• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 14 °C

Mesud Barzani’den PKK’ye çağrı

Mesud Barzani’den PKK’ye çağrı
Başkan Mesud Barzani, kardeş kavgasını “haram” kıldıklarını belirterek, “Fakat bu tavrımızın suistimal edilerek Kürdistan halkına silahlı bir irade dayatılması ve Kürdistan Bölgesi’nin yasal yönetiminin yok sayılması da kabul edilemez” dedi.

Kürdistan kamuoyuna hitaben bir mesaj yayımlayan Başkan Mesud Barzani, PKK’ye Kürdistan Bölgesi yönetimine askeri dayatmada bulunmaması çağrısı yaptı.   

Bölgeyi saran krizin Kürdistan Bölgesi’ni de etkisi altına aldığını hatırlatan Barzani, bu kritik sürecin atlatılması için tüm Kürdistanlıların gerçekçi yaklaşarak tarihi sorumluluk bilinci ile hareket etmesi ve böylece kargaşa ve olumsuzluklara müsaade edilmemesi gerektiğini vurguladı.  

Barzani, “Kürdistan’ın şimdi her zamankinden daha fazla ülkesini olumsuzluklardan ve komplolardan koruyan vefalı evlatlarına ihtiyacı var” dedi.

“Tarih buna şahittir ki Kürt’ün Kürt’e karşı savaşını haram kıldığımız için gurur duyuyoruz. Çünkü Kürdistan halkı ve tüm taraflar bu savaştan çok büyük zararlar gördü” diyen Barzani, mesajında şunları kaydetti:

“Fakat bu tavrımızın yanlış yorumlanması, suistimal edilerek Kürdistan halkına silahlı bir irade dayatılması ve Kürdistan Bölgesi’nin yasal yönetiminin yok sayılması da kabul edilemez. Kürt’ün Kürt’e karşı savaşını haram kılan tavrımız, istikrarımıza, kent, ilçe ve köylerimizin güvenliğine, vatandaşlarımızın kendi yurtlarından zorla çıkarılmasına, kurban edilmelerine ve haksız yere şehit edilmelerine karşı sessiz kalacağız şeklinde yorumlanmamalıdır.  

IŞİD’nin canice terör saldırılarından sonra kahraman Peşmergeler savaş cephelerinde teröristlere karşı savaştılar ve sınır bölgelerinin çoğu boşaltıldı. Ama malesef, PKK’liler o süreçte Kürdistan Bölgesi’nin kazanımlarına destek olacaklarına, söz konusu sınır bölgeleriyle bazı bölgeleri işgal ederek, kendilerini hükümetin alternatifi olarak dayatarak, insanların kendi köy ve yerleşim yerlerini yeniden inşa etmelerine engel oldu. Kendi bölgelerine gitmek isteyen insanlardan da haraç ve vergi almaya başladılar. Kuşkusuz bu davranışlar kabul edilemez. Vatanseverlik icraatla belli olur sözle ve konuşmakla değil.”

Başkan Barzani, geçmişte PKK’ye yardım ettiklerini anımsatarak, “Fakat onlar aksine yakışıksız bir tutum sergileyerek birçok kez bizi savaşa sürükledi en nihayetinde bütün taraflar zarar gördü” dedi.

Mesud Barzani, mesajının sonunda PKK’ye ve Kürt kamuoyuna şu çağrıda bulundu:

“Bu süreçte sergileyecekleri en iyi tutum yasal ve meşru Kürdistan Bölgesi yönetimine saygı göstermeliler. Kürdistan Bölgesi halkına karşı tehlike unsuru olarak silah ve güç zoruyla işgal ettikleri bölgeleri boşaltmalılar. Şu ana kadar PKK’nin varlığından dolayı yüzlerce köy huzura kavuşamadığı gibi savaş ve çatışma sahası haline geldi.

