olarak da tanınan Umarov saldırıları bizzat kendisinin emrettiğini ve Rusya'ya yönelik saldırılarının da devam edeceği tehdidinde bulundu.

Daha önce yalanlanan haberde, akşam saatlerinde Çeçen militan gruplara yakınlığı ile bilinen bir internet sitesinde saldırı günü kayda alındığı belirtilen Umarov'a ait görüntü yayınlandı. Moskova metrosunda gerçekleşen saldırıların, Kafkaslar'da Rus güvenlik güçlerinin sivilleri öldürmelerinin karşılığı olduğunu kaydeden Umarov, "11 Şubat'ta Rusya istihbarat birimi FSB Çeçenistan'ın Aştam kasabasında fakir insanları öldürdü. Biz ise pek fakir olmayan insanlara saldırdık. Çünkü saldırıları Moskova'da gerçekleştirdik. Beni bu eylemlerden dolayı suçlayan veya eleştirecek olan herkese sadece gülerim." dedi.

11 Şubat tarihinde gerçekleşen katliamdan dolayı kimseden suçlama duymadığını kaydeden Umarov, "Tüm Rusya'lılara garanti veriyorum saldırılar devam edecek ve sizin topraklarınızda devam edecek. Rusya'lılar size söz veriyorum, artık bu saldırıları televizyonda izlemeyeceksiniz. Sokağınıza kadar gelecek bu saldırılar. Bunu yaşamınızda ve vücudunuzda hissedeceksiniz. Çünkü bu zamana kadar Kafkasya'daki sorunlara karşı hep sessiz kaldınız." şeklinde konuştu.

Rusya güvenlik güçleri ve yönetiminden Umarov'un yayınlanan video görüntüleri ile ilgili henüz bir açıklama gelmedi. FSB'den saldırılardan hemen sonra yapılan açıklamada Kafkas kökenli intihar eylemcilerinin olayı gerçekleştirdiği kaydedilmişti. Rusya Başbakanı Vladimir Putin de Çarşamba günü yaptığı açıklamada Moskova metrosuna yönelik saldırıların ve iki gün sonra Dağıstan'ın Kizlyar kentinde gerçekleşen saldırıların aynı merkezden olduğunu söyledi.

Umarov'un video kaydının Rusya Başbakanı Putin'in 'teröristlerin kanalizasyon çukurundan çıkarılması' yönündeki açıklamalarının ardından gelmesi dikkat çekti. Pazartesi sabah Lubyanka ve Park Kulturı metro istasyonlarına yönelik saldırılarda 39 kişi hayatını kaybetmiş, 80'den fazla kişi de yaralanmıştı. Çarşamba günü Dağıstan'da gerçekleşen saldırılarda da 12 kişi öldü ve 20'den fazla kişi yaralandı.

Gürcistan'ın Rusça yayın yapan Pervıy Kavkazski televizyon kanalına sabah saatlerinde Umarov'un 'sözcüsü' olduğunu iddia eden bir kişi açıklama yapmış, saldırıları Çeçen ayrılıkçı grupların yapmadığını söylemişti. Çeçen militan, "Benim açıklamalarım resmi. Moskova'daki patlamalardan FSB sorumlu." iddiasında bulunmuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89