• BIST 9524.59
  • Altın 2496.239
  • Dolar 32.596
  • Euro 34.7285
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 7 °C

Mesud Barzani: PYD, muharip değil destek gücü istedi

Mesud Barzani: PYD, muharip değil destek gücü istedi
Barzani, Peşmerge güçlerinin Kobani’ye gönderilmesine dair yayınladığı mesajında önemli açıklamalarda bulundu.

Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani Peşmerge’ye Türkiye üzerinden koridor açılmasının ABD, Türkiye ve Kürdistan Hükümeti arasında yapılan görüşmeler sonucu sağlandığını, PYD’nin muharip değil destek gücü istediğini açıkladı.

Bugün Federal Kürdistan Başkanlığı resmi sitesinde yayınlanan mesajında, “IŞİD teröristlerinin Güney ve Batı Kürdistan’a yönelik saldırıları açıkca gösterdi ki ki IŞİD sadece dini yönden değil, aynı zamanda ulusal yönden de aşırı radikal bir örgüttür” diyen Mesud Barzani, IŞİD’in bu yapısı nedeniyle Güney ve Batı Kürdistan’ı hedef aldığını belirtti.

“Kürdistan halkının Kürdistan Bölgesi ve Batı Kürdistan’da kahramanca direnmesi ve teröristleri yenilgiye uğratması gurur vesilesidir” diyen Başkan Barzani, Kobani’nin terörist saldırılara hedef olmaya başladığı andan itibaren Kobanilere yardım ulaştırılmasını ulusal bir görev olarak gördüklerine vurgu yaptı.

“Ama coğrafi uzaklık, Kobani’nin abluka altına alınması, etrafının teröristlerce çevrilmiş olması nedeniyle bu yardımın doğrudan ulaştırılması çok zordu” diyen Bölge Başkanı, mesajında devamla şunları dile getirdi: “Bu nedenle halkımızın dostlarıyla birlikte Kobani’nin teröristlerin eline geçmemesi için tüm gücümüzle çaba sarf ettik. Koalisyon güçlerinin yardıma gelmesi, IŞİD’e yönelik yapılan hava saldırıları, Kürdistan Bölgesi askeri yardımlarının ABD uçakları vasıtasıyla Kobani’ye ulaştırılması, teşekkürü hak eden etkili adımlardı.”

Türkiye ve müttefikleri ile ABD’nin onayı olmadan Peşmerge’nin Kobani’ye gitmesinin mümkün olmadığını belirten Başkan Barzani, yaşanan gelişmeleri şöyle özetledi:

“ABD Dışişler Bakanı Sayın John Kerry, bana telefonla ‘Türkiye ile bu ülke üzerinden Kobani’ye peşmerge gönderme konusunda anlaşmak için uğraşıyoruz’ dedi. ABD, Türkiye ve Kürdistan bölgesi yetkilileri arasında gerçekleştirilen birçok ikili, üçlü toplantılardan sonra, Türkiye’nin Peşmergenin Kobani’ye gitmesine onay verdiği ve bu konuda yardımcı olacağı bize resmen bildirildi. ABD de bu karara olan desteğini açıkladı. Bu gelişmeler siyasi taraflarla görüşüldü ve Kürdistan Parlamentosu’ndan Peşmergenin Bölge dışına gönderilmesine dair karar alması istendi. Çünkü yasalara göre Peşmerge güçlerinin Bölge dışına gönderilmesi için Parlamento kararı gereklidir. Parlemanto da bu kararı verdi.”

Kobani’ye doğru yola çıkan Peşmergenin sadece destek gücü olduğunu belirten Başkan Barzani, “ayrıca PYD yönetimine Kobani’ye büyük bir Peşmerge gücü göndermeye hazır olduğumuzu bildirdik. Onlar da cevap olarak ‘muharip Peşmerge gücüne ihtiyacımız yok. Destek gücüne ihtiyacımız var’ dediler. Onların bu talebi üzerine Kobani’ye sadece destek gücü göndermeye karar verdik” diyen Barzani, Kobani’ye giden peşmergelere başarılar diledi, Kobani halkına yardımcı olacaklarına olan umudunu dile getirdi.

“Şartlar gerektirdiğinde, talep edilmesi ve yol verilmesi halinde Kobani’yi savunmak, teröristleri yenilgiye uğratmak için daha büyük Peşmerge gücü göndeririz” diyen Barzani, Peşmergelerin Kürdistan’da yardıma muhtaç her bölgenin yardımına koşmasından, tüm insanlık adına en vahşi terör örgütü ile savaşmasından duyulan gururu dile getirdi. (Dengê Azad)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89