• BIST 9079.97
  • Altın 2302.998
  • Dolar 32.3201
  • Euro 35.1053
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 12 °C

Mesut Barzani: Bağdat'ın tavrı savaş ilanıdır

Mesut Barzani: Bağdat'ın tavrı savaş ilanıdır
Barzani, Irak merkezi yönetiminin memur maaşlarını göndermesinin bir savaş ilanıo olduğunu söyledi

Federal Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Merkezi Irak hükümetinin, memur maaşlarını göndermemesini, Kürdistan halkına karşı ilan edilmiş bir savaş olarak kabul ettiklerini bildirdi. 

Barzani, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı'yı kabul etti. Federal Kürdistan Yönetimi resmi internet sitesinde görüşmeyle ilgili yapılan açıklamaya göre Barzani, Türkiye ile bölge ilişkilerinin güçlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, karşılıklı ticaret ve yatırımların artmasını temenni etti. 

Görüşmede federal Bağdat hükümetiyle yaşadıkları petrol krizine de değinen Barzani, "Kürdistan hükümeti, Irak anayasasına aykırı tek bir adım atmadı. Bizim enerji ve petrol konusunda attığımız adımlar, anayasal hakkımızdır" ifadelerini kullandı. 

Barzani, "Irak merkezi hükümetinin memur maaşlarını göndermeyerek Kürdistan'ı abluka altına almasının, hukuk dışı bir uygulama olduğunu" belirterek, şunları kaydetti:

"Hiç kimsenin, halkın maaşını kesme yetkisi ve hakkı yoktur. Bu yapılan şey, hukuka aykırıdır. Biz, bu uygulamayı Kürdistan halkına karşı ilan edilmiş bir savaş olarak kabul ediyoruz."

Barzani, "Kürt halkının Şiilerle hiçbir sorunu olmadığını, yaşanan sıkıntının Bağdat'taki yönetimden kaynaklandığını" sözlerine ekledi. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Faruk Kaymakçı da Kürt bölgesindeki istikrar ve güvenin, Türk şirketlerini daha fazla yatırım yapmaya teşvik ettiğini ifade etti. Kaymakçı, ayrıca yeri kurulacak hükümetin, bölge için huzurun ve refahın teminatı olmasını diledi.

Bağdat ile Hewler arasında özellikle petrol anlaşmaları nedeniyle ciddi bir kriz yaşanıyor. Irak’ın Irak'ın enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin el Şehristani, Ocak ayı sonunda yaptığı bir açıklamada Federal Kürdistan’da üretilen ham petrolün, Bağdat hükümeti ile anlaşma sağlanmadan ihraç edilmesi halinde gerekli önlemleri alacakları uyarısında bulunmuştu.

Şehristani, Irak'ın petrol ihracının sadece resmi pazarlama kurumu (SOMO) tarafından yapılabileceğini belirtmişti. Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani ise, Bağdat yönetiminin kendilerinden petrolün hamallığını yapmalarını istediğini tepkisinde bulunmuştu.

Kürt yönetimi, bölgede üretilen petrolü Türkiye sınırına kadar inşa ettiği bir boru hattından Ceyhan'daki terminale gönderiyor. Ancak bu petrolün pazarlanması konusundaki anlaşmazlıklar halen çözülmüş değil.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89