Buradan bütün taraflara sesleniyorum; ülkemizin daha fazla kargaşaya sahne olmaması, harap olan bölgelerin yeninde huzura kavuşması ve tansiyonu yükseltecek istenmeyen olayların önüne geçilmesi için hiçbir tarafın yasa dışı dayatmalarına müsaade edilmemelidir. Peşmerge Güçleri’yle mazlum halkımızın mücadelesine ve ödediği bedellere destek olmalıdır. Bu süreçte böyle bir sorumluluk almalıdır.” (Rudaw)

Peyama Serok Barzanî;

“Bi navê Xwedayê mezin û dilovan

Di vê rewşa aloz a ku navçe tê re derbas dibe û di van hemû qeyranên ku hatine pêşiya welatê me, pêwîstî e ku daxwazê ji hemû Kurdistaniyekî bikim ku bi awayeke rastî rûbirûyê vê rewşa neguncay bibin û di asta berpirsiyariya dîrokî de bin û berev asayîkirin û normalkirin û nehiştina alozî û nexweşiyan pêngavan bavêjin. Niha Kurdistan ji hemû demekê zêdetir pêwîstî bi zarok û gedeyên xwe yên dilsoz e bo ku welatê xwe ji nexweşî û planan biparêzin.

Dîrok şahidiya wê yekê dide ku em şanaziyê dikin ku me şerê Kurdan û Kurdan heram kiriye ji ber ku gelê Kurdistanê û me hemû aliyekî ziyaneke mezin ji şer û neyekbûn û netebayiyê dîtiye.

Lêbelê nabê ev helwesta me bi şaşî bê têgihiştin û îstîxlalkirin bo ku gefa desthilata yasayî ya Herêma Kurdistanê bê kirin û hewla sepandina îradeyeke çekdarane ya neyasayî li ser xelkê Kurdistanê were dayîn.

Nabe helwesta heramkirina şerê Kurd û Kurd bi wê yekê bê şîrovekirin ku aramî û asayîşa bajar û bajarok û gundên me bê têkdan û welatiyên me bêne neçarkirin ku mal û warên xwe bi cih bihêlin û bibin qurbanî û bi neheq bêne şehîdkirin û kes jî deng neke.

Piştî êrîşa hovane ya terorîstên DAIŞê, Pêşmergeyên qehreman ên Kurdistanê berê xwe dan eniyên şerê li dijî terorîstan û gelek ji navçeyên ser sînor vala bibûn. Bi mixabiniyê ve, ji wê demê ve, li şûna wê yekê ku piştevaniya ezmûna Herêma Kurdistanê bikin, çekdarên PKK ew navçeyên ser sînor û paşê hinek navçeyên din jî dagîr kirin û xwe wekî cîhgirê Hikûmeta Kurdistanê sepandin û rêgirtin li xelkê ku herin ser mal û gûndên xwe û avadan bikin û eger serdana navçayên xwe jî bikin bac û gumrikê ji wan distînin. Bêgûman ev kar ne cihê qebûlkirinê ne. Helwesta niştimanperwerane û welatparêzane bi kirdarî diyar dikevê neku bi axaftin û gotaran.

Li vir pêwîst e bi bîra wan bê, dema di destpêka destpêkirina bi çalakiyên xwe kirin, me hemû cûreyeke alîkariyê da wan. Lê wan bi berevajiyê ve helwesteke necamêrane nîşan dan û paşê di çendîn qonaxan de şer jî li ser me dan sepandin û di encamê de hemû aliyekî ziyan dît.

Baştirîn helwest di vê demê de rêz girtin e li desthilata şer`î û yasayî ya Herêma Kurdistanê û herwiha valakirina wan hemû navçeyan e ku bi rêya sepandina hêzên çekdarî hatine dagîrkirin û ji bo welatiyên Herêma Kurdistanê bûne cihê metirsiyê. Niha jî bi sedan gund ji ber hebûna çekdarên PKK nehatine avadankirin û bûne qadên şer û pevçûnan.

Li vir daxwaz ji hemu aliyekî dikim, ji bo ku rewşa welatê me ji vê zêdetir têk neçe û cihên wêrankirî bêne avadankirin û rê li aloziya zêdetir û rûdanên nexwastî bê girtin, pêwîst e rê bi xwesepandina neyasayî ya çi aliyekî nedin û piştevaniyê li xebat û qurbaniya Pêşmerge û gelê zilimlêkirî yê me bikin û di asta berpirsiyariya vê qonaxê de bin.

Mesûd Barzanî

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89