• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 20 °C

Mesut Barzani ile Davutoğlu Hewlêr'de görüştü

Mesut Barzani ile Davutoğlu Hewlêr'de görüştü
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Federal Kürdistan Başkanı Mesut Barzani ile Hewlêr'de görüştü.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Federal Kürdistan Başkanı Mesut Barzani ile Hewlêr'de görüştü. Davutoğlu görüşme öncesi, Bağdat hükümeti ile Kürt yönetimi arasındaki petrol krizinde Türkiye'nin anlaşma beklediğini söyledi.

Davutoğlu-Barzani görüşmesine Federal Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani ve Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi de katıldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Federal Kürdistan'ın Süleymaniye kentindeki temaslarından sonra Hewlêr'e geçti. Başkanlık konutunda Federal Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi.

50218

Görüşmede Federal Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani, Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin, Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı ve Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam da vardı.

"Beklentimiz Erbil ve Bağdat'ın anlaşması"

Ahmet Davutoğlu bu görüşmeden önce Süleymaniye'de '2'inci Süleymaniye Formu''na katıldı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, merkezi Bağdat hükümeti ile Erbil yönetimi arasındaki petrol krizinde Türkiye'nin anlaşma beklediğini söyledi. İki tarafın da 'tansiyonu düşürme çabasında olduğu'nu belirtti:

  • "Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı son derece barışçıl bir ortamda çalışarak, bölgenin petrolünü Akdeniz'e taşıyor. Basra, Bağdat, Erbil, Diyarbakır ve Ankara eğer enerji boru hatlarıyla birbirine bağlanırsa o zaman bu ülkeler arasında barış tesis edilmiş olur. Türkiye'nin, Irak politikasında en önemli ilkesi ülkenin toprak bütünlüğüne saygı göstermektir. Tüm siyasi partilerin desteği ile bir enerji paylaşımı söz konusu olursa Irak çok önemli bir konuma gelir. Çünkü Irak, geleceği çok parlak olan bir ülkedir. Türkiye olarak bizim Irak'tan beklediğimiz Erbil ve Bağdat'ın bir prensip üzerinde anlaşmasıdır. Bu, bizi çok mutlu eder. Irak'ta merkezi yönetimle bölgesel yönetim arasında kurulabilecek herhangi bir diyaloğu ve mutabakatı, herkesin kazanacağı herkesin olumlu neticeler elde edeceği bir süreç olarak değerlendiriyoruz."

Davutoğlu, petrol satışının Bağdat ile Erbil arasındaki bütçe anlaşmazlığında müzakere konusu yapılmaması gerektiğini de vurguladı. Federal Kürdistan Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Hewêr'de buluştuğu Irak'taki Kürt parti temsilcilerinden Bağdat hükümetiyle yaşanan petrol satışı ve bütçe krizleri konusunda destek istemişti. Kürt Bölgesi'nin hükümet sözcüsü Sefin Dizayi, Bağdat'a kendilerini cezalandırmaya yönelik siyasetinden vazgeçmesi çağrısında bulunmuştu.

Bağdat, daha önce sık sık Federal Kürdistan'nın Irak Petrol Pazarlama Kurumu'ndan bağımsız kendi başına petrol satış yapması halinde özerk bölgeye vereceği petrol payını kesme tehdidinde bulunmuştu.

"Reformlar sürecek"

Davutoğlu Türkiye'de Kürt sorunun çözümü için yürütülen sürecin de devam ettiğini hatırlattı, "Reformlar devam edecek. Türkiye, İran, Suriye ve Irak'taki Kürtler, bu dört ülke arasında kardeşlik köprüleri oluşturuyor." dedi.

"Bir başka forumda bütün konuşmayı Kürtçe yaparım"

Davutoğlu'na, forumda Kürtçe konuşması hatırlatılınca, Kürtçe konuşmasının ekibine de sürpriz olduğunu söyledi.

  • "Kürtçe de bizim güzel Türkçemiz ve Arapça gibi bütün kardeş halklarımızın kullandığı güzel bir dilimizdir. Gönlümden gelerek konuştum. Telaffuzumun da gayet iyi olduğunu söylediler. Ümit ederiz ki, bir başka Süleymaniye Forumu'nda bütün konuşmayı Kürtçe yaparım. Bunu da düşünüyorum yani. Şunu da söylemek lazım: Tabii nihayetinde Kürtçe ve bütün kardeş halkların dillerine duyduğumuz saygının neticesi. Bu dillerle birbirimize hitap etmek kadar daha güzel ne olabilir. Bir forumda İngilizce konuşmak doğal karşılanır da Kürtçe konuşulması doğal görünmese bu anormaldir. Onun için birbirimizin dillerini daha çok öğreneceğiz, konuşacağız, gönüllerimizi açacağız, kulaklarımız açacağız birbirimize. Sadece dillerimize değil gönüllerimizi de birbirimize açtığımızda emin olun topraklarda çok daha büyük bir kalkınmanın, bir medeniyet canlanmasının eşiğine gelmiş oluruz, bunu gerçekleştiririz. Bu bakımdan ben de mutluluk duydum. Birçok Kürt, Arap ve Türkmen kardeşlerimizin, gelip 'çok iyi oldu, güzel bir hitaptı' demelerinden mutlu oldum."
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89